Jump to content

[GR][Οδηγος]Πως να φτιαξεις ενα map με το Valve Hammer Editor


KnightOfH3ll

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους. Λοιπον εγινε ενα request για ενα guide στα ελληνικα σχετικα με το Hammer.

 

1)Λοιπον πρωτα απο ολα χρειαζομαστε το ιδιο το προγραμμα που μπορειτε να κατεβασετε απο εδω.

 

http://games.softpedia.com/get/Tools/Valve-Hammer-Editor.shtml

 

2)Αφου το κατεβασετε και το κανετε εγκατασταση πριν αρχισετε να χτιζετε πρεπει να το κανετε configure. Λογικα θα βγει αυτη η οθονη

odigos1.png

 

Αυτη η οθονη ειναι τα options του hammer.

 

3)Πατε στο παραθυρο που λεει "Game Configurations Tab" και πατηστε το κουμπι "Edit". Λογικα θα σας βγαλει ενα pop up, εκει πατηστε add και γραψτε "cstrike" στο κουτακι. Πατηστε το οκ και κλειστε το αυτο. Μετα πατηστε "Add" στο μεγαλο κουτι που λεει "Game Data Files"

guide3n.png

 

Και βαλτε το αρχειο halflife-cs.fgd. Αυτο θα βρισκετε σε εναν υπο-φακελο που εχετε κανει install to Hammer.

 

Μετα πηγαιντε παλι στις ρυθμησεις στο "Textures" και πατηστε το "Add Wad" Εκει πρεπει να βαλετε το halflife.wad

 

(Note) Τα wads ειναι ηδη αρχειων τα οποια περιεχουν μεσα textures απο το παιχνιδι. Με αυτα θα μπορειτε να εχετε μεγαλη ποικιλια στις επιφανειες που θα μπορειτε να χρησιμοποιησετε για να χτισετε. Το halflife.wad ειναι αναγκαιο ομως. Χωρις αυτο δεν μπορειτε. Βεβαια μπορειτε εκτως απο αυτο να βαλετε και αλλα αρχεια wad τα οποια βρισκονται μεσα στους φακελους cstrike.  

 

To halflife.wad ειναι μεσα στους φακελους ειτε πχ CounterStrike/cstrike ή CounterStrike/valve

guide4js.png

 

Τωρα ειστε οκ απο το configure του hammer. Κλειστε τις ρυθμησεις και πατηστε "New Map" Μπορειτε επιτελους να αρχισετε να πειραματιζεστε με τους δικους σας χαρτες.

 

 

:) :)

 

Αφου καναμε σωστα το configure μπορουμε να ξεκιννησουμε να χτιζουμε. Θα δουμε αρχικα αυτην την οθονη

54190553.png

 

Λοιπον. Ξεκιναμε. Διαλεγουμε το "Block Tool" και πηγαινουμε στην 2η πανω καμερα και κανουμε drag με το ποντικι με αριστερο κλικ μεχρι να φτασουμε στο επιθυμητο μεγεθος. Αφου το κανουμε αυτο αφηνουμε το αριστερο κλικ και παμε τον κερσορα πανω απο το αντικειμενο και παταμε δεξι κλικ εκει που λεει "Create Object"

57485601.png

 

Οταν κανουμε "Create Object" θα εχουμε αυτο.

72097397.png

 

Τωρα πρεπει να κανουμε ενα τετργωνο φτιαχνωντας τις υπολοιπες πλευρες. Οταν φτιαχνουμε την μια πλευρα μπορουμε να την κανουμε c/p και να την βαλουμε απεναντι της. Ετσι δεν θα ψαχνουμε το ακριβες μεγεθος. Οταν τελειωσουμ θα πρεπει να εχουμε κατι σαν αυτο απο εξω.

68087027.png

 

Και κατι σαν αυτο απο μεσα

61447502.png

 

Να προσεξετε να μην αφησετε κανενα κενο αναμεσα στους τοιχους. Αυτο θα δημιουργησει leak. Δηλαδη υπαρχει περισπτωση ο χαρτης να μην παιζει καθολου ή αν παιξει να εχετε μεγαλα προβληματα με αυτον. Οποτε καλο θα ηταν να διπλοτσεκαρετε τους τοιχους αλλιως θα εχετε δυσκλολιες. Επεισης πρεπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να επιλεξουμε ολο το τετραγωνο μαζι κρατωντας πατημενο το "Shift" και να κανουμε δεξι κλικ και να επιλεξουμε αυτο που λεει "Hollow". Θα βγαλει ενα pop up και εκει βαζουμε τον αριθμο -32.

