Jump to content

[Share][Guide][Gr] Πειραματιστειτε Σε Δικια Σασ Ιστοσελιδα. 1/3


Recommended Posts

Το συγκεκριμένο tutorial θα γίνει σε 3 μέρη ώστε να μην μπερδευτείτε αν δεν έχετε ξανακάνει τη διαδικασία. Στο πρώτο(αυτό που διαβάζετε) θα δούμε την εγκατάσταση XAMPP σε Windows και τα προβλήματα που ίσως έχετε.
Στο επόμενο θα δούμε την εγκατάσταση σε Debian Based Linux διανομές. 
Και τέλος θα δούμε πως θα τρέξουμε την τρωτή ιστοσελίδα από τον υπολογιστή μας χωρίς να ανεβάσουμε τίποτα, και χωρίς να πληρώσουμε τίποτα φυσικά!


Πάμε όμως να καταλάβουμε τα βασικά. Τι είναι το Xampp και γιατί είναι τόσο αναγκαίο. Όπως μας λέει πολύ ωραία η wikipedia: Το XAMPP  είναι ένα πακέτο προγραμμάτων ελεύθερου λογισμικού, λογισμικού ανοικτού κώδικα και ανεξάρτητου πλατφόρμας το οποίο περιέχει το εξυπηρετητή ιστοσελίδων http Apache, την βάση ιστοσελίδων MySQL και ένα διερμηνέα για σενάρια γραμμένα σε γλώσσες προγραμματισμού PHP και Perl.

Επίσημα οι σχεδιαστές του XAMPP προόριζαν το λογισμικό ως εργαλείο ανάπτυξης και δοκιμής ιστοσελίδων τοπικά στον υπολογιστή χωρίς να είναι απαραίτητη η σύνδεση στο διαδίκτυο. Για να είναι δυνατή η χρήση του, πολλές σημαντικές λειτουργίες ασφάλειας έχουν απενεργοποιηθεί. Στην πράξη το XAMPP ορισμένες φορές χρησιμοποιείται και για την φιλοξενία ιστοσελίδων. Υπάρχει ειδικό εργαλείο το οποίο περιέχεται στο XAMPP για την προστασία με κωδικό των σημαντικών μερών(θα το δούμε στο επόμενο tutorial). Το XAMPP υποστηρίζει την δημιουργία και διαχείριση βάσεων δεδομένων τύπου MySQL και SQLite.

Όταν το XAMPP εγκατασταθεί στον τοπικό υπολογιστή διαχειρίζεται τον localhost ως ένα απομακρυσμένο κόμβο, ο οποίος συνδέεται με το πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων FTP. Η σύνδεση στον localhost μέσω του FTP μπορεί να γίνει με το όνομα χρήστη "newuser" και το κωδικό "wampp". Για την βάση δεδομένων MySQL ο υπάρχει ο χρήστης "root" χωρίς κωδικό πρόσβασης.


Πάμε να ξεκινήσουμε πηγαίνοντας στην σελίδα http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html και επιλέγουμε το Installer, και το κατεβάζουμε όπως κάθε άλλο πρόγραμμα.

paparia.png

Μόλις τελειώσετε το κατέβασμα τρέχετε το .exe που κατεβάσατε και αφού επιλέξετε γλώσσα περιμένετε να τελειώσει η εγκατάστασταση.
 

Untitled.jpg

Η διαδικασία θα διαρκέσει μερικά λεπτά. Μόλις τελειώσει επιλέξτε να ξεκινήσει το control panel.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν έχετε εγκατεστημένο το skype στον υπολογιστή τότε δεν θα μπορείτε να συνεχίσετε! Θα πρέπει να κάνετε τα παρακάτω...
 

  1. Πηγαίνετε στο skype και επιλέξτε "Εργαλεία>Επιλογές"
  2. Πηγαίνετε "Για προχωρημένος>Σύνδεση" και αλλάξτε τη χρήση θύρας σε 27555 πχ και ξετικάρετε το checkbox.
  3. Πατήστε αποθήκευση, και κλείστε το skype πατώντας "Έξοδο".
  4. Πηγαίνετε στο βελάκι δίπλα στην ώρα και αφού δείτε το εικονίδιο του skype πατήστε δεξί κλικ>έξοδος, ώστε να κλείσει τελείως.
  5. Το ξανανοίγετε και έτοιμοι!
jy.jpg

 Οκ, αν το κάναμε σωστά θα το διαπιστώσουμε σε λίγο. Πάμε στο control panel και πατάμε "Start" Σε Apache και MySQL. Αν τρέξουν τα κάναμε όλα σωστά.
 

vbfd.jpg

Όπως βλέπετε όλα πάνε καλά και συνεχίζουμε. Αν σας ζήτησε να μπλοκάρετε ή να αφήστε τη σύνδεση σε κάποια ports κατά την εγκατάσταση ή σε κάποια φάση αφήστε να γίνει η σύνδεση.

Πηγαίνουμε τώρα στον browser της αρεσκείας μας(Mozilla, Chrome κτλ) και πατάμε στην μπάρα URL "localhost". Αν πάρουμε κάτι τέτοιο είμαστε τζετ.



Untitled.png

Και αυτό ήταν. Το πρώτο μέρος(το πιο εύκολο) τελείωσε. Στο επόμενο θα δούμε πως θα γίνει η εγκατάσταση σε μια διαδεδομένη διανομή όπως πχ Ubuntu, μιας και η διαδικασία είναι απολύτως δαφορετική.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now


×
×
  • Create New...