Jump to content

Επιστήμονες του MIT δημιούργησαν τυχαία το πιο μαύρο υλικό στον κόσμο


Maxtor

Recommended Posts

2-mitengineers.jpg.81dbb80ed2c77c8087d0e

Τώρα, επιστήμονες από το MIT δημιούργησαν ένα υλικό που είναι 10 φορές πιο μαύρο από κάθε άλλο που έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα. Το υλικό δημιουργήθηκε από μία πυκνή κάθετη διάταξη νανοσωλήνων άνθρακα (CNT) που καλλιεργήθηκε πάνω σε αλουμινόχαρτο επικαλυμμένο με αλάτι και χλωρίνη. Και ανακαλύφθηκε τυχαία.

Οι ερευνητές αρχικά πειραματιζόντουσαν με τρόπους καλλιέργειας νανοσωλήνων άνθρακα χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά αγώγιμα υλικά –όπως το αλουμίνιο- για να ενισχύσουν τις θερμικές και ηλεκτρικές τους ιδιότητες. Το χρώμα του υλικού που προέκυψε από το πείραμα τους εξέπληξε τους επιστήμονες, οι οποίοι συνειδητοποίησαν τι είχαν εφεύρει αφού πρώτα προχώρησαν σε μετρήσεις οπτικής ανάκλασης. Το νέο υλικό απορροφάει το 99,995% του φωτός.

carbon-nanotubes-super-black-on-silicon.jpg.d26652f5fda9f4546eb65935933380d9.jpg

Η ανακάλυψη τους τώρα βρίσκεται ανάμεσα στα εκθέματα μίας έκθεσης τέχνης που ονομάζεται «The Redemption of Vanity» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ένα φυσικό κίτρινο διαμάντι 16,78 καρατίων αξίας περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων καλύφθηκε από το υλικό, και όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες, εκεί που κανονικά θα υπήρχε μία πανέμορφη, απαστράπτουσα πέτρα υπάρχει κάτι σαν… απόλυτο κενό.

416992628_blackestblack.jpg.7c6b6a2d7255b1440d7423e7dd1eefb8.jpg

Όπως γνωρίζουμε και από την εταιρεία Surrey Nanosystems που δημιούργησε το Vantablack και το Vantablack 2.0, τέτοια υλικά έχουν πολλές εφαρμογές, στην αεροδιαστημική, σε στρατιωτικά αεροσκάφη stealth, σε σαρωτές υπερύθρων (για το «καλιμπράρισμα» τους) ή σε τηλεσκόπια και άλλου τύπου όργανα που είναι απαραίτητο να λειτουργούν χωρίς τον παραμικρό «θόρυβο» από το φως που διαθλάται.

Πέρα από πρακτικοί λόγοι για την εφαρμογή τέτοιων υλικών, υπάρχουν και κατά κάποιο τρόπο... διαφημιστικοί λόγοι, όπως απέδειξε πρόσφατα και η εταιρεία BMW (βασικά χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο χρώμα για λόγους καμουφλάζ του νέου της BMW X6 ώστε να μην είναι εμφανείς λεπτομέρειες στον σχεδιασμό καθώς το αυτοκίνητο δοκιμάζεται στους δρόμους).

Σύμφωνα με τον καθηγητή αεροναυπηγικής και αστροναυπηγικής στο MIT, Brian Wardle, το υλικό αυτό μπορεί να γίνει ακόμα πιο μαύρο.

«Υπάρχουν εφαρμογές στην οπτική ή στην διαστημική επιστήμη για πολύ μαύρα υλικά ενώ φυσικά οι καλλιτέχνες ενδιαφέρονται για το μαύρο, πολύ πριν την εποχή της Αναγέννησης», λέει ο Brian Wardle. «Το υλικό μας είναι 10 φορές πιο μαύρο από οτιδήποτε έχει αναφερθεί στο παρελθόν, αλλά νομίζω ότι το πιο μαύρο μαύρο είναι ένας συνεχώς κινούμενος στόχος. Κάποιος θα βρει ένα πιο μαύρο υλικό και τελικά θα κατανοήσουμε όλους τους βασικούς μηχανισμούς για να καταφέρουμε να κατασκευάσουμε το απόλυτο μαύρο».

Engadget

View the full article

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...