 

Αφου γινει αυτο πρεπει να βαλουμε spawnpoints για τους παιχτες. θα παρετε το entity tool και στα δεξια θα εχει μια λιστα που λεει entities. Εσεις θα διαλεξετε αυτο που λεει "info_player_deathmatch" το αλλο που λεγετε info_player_start. Αυτα με την σειρα που ειναι αντιπροσωπευουν το ενα τους τρομοκρατες και το αλλο τους αστυνομικους. Αφου διαλεξετε το ενα θα το βαλετε στην πανω δευτερη οθονη στο σημειο που εσεις θελετε. Μετα θα κοιταξετε την 4η κατω οθονη και θα δειτε αν οι πρασινες γραμμες που υπαρχουν ακουμπανε σε καποιο τοιχο. Αν ακουμπανε τοτε οπωςδηποτε τις βαζετε ΠΑΝΩ απο το πατωμα. Σε περιπτωση που δεν το κανετε τοτε οι παιχτες θα κολλησουν οταν θα παιζετε. Επεισης δεν πρεπει να ακουμπανε πουθενα. Να ειναι δηλαδη στον αερα.Ουτε μεταξυ τους ουτε σε τοιχο. Θα πρεπει να ειναι καπως ετσι. Βαζετε ενα και απο τα δυο αλλα μπορειτε να βαλετε και περισσοτερα αναλογα με το ποσα ατομα θελετε να εχει max η πιστα. Εγω οταν δοκιμαζω βαζω μονο 1 απο τα 2. Δεν υπαρχει λογος για παραπανω.

58149223.png

 

Αφου εγινε και αυτο βαζουμε κατι τελευταιο αλλα απαραιτητο. Ενα φως. Μαλιστα καλα ακουσατε. Τα φωτα ειναι απαραιτητα. Ο χαρτης μπορει να δουλεψει και χωρις αυτα αλλα τα φωτα δινουν ενα πολυ καλο εφε. Πηγαιντε παλι στο entity tool και διαλεξτε απο το μενου την επιλογη light. θα κανετε το ιδιο οπως βαζετε τους παιχτες. Απλα το φως πρεπει να ειναι ψηλα για να φωτιζει ολη την πιστα. Καπως ετσι.

79586391.png

 

Αυτο ηταν!! Φτιαξατε τον πρωτο σας χαρτη. Θελω να πω κουτι :P Ειναι μια πολυ καλη αρχη για να μαθετε. Τωρα πρεπει να το κανετε compile. ο

 

 

Τωρα χρειαζεστε το compile για να μπορειτε να παιξετε τον χαρτη σας. Λοιπον, ειναι μια περιπλοκη διαδικασια και θα προσπαθησω να την πω οσο ποιο απλα μπορω. Λοιπον. Θα χρειαστειτε αυτο το αρχειο που ονομαζεται "ZHLT Compilers" και μπορειτε να κατεβασετε απο εδω.

http://www.superjer.com/files/zhlt253-17.zip

 

Αφου το κατεβασετε πρεπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να το αποσυμπιεσεται μεσα στον δισκο που ειναι και εγκατεστημενο το Counter strike. Αυτο το λεω γιατι μερικα ατομα οπως εγω εχουν χωρησει τον σκληρο δισκο σε δυο ή παραπανω μερη.

Μετα αφου τα κανετε αποσημπιεση θα δειτε ολα τα αρχεια που ειναι μεσα και επεισης θα κανετε ενα νεο "Text Document".

11168288.png

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Αφου κανετε το αρχειο κειμενου πρεπει οπως φενεται στην φωτογραφια να φαινονται οι καταληξεις των αρχειων.

 

Δηλαδη το αρχειο κειμενο λεγεται TextDocument.txt

 

Αν αυτο εσεις δεν το βλεπετε πρεπει να πατε στον Πινακα ελεγχου και στις επιλογες φακελων. Θα σας βγαλει ενα μενου. Επειδη εχω τα windows 7 δεν ξερω το μενου των xp οποτε θα πρεπει να ειναι καπως ετσι. Ειναι μια επιλογη που λεει "Να μην ειναι εμφανεις οι καταληξεις για γνωσους τυπους αρχειων.

73779412.png

 

Αμα ειναι τικαρισμενη τοτε την κανετε un-tick. Ετσι αμα δειτε τον φακελο σας θα δειτε οτι ολα τα αρχεια θα εχουν μια . και την καταληξη τους απο διπλα. Αμα δεν κανετε αυτο που ειπα πριν δεν θα μπορεσετε να κανετε compile. Δυστηχως τα windows ειναι αγγλικα και δεν ξερω την ακριβη μεταφραση στα ελληνικα.

 

Αφου το κανατε αυτο προχωραμε παρακατω.

