Jump to content

[GR]Σχετικά με μια εργασία μου


ZeRo*

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά..

Μας ανακοινώσανε σήμερα πως θέλουν να κάνουμε μια εργασία στην Χημεία γενικής παιδείας σχετικά με τον φωτοχημικό νέφος. Φυσικά εγώ πάω θεωρητική και δεν έχω ιδέα τι είναι αυτό :P

Έχουμε περιθώριο μέχρι την Τρίτη να την ετοιμάσουμε...Όποιος ξέρει τι είναι αυτό ή έχει κάποιο link που να λέει κάποιες πληροφορίες, σχετικές φωτογραφίες και διάφορα τέτοια ας κάνει ένα reply εδώ..Θέλω να πιάσω καλό βαθμό στην εργασία γιατί στο διαγώνισμα πάτωσα  :P

Ενημερωτικά πάω δεύτερα λυκείου οπότε όσοι πάτε θετική κατεύθυνση βοηθήστε με και γώ σας κερνάω καφεδάκι ^^

Link to comment
Share on other sites

Google?-> to φωτοχημικό νέφος?

Vres dyo treis malakies estw k asxeta kai pigeneta aplo.

Ρε φίλε βρήκα κάτι μλκίες αλλά δεν ξέρω αν είναι σωστά :P

Θα είναι όλη η τάξη μπροστά μην γίνει και ρεζίλι...Γιαυτό ζήτησα βοήθεια από παιδιά της θετικής κατεύθυνσης :-X

Link to comment
Share on other sites

Το φωτοχημικό νέφος είναι μορφή ρύπανσης της ατμόσφαιρας που εμφανίζεται σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα. Πρόκειται για μια κατάσταση που οφείλεται σε συσσώρευση αέριων ρύπων, οι οποίοι προέρχονται κυρίως απο τις μηχανές καύσης των βιομηχανιών και των αυτοκινήτων. Κύρια συστατικά του είναι διάφορα οξείδια του αζώτου, το μονοξείδιο του άνθρακα και το όζον. Το όζον, που είναι δευτερογενής ρύπος, παράγεται -στην περίπτωση του φωτοχημικού νέφους- από την αλληλεπίδραση των οξειδίων του αζώτου με την ηλιακή ακτινοβολία, γιαυτό και το νέφος ονομάζεται "φωτοχημικό". Ονομάζεται επίσης "νέφος τύπου Λος Άντζελες" επειδή μελετήθηκε για πρώτη φορά στην ομώνυμη μεγαλούπολη των ΗΠΑ, όπου αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα. Οι ρύποι που αποτελούν το φωτοχημικό νέφος, ειδικά τα οξείδια αζώτου και το όζον, προκαλούν σημαντικά προβλήματα υγείας στους ανθρώπους που ζούν στις μεγαλουπόλεις και τους εισπνέουν καθημερινά.

 

Τα τελευταία χρόνια το φωτοχημικό νέφος έχει παραχωρήσει τη θέση του στο υδρογονοσωματιδιακό νέφος που αποτελίται κυρίως από σωματίδια και διάφορους υδρογονάνθρακες, ειδικά πολυκυκλικούς που θεωρούνται καρκινογόνοι. Πηγές αυτού του είδους νέφους είναι ξανά τα αυτοκίνητα και η βιομηχανία.

 

Wikipedia! :)

 

Vrika kai auto:

Download Link

 

Mono pou prepei na to anikseis me Photoshop gia na to deis :S

 

Elpizw na voi8isa! :)

Link to comment
Share on other sites

Ωραίος ο παίχτης :D

 

Ευχαριστώ για την βοήθεια ... Όποιος άλλος έχει κάτι ας κάνει reply...

Link to comment
Share on other sites

Το φωτοχημικό νέφος επιταχύνει την κλιματική αλλαγή

 

Ερευνητές της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ανησυχούν ότι ένας σημαντικός παράγοντας της κλιματικής αλλαγής έχει μέχρι σήμερα αγνοηθεί: το όζον, που παράγεται στα αστικά κέντρα ως συστατικό του φωτοχημικού νέφους, επιβραδύνει την ανάπτυξη των φυτών.

 

Δεδομένου ότι βλάστηση απορροφά από την ατμόσφαρα το διοξείδιο του άνθρακα, το κυριότερο από τα αέρια του θερμοκηπίου, το όζον θα επιδεινώσει έμμεσα την κλιματική αλλαγή, προειδοιούν οι επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο περιοδικό Nature.

 

Όζον υπάρχει φυσιολογικά ψηλά στη στρατόσφαιρα, όπου λειτουργεί ως φίλτρο που προστατεύει τη Γη από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όταν όμως το όζον παράγεται κοντά στο επίπεδο του εδάφους από φωτοχημικές αντιδράσεις γίνεται επιβλαβές, καθώς είναι τοξικό τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα φυτά.

 

Η ερευνητική ομάδα του Δρ Στίβεν Σιτς χρησιμοποίησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο του παγκόσμιου κλίματος για να προσομοιώσουν την επιδραση του όζοντος για το διάστημα από το 1901 έως το 2100.

 

Τα συμπεράσματα, διευκρινίζουν οι ερευνητές, δεν αποτελούν προβλέψεις για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής στον 21ο αιώνα. Επιβεβαιώνουν, παρόλα αυτά, ότι το όζον παίζει σημαντικό ρόλο.

 

Τα διαφορετικά σενάρια που εξετάστηκαν, ανάλογα με διαφορετικές εκτιμήσεις για την ευαισθησία των φυτών στο όζον, δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του αιώνα το όζον θα έχει μόνο του τη μέση θερμοκρασία της Γης από 0,5 έως 1,25 βαθμούς Κελσίου.

 

Πρόκειται για σημαντική μεταβολή. Συγκριτικά, από το 1906 έως το η θερμοκρασία έχει ανέβει κατά 0,74 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας τήξη των πολικών πάγων, υπενθυμίζει το Reuters.

 

Σε αντίθεση με το διοξείδιο του άνθρακα, που διαχέεται εύκολα στην ατμόσφαιρα, το όζον τείνει να παραμένει κοντά στις πηγές του, στα αστικά και βιομηχανικά κέντρα. Η Βόρειος Αμερική, η Ευρώπη, η Κίνα και η Ινδία είναι οι πιο μολυσμένες περιοχές.

 

Η συγκέντρωση του όζοντος στην ατμόσφαιρα έχει υπερδιπλασιαστεί από τη βιομηχανική επανάσταση μέχρι σήμερα από τα  17 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) στα 35 ppb. Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, μέχρι το τέλος του αιώνα θα έχει φτάσει τα 54 ppb.

 

www.in.gr ! :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...