Jump to content

Η NASA παρουσίασε τον «ισχυρότερο πύραυλο που έχει κατασκευαστεί»


Maxtor

Recommended Posts

2018-02-28-185030.jpg.df684e737d4854b1e8

Πρόσφατα, στο κέντρο συναρμολόγησης Michoud, στην Νέα Ορλεάνη, o Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσίασε στο κοινό το σύστημα, το οποίο περιέγραψε ως «τον ισχυρότερο πύραυλο που έχει ποτέ κατασκευαστεί».

Το Space Launch System ολοκλήρωσε πρόσφατα τον τελευταίο γύρο δοκιμών. Για να δοκιμάσουν τη δεξαμενή καυσίμου, κατασκευάστηκε ένα δοκιμαστικό σύστημα, σαν την πραγματική δεξαμενή υγρού υδρογόνου του SLS και υποβλήθηκε σε διάφορες δοκιμές αντοχής (π.χ σε δυνάμεις συμπίεσης, κάμψης κ.ά) για να διαπιστωθεί η δομική ακεραιότητα της, χρησιμοποιώντας χιλιάδες αισθητήρες που ανίχνευαν την πίεση, την θερμοκρασία κ.ά. Η NASA επίσης χρησιμοποίησε μικρόφωνα και κάμερες για να εντοπίσει τυχόν προβλήματα από τις δοκιμές αντοχής.

Η δεξαμενή καυσίμου πιέστηκε στα άκρα και αστόχησε στο σημείο που έχει προβλεφθεί από τους αναλυτές και επιστήμονες της NASA, κάτι βεβαίως που είναι καλό, καθώς υπάρχει συσχετισμός με τα μοντέλα προσομοίωσης που χρησιμοποιεί η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ. Με την δεξαμενή καυσίμου να περνάει και τα τελευταία τεστ, η συναρμολόγηση και οι δοκιμές του βασικού σταδίου του SLS ολοκληρώθηκε. Είχαν προηγηθεί πολλές δοκιμές στα boosters και στους κύριους κινητήρες (RS-25) του συστήματος SLS κ.ά.

Το πρόγραμμα SLS βρίσκεται θα λέγαμε πίσω στο χρονοδιάγραμμα, καθώς η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί για το 2019, ενώ είχε εξεταστεί και το ενδεχόμενο μίας επανδρωμένης αποστολής. Τώρα πάντως, η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του SLS έχει προγραμματιστεί για το 2021, ώστε να είναι έτοιμο για την αποστολή Artemis στο φεγγάρι το 2024.

Engadget

View the full article

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...