 

Θα ονομασετε το αρχειο κειμενου που φτιαξατε ΑΚΡΙΒΩΣ ιδιο με το ονομα που εχετε αποθηκευσει τον χαρτη σας. Εγω θα χρησιμοποιησω αυτο.   "testmap.bat".   Οταν το κανετε θα δειτε να γινετε το αρχειο batch file. Δηλαδη executable. Καπως ετσι.

19285991.png

 

Το εικονιδιο στα 7 ειναι λιγο διαφορετικο απο τα xp. Αλλα εφωσον λεει batch file ειστε οκ.

 

Τωρα πρεπει να πατε στο Hammer κα να κανετε load τον χαρτη σας. Μετα πατε στο "File-Export to .Map

 

Θα σωσετε τον χαρτη με το ονομα που του εχετε δωσει και θα το αποθηκευσετε στον φακελο με το zhlt compilers. Δηλαδη θα πρεπει να λεγετε πχ σε εμενα testmap.map

90163668.png

 

Αφου βεβαιωθητε οτι εγινε. Πηγαιντε στο φακελο του zhlt και καντε δεξι κλικ στο .bat αρχειο και διαλεξτε το "edit"

24687476.png

 

Θα βγει ενα σημειοματαριο. Εκει θα κανετε c/p αυτα.

 

 

@echo off

hlcsg -nowadtextures mapname

hlbsp mapname

hlvis mapname

hlrad mapname

copy mapname.bsp "C:\half-life\cstrike\maps"

cd "C:\half-life"

pause

hl -dev -console -game cstrike +sv_cheats 1 +map mapname

 

Εδω θελει προσοχη. Εκει που λεει "mapname" θα βαλετε το ονομα του χαρτη σας. Και εκει που εχει τους προορισμους για το παιχνιδι θα βαλετε αυτο που αντιστοιχει στον ΔΙΚΟ σας υπολογιστη. Θα δειτε που εχετε εγκατεστημενο το cs και αναλογα θα βαλετε αυτο.

 

Συμβουλη.

 

Στον πρωτο προορισμο θα βαλετε το path του παιχνιδιου μεχρι εκει που λεει maps.

Στον δευτερο θα βαλετε μεχι εκει που λεει halflife.

 

Δηλαδη εμενα στο edit θα ηταν αυτο

 

@echo off

hlcsg -nowadtextures testmap

hlbsp testmap

hlvis testmap

hlrad testmap

copy testmap.bsp "D:\Counter Strike1.6\cstrike\maps"

cd "D:\Counter Strike1.6"

pause

hl -dev -console -game cstrike +sv_cheats 1 +map testmap

81393298.png

 

Αν ειστε σιγουροι οτι ΟΛΑ ειναι σωστα τοτε κλειστε το σημειοματαρικο και σωστε αυτα που γραψατε.

 

Λοιπον τωρα πρεπει να διπλοκλικαρετε το batch. Θα βγει μια οθονη με διαφορε περιεργα πραγματα. Καπως ετσι.

81932862.png

 

 

Οταν σταματησει θα σας πει να πατησετε οποιοδηποτε κουμπι για να συνεχησετε. Εσεις ομως ΔΕΝ θα πατησετε τιποτα. Θα κλειστε το παραθυρο και θα ψαξατε αν στον φακελο του zhlt υπαρχει ενα αρχειο με το ονομα του χαρτη σας και error. Αυτο συμαινει οτι κανει εγινε λαθος. Αν εγινε οντως λαθος βεβαιωθειτε οτι γραψατε ΤΑ ΠΑΝΤΑ σωστα στο batch και δωσατε το σωστο path παιχνιδιου. Επεισης βεβαιωθειτε οτι τα αρχεια hlcsg.exe, hlbsp.exe,hlvis.exe και hlrad.exe ειναι ολα στον φακελο.

Επεισης υπαρχει μια περιπτωση το αρχειο .bsp να βγει στον φακελο με το zhlt και οχι στα maps στο cs. Αν γινει αυτο τοτε πολυ απλα καντε το c/p εκει.

 

Αν δεν σας βγαλει καποιο προβλημα τοτα ανοιχτε το παιχνιδι και φτιαξτε ενα καινουργιο παιχνιδι με την πιστα σας.

testmap0002.png

 

Και εδω τελειωνει ο οδηγος μου για το hammer. Eλπιζω να βοηθησα αρκετα. Εκανα οτι μπορουσα και μου πηρε πολυ ωρα μεχρι να τα καταφερω. Αν το διαβασατε παρακαλω ποσταρετε την γνωμη σας για να ξερω.

 

Τα credits ειναι ολα δικα μου. Το κειμενο ειναι γραμμενο απο εμενα και οι φωτογραφιες ειναι δικες μου. Σε περιπτωση που θελετε να το κανετε c/p αλλου δωστε credits. Ευχαριστω.

 

:) :) :) :)  :) :) :) :)

 

ΚΑΛΟ MAPPING!!

