Jump to content

[Java] Βημα προς Βημα Τα Παντα Για Την Java


Recommended Posts

Η Iστορια της Java

 

To 1995, H Sun Microsystems εξέδωσε την πρώτη έκδοση της γλώσσας προγραματισμού Java.

Από τότε, η τεχνολογία τής Java έχει γίνει μια ιδιαίτερα δημοφιλής γλώσσα και έχει υιοθετηθεί απο εκατομμύρια προγραματιστές, για διμιουργία στιβαρών εφαρμογών. Αν και εφαρμογές της Java μπορούν να εκτελεστούν σε κάθε περιβάλον, χρησιμοποιούνται συνήθως σε περιβάλλοντα δικτύων, όπως σε ενδοδίκτυα (intranets) ή στο διαδίκτυο (internet).

H τεχνολογία Java μπορεί να θεωρηθεί τόσο σαν μια γλώσσα προγραματισμού, όσο και σαν μια πλατφόρμα. Η γλώσσα είναι απλή, ασφαλής και δυνατή. Χρησιμοποιώντας την, μπορείτε να γράψετε εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να εκτελεστούν πρακτικά σε κάθε συσκευή, όπως σε προσωπικούς υπολογιστές (personal computers, PC), προσωπικούς ψηφιακούς βοηθούς (personal digital assistants, PDA), κινητά τηλέφωνα ή στην τηλεόραση.

 

Βασικά Στοιχεία της Java

 

Τώρα που μάθατε λίγα πράγματα για την ιστορία της Java και έχετε εγκαταστήσει το JDK στο σύστημα σας, είναι ώρα να αρχίσετε να επικεντρώνεστε την προσοχή σας στη συγγραφή κώδικα. Θα αρχίσουμε με ένα απλό παράδειγμα ενός προγράματος Java, αλλά μην αφήνετε αυτή την απλότητα να σας παραπλανήσει.

 

Δημιουργία Ενός Προγράματος Java

 

Πρέπει να κάνετε τρία βήματα για να δημιουργήσετε ένα πρόγραμα Java. Παρακάτω δίνουμε μια συνοπτική περιγραφή αυτών των τριών βημάτων :

 

Συγγραφή του πηγαίου κώδικα. Αυτός είναι καθαρό κείμενο, αλλά πρέπει να τον γράψετε ακολουθώντας τους κανόνες της γλώσσας  προγραματισμού Java. Ο πηγαίος κώδικας μεταβιβάζεται στον μεταγλωτιστή, για να παράγει αυτός τον bytecode, αλλά μπορεί επίσης να διαβαστεί άπο τους ανθρώπους. Όταν μπορείται να προσπελάσετε τον πηγαίο κώδικα ενός προγράματος, μπορείται να τον χρησιμοποιήσετε για να μάθετε τον σκοπό του προγράματος.

 

Μεταγλώττιση του πηγαίου κώδικα. Αφού τελειώσετε τη συγγραφή του πηγαίου κώδικα, πρέπει να τον μεταγλωττίσετε, μεταβιβάζοντάς τον σε μεταγλωττιστή Java, ένα εργαλείο που μετατρέπει τον πηγαίο κώδικα σε αρχείο κλάσης. Θυμηθείτε ότι ένα αρχείο κλάσης περιέχει bytecode.

 

 

Εκτέλεση του προγράματος. Αυτή την επιτυγχάνετε χρησιμοποιώντας τον διερμηνευτή Java, ο οποίος διαβάζει τις εντολές bytecode, έτσι ώστε το πρόγραμα να μπορέσει να εκτελέσει τις εργασίες του. Ο διερμηνευτής διαβάζει ένα ολόκληρο αρχείο κλάσης στην μνήμη και μεταφράζει τον πρότυπο bytecode σε εντολές του λειτουργικού συστήματος του συγκεκριμένου συστήματος σας.

 

**Αυτές ειναι οι τρείς φάσεις για όλα τα προγράματα Java, από τα απλούστερα μέχρι τα πιο πολύπλοκα. Έτσι, χωρίς να καθυστερήσουμε άλλο, ας κάνουμε αυτά τα τρία βήματα με το πρώτο μας πρόγραμα.

 

 

Το Πρόγραμα HelloCheaters.

