Jump to content

[Share][Guide][Gr]Πειραματιστειτε Σε Δικια Σασ Ιστοσελιδα. 2/3


Recommended Posts

 Γειά σας και πάλι. Σήμερα θα δούμε την εγκατάσταση του XAMPP σε μια δημοφιλή διανομή, όπως είναι το Ubuntu, και στο τελευταίο θα δείτε πως θα εγκαταστήσετε την ιστοσελίδα και στα 2 λειτουργικά, και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε.

Τα βασικά τα εξηγήσαμε στο πρώτο μέρος, τι είναι το XAMPP δηλαδή, και τι κάνει. Οπότε θα προχωρήσουμε κατευθείαν στην εγκατάσταση. Θα πάτε σε αυτή τη σελίδα και θα κατεβάσετε το XAMPP για Linux σε συμπιεσμένη μορφή(tar.gz).

 

edw.png

Περιμένουμε να τελειώσει το κατέβασμα και καταλήγουμε με ένα αρχείο με όνομα "xampp-linux-1.8.1.tar.gz"(για τη συγκεκριμένη έκδοση που είναι η τελευταία).

Ανοίγουμε το Terminal(Ctrl+Alt+t, με πληκτρολόγιο στα αγγλικά), και γράφουμε "sudo su". Εκεί θα μας ζητήσει τον κωδικό μας ώστε να αποκτήσουμε δικαιώματα root(ο κωδικός δε θα φαίνεται κατά την πληκτρολόγηση).

Μόλις το κάνουμε αυτό θα πάμε στη διαδρομή που κατεβάσαμε το xampp. Έστω πως είναι στο Downloads. Θα πατήσουμε από το terminal "cd Downloads" και θα πατήσουμε enter και θα μεταφερθούμε στη διαδρομή Downloads. Στη συνέχεια θα πληκτρολογήσουμε την εντολή "tar xvfz xampp-linux-1.8.1.tar.gz -C /opt". Αυτό που θα κάνει είναι να κάνει extract τα αρχεία που βρίσκονται μέσα στο συμπιεσμένο αρχείο στο φάκελο /opt.
 

kajks.png
fgrwe.png

Τώρα αν πάτε στο File System>opt θα δείτε ένα φάκελο με το όνομα "lampp". Αυτό σημαίνει πως τα έχουμε κάνει όλα σωστά μέχρι τώρα. Όμως οι διαδρομές μέσα στον φάκελο opt απαιτούν δικαιώματα root και όχι απλώς διαχειριστή.
Οπότε πηγαίνουμε και πάλι στο terminal και πατάμε την εντολή gksu nautilus. Θα μας ανοίξει ένα παράθυρο πλοήγησης στα αρχεία μας. Έτσι πλοηγούμαστε ως root.

Οπότε πάμε στο File System>opt και βλέπουμε το αρχείο lampp. Πατάμε πάνω του δεξί κλικ και Ιδιότητες. Πάμε στην καρτέλα Δικαιώματα(τη μεσαία) και κάνουμε τις ρυθμίσεις έτσι:

%CF%8545.png Γίνεται και με chmod 777, αλλά το έκανα έτσι για να καταλάβετε τι κάνουμε.

Μόλις κάνετε αυτές τις ρυθμίσεις πατήστε το κουμπί "Apply Permissions To Enclosed Files" και κλείστε το παράθυρο.
Αυτό γιατί το κάναμε; Πολύ απλά για να δώσουμε δικαιώματα χρήσης από τον root στον administrator(τον λογαριασμό μας).

Πάμε να το επιβεβαιώσουμε. Κλείνουμε όλα τα terminals και πηγαίνουμε και πάλι στον φάκελο opt>lampp. Αν δούμε τα αρχεία χωρίς ένα εικονίδιο με ένα λουκέτο, και πατώντας δεξί κλικ όλες οι επιλογές(δημιουργία φακέλου, μετονομασία κτλ)είναι ενεργοποιημένες, τότε είμαστε και πάλι τζετ!

Πως θα ξεκινήσουμε το xampp(lampp); Πολύ απλά αν είμαστε στον φάκελο opt(αν δε είμαστε πάμε γράφοντας σε ένα terminal cd, και αφού πατήσουμε enter γράφουμε cd /root και μετά cd /opt, όντας root).
Μετά(αφού πάμε στην διαδρομή opt) γράφουμε "lampp/lampp start"

htr.png

 Πάμε τώρα σε έναν browser και γράφουμε στην URL(Uniform Resource Locator) "localhost". Αν μας φορτώσει είμαστε έτοιμοι για το τελευταίο tutorial που θα είναι η εγκατάσταση της τρωτής μας σελίδας, ώστε να μάθουμε μέσα από εκεί.

bdf.png


 Όλα οκ! Πως το σταματάμε τώρα; Δε θέλει και πολύ μυαλό! lampp/lampp stop.

Τέλος και για την ώρα!

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now


×
×
  • Create New...