 

;D ;D

 

Link to comment
Share on other sites

Pollu kalh douleia, +1 karma. Tha bohthiseis polla atoma. Eidika me autous pou theloun na asxolithouin me map creation.

 

Oso gia ths fotografies, einai mia xara, den xreiazete na ths kaneis tpt :)

Link to comment
Share on other sites

Pollu kalh douleia, +1 karma. Tha bohthiseis polla atoma. Eidika me autous pou theloun na asxolithouin me map creation.

 

Oso gia ths fotografies, einai mia xara, den xreiazete na ths kaneis tpt :)

 

Ευχαριστω για το karma. Οσο για τις φοτογραφιες μου φενονται καπως προχειρες για αυτο θελω να προσπαθησω να τις αλλαξω. Αφου πιστευεις οτι ειναι οκ θα ξεκινησω με το guide για την δημουργια map και θα το κανω update. :)

 

Updated το πρωτο post.

Link to comment
Share on other sites

Pollu kalh douleia, +1 karma. Tha bohthiseis polla atoma. Eidika me autous pou theloun na asxolithouin me map creation.

 

Oso gia ths fotografies, einai mia xara, den xreiazete na ths kaneis tpt :)

 

 

katarxin me kleveis ... egw to zitisa ara egw eprepe n dwso to karma klefti xD :P

 

teCpa 8elw na pw ena SUPEr THX ston KnightOfH3ll gt an dn itan autos... twra 8a paleua akoma me to google translate :P

 

BTW: na pw oti to karma to aksizei :P min akousa tpt allo

Link to comment
Share on other sites

Παιδια ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια και χαιρομαι που επιτελους εκανα κατι το οποιο αξιζει. Ζητω συγνωμη φυσικα που δεν εβαλα το compile ακομα. Η μερα ηταν γεματη και το για να κανω το guide θα επερνε πολυ χρονο. Αυριο οταν ανοιξω τον υπολογιστη θα αρχισω να φτιαχνω τον οδηγο. Επεισης. Να προσθεσω οτι σε περιπτωση που χρειαστειτε κατι ποιο προχωρημενο ζητηστε το και αν ξερω πως γινεται θα κανω και για αυτο οδηγο. Θελω να βρω πως κανω moddify στις επισημες πιστες. Δεν εχω βρει ακομα τον τροπο αλλα αν τον βρω υποσχομε πως θα το πω. :)

 

BTW συγνωμη για τα ορθογραφικα αλλα 3 μηνες εκτος σχολειου με εχουν επηρεασει λιγουλακι. :P

Link to comment
Share on other sites

Παιδια ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια και χαιρομαι που επιτελους εκανα κατι το οποιο αξιζει. Ζητω συγνωμη φυσικα που δεν εβαλα το compile ακομα. Η μερα ηταν γεματη και το για να κανω το guide θα επερνε πολυ χρονο. Αυριο οταν ανοιξω τον υπολογιστη θα αρχισω να φτιαχνω τον οδηγο. Επεισης. Να προσθεσω οτι σε περιπτωση που χρειαστειτε κατι ποιο προχωρημενο ζητηστε το και αν ξερω πως γινεται θα κανω και για αυτο οδηγο. Θελω να βρω πως κανω moddify στις επισημες πιστες. Δεν εχω βρει ακομα τον τροπο αλλα αν τον βρω υποσχομε πως θα το πω. :)

 

BTW συγνωμη για τα ορθογραφικα αλλα 3 μηνες εκτος σχολειου με εχουν επηρεασει λιγουλακι. :P

 

wraios ... kai mia simvouli to compile valto k auto se auto to guide gt na ginei kati parapanw apo teleio kai na inei sticky[/simvouli]

 

P.S. kai gia pistes edw valto (an xwraei) :P

Link to comment
Share on other sites

[glow=red,2,300]POST UPDATED[/glow] με το compile και επεισης μερικες διορθωσεις σε καποια λαθη που ειχα κανει.!! Ελπιζω να σας αρεσει!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

gg

 

Reported to mod.

 

BTW is there any chance that it might get sticky?? I dont want to see hours of work get lost. Plz any mod be kind and asnwer ty. Even if its a no. I just want to know.ty

Link to comment
Share on other sites

Reported to mod.

Spammer punished with -1, soon with ban.

 

BTW is there any chance that it might get sticky?? I dont want to see hours of work get lost. Plz any mod be kind and asnwer ty. Even if its a no. I just want to know.ty

 

It's very difficult, because this guide was writed on greek language. (Not a lot greeks to use CS section)

 

Link to comment
Share on other sites

Maybe i can try and make the same one in english. Not translate. The text writen from scratch and the same pics. If you want i can do that but not for the time beeing.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now


×
×
  • Create New...