 

Αν και αυτό το παράδειγμα είναι ένα απλό πρόγραμα, το οποίο εκτυπώνει ένα χαιρετισμό στον δημιουργό του. Στην ουσία, επιτρέπει σε νέους προγραματιστές να κάνουν κάτι στα γρήγορα και να έχουν άμεσα αποτελέσματα, αντί να διαβάσουν πολύ θεωρία πρίν κάνουν κάτι. Με άλλα λόγια, όσοι μαθαίνουν μια νέα γλώσσα συχνά προτιμούν να δουν τους μηχανισμούς να δουλέυουν, πρίν να μάθουν πώς δουλέυουν. Μπορω να σας πω απο την εμπειρία μου ότι ο τέλειος τρόπος για να μάθετε καλύτερα την Java είναι να παίξετε με αυτή!

   

Ασ αρχίσουμε λοιπόν να παίζουμε...

 

Συγγραφή του πηγαίου κώδικα του HelloCheaters.

 

Η συγγραφή κώδικα δεν είναι εύκολη, ειδικά όταν εργάζεστε με μια νέα γλώσσα προγραματισμού. Εκτός της λογικής ότι πρέπει να γράψετε καλογραμένο κώδικα, υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα, πώς τερματίζετε τις γραμμές κώδικα; Πώς ορίζετε μια μέθοδο; Γενικά, πώς αρχίζεται να γράφετε τον κώδικα;

Για αυτό το λόγο έφτιαξα το πρόγραμα HelloCheaters (Ειναι πολύ απλό). Σε λίγο θα σας δείξω την έκδοση του HelloCheaters σε Java. Γράψτε τον κώδικα όπως ακριβός τον βλέπετε στον κειμενογράφο σας. Η Java είναι μια γλώσσα που διακρίνει ανάμεσα σε πεζά και κεφαλαία γράμματα, οπότε δεν μπορείτε να γράψετε απλώς τον κώδικα τυχαία. Βεβαιωθείτε οτι διατηρείτε τον σωστό τύπο χαρακτήρων σε όλο τον πηγαίο κώδικα σας, επειδή το "HelloCheaters" δεν είναι ίδιο με το "hellocheaters", το "Hellocheaters" ή το "helloCheaters". Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν εργάζεστε συνήθως σε ένα σύστημα windows, το οποίο δεν διακρίνει σε πεζά και κεφαλαία.

 

/*
* The Traditional HelloCheaters example
*/
public class HelloCheaters
{
     public static void main(String[] args)
    {
         System.out.println("Hello Cheaters!");
    }
}

 

 

Δεν Ειναι και πολυς ο κωδικας! Αυτος ο κωδικας εμφανιζει το μηνυμα "Hello Cheaters!" στην γραμη εντολων, οποτε ειναι πραγματι απλος. Ωστοσο, μπορουμε να μιλησουμε υα πολλα πραγματα με βαση αυτο τον κωδικα, τα οποια θα μας βοηθησουν να αρχισουμε να μαθαινουμε τις λεπτομερειες της συγγραφης προγραματων Java. Θα μελετησουμε κα8ε γραμη λιγο παρακατω. Πρωτα ομως ας αποθηκευσουμε, μεταγλωττισουμε και εκτελεσουμε αυτο το προγραμα. Ειναι παντα καλυτερο να δειτε κατι να δουλευει, παρα απλως να διαβαζετε για αυτο!

 

 

Αποθήκευση του πηγαίου κώδικα του HelloCheaters.

 

Τωρα που εχετε εισαγαγει το προγραμα HelloCheaters στον κειμενογραφο της επιλογης σας, πρεπει να το αποθηκευσετε. Ολος ο πηγαιος κωδικας Java πρεπει να αποθηκευεται σε αρχεια, με επεκταση . Java. Πρεπει επισης να ονομασετε το πηγαιο αρχειο με το ιδιο ονομα που εχει το ονομα της κλασης. Σε αυτη την περιπτωση, το ονομα κλασης ειναι αυτο που ακολουθει την λεξη κλειδι Class. Ετσι, ακολουθωντας αυτους τους κανονες, το ονομα αρχειου πρεπει να ειναι HelloCheaters.java. Μπορειτε να αποθηκευσετε αυτο το αρχειο σε οποιο καταλογο θελετε.

