Jump to content

Recommended Posts

Posted

Πώς κάνουμε αξιόπιστη μέτρηση της ταχύτητας DSL

 

[GR]

 

1. Αγνοούμε πλήρως τα διάφορα "τεστ ταχύτητας". -> είναι πλήρως αναξιόπιστα.

 

2. Κλείνουμε όλα τα προγράμματα p2p που πιθανώς να τρέχουν στο τοπικό μας δίκτυο, αφού πρώτα κάνουμε disconnect από τους servers τους.

 

3. Βεβαιωνόμαστε ότι καμμία άλλη συσκευή στο τοπικό μας δίκτυο (υπολογιστής, VoiP ATA adapter κλπ.) δεν δημιουργεί ή προσελκύει internet traffic.

 

4. Κοιτάμε ποιά IP έχει το router μας και την σημειώνουμε κάπου.

 

5. Κάνουμε reset το router μας, μέχρι να πάρει καινούρια IP (μερικές φορές, ακόμα και απανωτές, ο ISP μας τυχαίνει και μας δίνει την ίδια IP). Ο λόγος που επιμένω σε αυτό, είναι ότι εάν πριν τρέχαμε p2p, θα λαμβάνουμε για κάποια επιπλέον λεπτά της ώρας αιτήσεις για upload από p2p δίκτυα -> άρα αυτές θα είναι επιπλέον κίνηση στη γραμμή που θα επηρρεάσει τη μέτρηση.

 

6. Συνδεόμαστε σε έναν FTP server εσωτερικού (διότι το πρωτόκολλο FTP έχει πακέτα μεγάλου μεγέθους), εγνωσμένα επαρκούς bandwidth -> π.χ. ftp.ntua.gr -> και βάζουμε σε έναν download manager να κατεβαίνει 1 μόνο αρχείο, με 1 μόνο ταυτόχρονο connection. Το αρχείο να είναι αρκετά μεγάλο, τουλάχιστο 30-40 MB -> π.χ. το ISO μίας διανομής linux.

 

7. Επαναλαμβάνουμε το βήμα 5 με επακριβώς τις ίδιες συνθήκες, αλλά αυτή τη φορά επιλέγουμε FTP server εξωτερικού εγνωσμένα επαρκούς bandwidth -> π.χ. κάποιο mirror σε Ευρώπη ή ΗΠΑ κάποιας περιζήτητης διανομής Linux (π.χ. Debian, Gentoo κλπ.).

 

8. Ύστερα από 1 λεπτό περίπου που θα έχει γίνει η σύνδεση και η αίτηση για το αρχείο, παρατηρούμε από το interface του download manager πώς κυμαίνεται η στιγμιαία ταχύτητά μας μετρημένη σε KBytes/sec.

 

9. Εάν είμαστε μέχρι και 4 KBytes/sec (8 για 1000άρα) κάτω από το ονομαστικό μας όριο (π.χ. για 384 -> 384/8 = 48 -> 48-4 -> 44 ΚΒytes/sec) είμαστε άριστα. Για Siemens-1 DSLAM, η διαφορά αυτή είναι μηδενική. Η διαφορά θα είναι επίσης μηδενική εάν έχουμε γραμμή DSL ανώτερης κλάσης από τη συνδρομή του ISP μας (π.χ. να έχουμε γραμμή 512 και συνδρομή 384). Εάν είμαστε μέχρι καί 4 KBytes/sec (8 για 1000άρα) πιο κάτω από τα όρια του βήματος 8, είμαστε πολύ καλά.

 

10. Τα βήματα 5,6 και 7, καλό είναι να τα επαναλάβουμε και κάποια άλλη ώρα της ημέρας για να είμαστε σίγουροι ότι "ακραίες" (peak) τοπικές συνθήκες στον FTP server που επιλέξαμε, ή "ακραίες" (peak) ενδιάμεσες (πριν εισέλθει στο δίκτυο του ISP μας) συνθήκες, δεν αλλοιώνουν το αποτέλεσμα.

 

11. Φυσικά δεν βλάπτει να επαναλάβουμε τα βήματα 5,6,7 και 10, με άλλους 2 (αντίστοιχα εσωτερικού-εξωτερικού) FTP servers, για να έχουμε το πλέον αξιόπιστο αποτέλεσμα.

 

12. Για να κάνουμε πολύ εύκολα κάθε φορά αυτό το τεστ, όποια ώρα της ημέρας θέλουμε, μπορούμε τα 4 αυτά αρχεία που θα έχουμε επιλέξει για το τεστ, να τα σώσουμε (export) σαν text από τον download manager μας. Όποτε θέλουμε να επαναλάβουμε το τεστ, τα κάνουμε απλά import και ξεκινάμε νέα μέτρηση.

 

[/GR]

 

Posted

Πραγματικά απόλυτα σωστό. Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ το kernel.org μιας και είναι πιο γρήγορο από το NTUA...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...