Jump to content

[GR]Αύριο η μεγαλύτερη ηλιακή έκλειψη του αιώνα


mg13gr

Recommended Posts

eclipse.jpg

 

Τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ηλιακή έκλειψη του 21ου αιώνα ετοιμάζονται να απολαύσουν αύριο δισεκατομμύρια κόσμου στην ανατολική Ασία και το Νότιο Ειρηνικό.

 

Η έκλειψη, που θα διαρκέσει εξήμισι λεπτά, θα είναι ορατή σε Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Μπουτάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές και άλλες χώρες της ανατολικής Ασίας, καθώς και στις Νήσους Μάρσαλ.

 

Το φαινόμενο θα ξεκινήσει στις 3.14 π.μ. ώρα Ελλάδας (δηλαδή το πρωί της Τετάρτης).

 

Το σπάνιο, λόγω της διάρκειάς του, φαινόμενο, έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό αλλά και αναστάστωση στις χώρες αυτές. Στην Κίνα, έχουν συρρεύσει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι, για να δουν την έκλειψη, ενώ οι κάτοικοι περιμένουν με ανυπομονησία το γεγονός. Στην Ιαπωνία διοργανώνονται φεστιβάλ σε όλη τη χώρα για τους «κυνηγούς της έκλειψης», ενώ στην Ινδία, αστρολόγοι προειδοποιούν ότι η έκλειψη φέρνει βία και κακά μαντάτα σε όλο τον κόσμο.

 

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η επόμενη ημερομηνία που η έκλειψη του Ηλίου θα διαρκέσει τόσο πολύ, είναι η 13η Ιουνίου του 2132.

 

Διαβάστε όλες τις πληροφορίες για την αυριανή έκλειψη στην ιστοσελίδα της ΝΑΣΑ. Δείτε «ζωντανά» την έκλειψη από την Ιαπωνία και από την Κίνα.

Link to comment
Share on other sites

Kριμα που δεν θα ειναι ορατη στην Ελλαδα.

Την επομενη θα τη δουν τα παιδια μας σε 123++ χρονια. (αμα ζησουν ως τοτε :P)

Link to comment
Share on other sites

αφού δεν είναι στην ελλάδα δεν με νοιάζει εμένα :P όπως είπα και πριν... ηλιοθεραπεία!

Link to comment
Share on other sites

Γιατί πάντα η Ελλάδα δεν συμμετέχει στα παγκόσμια συμβάντα;; :P :P :P :P

 

γιατί απλά το έχουμε! είμαστε προ από μόνοι μας δεν θέλουμε βοήθεια

Link to comment
Share on other sites

Γιατί πάντα η Ελλάδα δεν συμμετέχει στα παγκόσμια συμβάντα;; :P :P :P :P

Eιχε γινει σε μας πριν κανα 2-3 χρονια, παλι??

Link to comment
Share on other sites

Eιχε γινει σε μας πριν κανα 2-3 χρονια, παλι??

 

Πότε έγινε η μεγαλύτερη που μπορούσε να το δει και το Ελλαδιστάν;

Link to comment
Share on other sites

Η τελευταια εκλειψη στην Ελλαδα εγινε 29 Μαρτίου 2006.

 

Την Τετάρτη στις 29 Μαρτίου θα συμβεί ένα εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο: η Σελήνη θα καλύψει για μερικά λεπτά τον φωτεινό δίσκο του Ήλιου και η σκιά της θα διασχίσει μια λεπτή ζώνη μήκους 14500 χλμ. πάνω στη Γη. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από μια ολική έκλειψη του Ήλιου, η οποία θα είναι ορατή στη γειτονιά μας και όποιος έχει τη δυνατότητα να το δει δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να το χάσει, καθώς η επόμενη ολική ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα θα συμβεί σε 82 χρόνια, (στις 21 Απριλίου του 2088).

Η σκιά της Σελήνης πάνω στη Γη θα πέσει για πρώτη φορά στη Βραζιλία στις 8:36 διεθνή ώρα (3 ώρες νωρίτερα τοπική ώρα). Αφού διασχίσει τον Ατλαντικό, θα πέσει στη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία και θα τερματιστεί στη Βόρεια Μογγολία στις 11:48 διεθνή ώρα (περίπου στις 8 το βράδυ τοπική ώρα). Τη στιγμή της μεγαλύτερης έκλειψης, που θα συμβεί στις 10:11:18 διεθνή ώρα (12:11:18 τοπική και ώρα Ελλάδας), η σκιά της Σελήνης θα καλύπτει μια ζώνη 184 χλμ. πάνω στην Λιβύη. Η διάρκειά της θα είναι τότε 4 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα, ενώ η ταχύτητα με την οποία θα κινείται η σκιά πάνω στη Γη, θα είναι 697 μέτρα το δευτερόλεπτο. Από την Ελλάδα μόνο το Καστελόριζο, το μικρό ακριτικό νησί μας, θα έχει την τύχη να βρίσκεται στην πορεία της ολικής έκλειψης, καθώς η σκιά της Σελήνης διασχίζοντας τη Μεσόγειο θα περάσει ανάμεσα από την Κρήτη και την Κύπρο και θα ακουμπήσει τα νότια παράλια της Τουρκίας στις 10:54 διεθνή ώρα. Στο Καστελόριζο το μέγιστο της έκλειψης θα συμβεί στις 13:53:27 ώρα Ελλάδας και θα διαρκέσει 2.5 λεπτά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα βρεθούμε μέσα στη ζώνη της παρασκιάς, δηλαδή, τη στιγμή της μέγιστης έκλειψης το μεγαλύτερο κομμάτι του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη αφήνοντας ακάλυπτο ένα μικρό μόνο ποσοστό του (10% - 20%). Μια μερική έκλειψη θα είναι επίσης ορατή σε μια πολύ μεγαλύτερη έκταση, που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Link to comment
Share on other sites

siga min paw stin kina me tous ''Little yellow men'' gia na do tin eklipsi iliou...:)

 

P.S. dn exo tpt me tous kinezous aplos 2 pramata sixenome ston kosmo ton ratsismo kai tous kinezous :P j/k

hmm /failed?
Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now


×
×
  • Create New...