 

Συμβουλη : Αν χρησιμοποιησετε εναν κειμενογραφο σαν τον notepad των windows, ο οποιος προσθετει αυτοματα μια επεκταση στα αρχεια σας, απλως βαλτε αποστροφους γυρω απο το ονομα του αρχειου, οταν το αποθηκευετε. Με αυτο τον τροπο δεν προστιθενται επεκτασεις, σαν την . txt, στον πηγαιο κωδικα της Java.

 

Μεταγλωττιση του πηγαίου κώδικα του HelloCheaters.

 

Τωρα που αποθηκευσαμε τον πηγαιο κωδικα, πρεπει να μεταγλωττισουμε τον κωδικα σε Java bytecode. Το εργαλειο που χρησιμοποιουμε για να μεταγλωττισουμε τον κωδικα Java ειναι το javac. Για να κανετε μεταγλωττιση, ανοιξτε ενα παραθυρο γραμης εντολων (η ενα παραθυρο τερματικου σε συστημα UNIX) και πηγαινετε στον καταλογο οπου εχετε αποθηκευσει τον πηγαιο κωδικα.

 

Σημειωση : Για να μεταγλωττισετε αυτο τον κωδικα, πρεπει να εχετε φορτωσει και να εχετε εγκαταστησει την Java.

 

Για να μεταγλωττισετε τον κωδικα, πληκτρολογηστε javac και το ονομα του αρχειου πηγαιου κωδικα, μαζι με την επεκταση του. Η εντολη ειναι ως εξης  : javac HelloCheaters.java

 

!!! ΒΟΗΘΕΙΑ Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΖΕΤΑΙ !!!

Θα απογοητευτειτε αν παρετε ενα μυνημα σφαλματος, οταν προσπαθησετε να μεταγλωττισετε τον κωδικα. Ωστοσο, σχεδον παντα, 8α δειετε οτι το σφαλμα διορθωνεται ευκολα.

 

Στην ουσια, μπορει να εμφανιστει ενα απο τα τρια κυρια μυνηματα σφαλματος. Το Πρωτο εμφανιζεται οταν το συστημα σας δεν μπορει να βρει τον μεταγλωττιστη, javac. Αν παρετε αυτο το μυνημα, τοτε δεν εχει ενημερωθει η μεταβλητη περιβαλοντος PATH.

 

To δευτερο συνηθισμενο σφαλμα ειναι οτι ο μεταγλωττιστης δεν μπορει να βρει το αρχειο HelloCheaters.java. Αυτο μπορει να συμβαινει επειδη μεταγλωττιζετε σε εναν καταλογο που δεν περιεχει το αποθηκευμενο αρχειο πηγαιου κωδικα, οποτε βεβαιωνουμε οτι βρισκεστε στον σωστο καταλογο. Ο πιθανοτερος ομως λογος ειναι οτι το ονομα του πηγαιου αρχειου και το ονομα που δινεται στη γραμμη εντολων δεν ταιριαζουν. Βεβαιωθειτε οτι ταιριαζουν τα ονοματα (και ο τυπος χαρακτηρων) και δοκιμαστε να κανετε παλι την μεταγλωττιση.

 

Το τριτο Σφαλμα ειναι ενα συντακτικο σφαλμα. Αυτο μπορει να οφειλεται σε ενα ερωτηματικο ; η ενα αγκιστρο που λειπει, η μια λεξη που εχετε γραψει λανθασμενα μεσα στο προγραμα. Θα μαθεται λιγο περισσοτερα για τα συντακτικα σφαλματα παρακατω. Για την ωρα, απλως βεβαιωθειτε οτι ο πηγαιος κωδικας ειναι ιδιος ακριβως με τον κωδικα που σας εγραψα..

 

Αυριο UPDATES..

 

Link to comment
Share on other sites

hmmmm euxome na sinexiseis ta guide,auto itan to pio aplo paradeigma ala kai vasiko gia na katalavoume ti sintaksi.Poli oraios makari na to sinexiseis kai na min to afiseis etc.

Link to comment
Share on other sites

Καλύτερα θα ήταν να εξηγήσεις πιο "βαθιά" πράγματα,δηλαδή να μπεις στο ζουμί.

Τώρα είναι μίσο και με όχι και πολύ ενδιαφέρον.

 

Παρ'όλα αυτά καλή δουλειά και περιμένουμε update ;)

Link to comment
Share on other sites

Ωρέο tutorial, ελπίζω να σινεχίσει να είναι έτσι καθαρό και να το τελιώσεις γρήγορα.

 

Ty.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...