Jump to content

Recommended Posts

Posted

Σχεδιάζοντας με τα εργαλεία του Photoshop

 

 

Σχεδιάζοντας αντικείμενα στο Φόντο

Όπως κάθε καλό πρόγραμμα, έτσι και το Photoshop χρησιμοποιεί έναν προσεχτικά δημιουργημένο μεταφορέα για να μετασχηματίσει ένα πολύπλοκο υπολογιστικό θέμα σε ένα διασκεδαστικό και ευκολονόητο πρόγραμμα.

Το Photoshop περιέχει διάφορες επιλογές για την χρησιμοποίηση μιας γραφίδας με έναν πίνακα ζωγραφικής.

Για παράδειγμα, μπορείς να επιλέξεις το πόσο λεπτή θα είναι η Βούρτσα εφαρμόζοντας περισσότερη πίεση στον πίνακα ζωγραφικής.

Αυτό δουλεύει περισσότερο σαν ένα εργαλείο τέχνης και δεν θα αρέσει σε κάποιον που έχει εμπειρία με το ποντίκι. Όπως και να έχει, οι περισσότεροι σχεδιαστές του web δεν είναι δυναμικοί χρήστες του adobe και δεν θα γίνουν χρησιμοποιώντας μια γραφίδα.

Έτσι θα ασχοληθούμε με μια συζήτηση γύρω από τις περιπτώσεις της γραφίδας.

Σαν ένας ζωγράφος, θα ξεκινήσεις τη δουλειά σου, αφού πρώτα ανακατέψεις τα χρώματα και επιλέξεις τη βούρτσα.

Έτσι πριν ξεκινήσεις να ζωγραφίζεις χρειάζεται να γνωρίζεις κάποια πράγματα για όλους τους τύπους των εργαλείων που έχεις στη διάθεσή σου, όπως που βρίσκονται εγκαταστημένα τα χρώματα.

Επιλέγοντας το χρώμα

Tο να επιλέξεις ένα χρώμα είναι μια πολύ διασκεδαστική διαδικασία από μόνη της, αλλά, ειδικά το Photoshop σου δίνει μια ελαστικότητα έτσι ώστε η επιλογή του χρώματος να είναι ένα ξεκίνημα, για ένα ενδιάμεσο ή ένα προοδευμένο θέμα.

Η επιλογή του μπροστινού χρώματος και του χρώματος του background γίνεται μέσα στην εργαλειοθήκη. Κοντά στο κουμπί της εργαλειοθήκης μπορείτε να δείτε τα τετράγωνα επιλογής χρώματος.

Το τετράγωνο στην κορυφή είναι το χρώμα για το μπροστινό μέρος και το τετράγωνο στο πίσω μέρος είναι για το χρώμα του background(σημειώνεται ότι μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε από μόνοι μας τα χρώματα αυτά και να τα μεταβάλλουμε χρησιμοποιώντας τις μικρές σειρές μεταστροφής).

Για να αλλάξουμε το χρώμα απλά πατάμε το κουμπί που θέλουμε να αλλάξουμε κάθε φορά. Όταν το κάνουμε αυτό ο "Color Picker Dialog" θα εμφανίζεται.

Το να διαλέγεις ένα χρώμα είναι εύκολο.

Μπορείς να διαλέξεις χρώμα μετακινώντας τον δείκτη σου πάνω στο χρώμα που επιθυμείς μέσα στο τετράγωνο επιλογής χρώματος και πατώντας το ποντίκι πάνω σε αυτό. Μπορείς να δείς την ακριβή απόχρωση που φαίνεται μέσα στον μικρό κύκλο, που βρίσκεται μέσα στο τετράγωνο επιλογής χρώματος.

Εάν θέλουμε να αλλάξουμε τη σειρά των χρωμάτων, απλά πατάμε στη γραμμή των χρωμάτων, στο σωστό χρώμα, που βρίσκεται στο σωστό τετράγωνο.

Σημειώνεται πως το αυθεντικό χρώμα και το χρώμα που έχουμε επιλέξει υπάρχουν στο Κουτί Προεπισκόπησης Χρώματος "Color preview box" στα δεξιά της σειράς χρωμάτων. Στην περίπτωση της εικόνας παραπάνω το παλαιό χρώμα ήταν ελαφρύ μοβ.

Βέβαια, ο έμπειρος χρήστης μπορεί να καθορίσει τα χρώματα από την τιμή των RGB, HSB ή CMYK σειρών.

Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να ξεκινήσουμε να δημιουργήσουμε ένα ανακάτωμα.

Αλλά πρώτα ας ρίξουμε μια ματιά στο σύνολο από brushes που έχουμε στη διάθεσή μας.

 

Ο καθορισμός της Βούρτσας

Το Photoshop χρησιμοποιεί τον γενικό όρο Βούρτσα για να ξαναπαρουσιάσει οποιοδήποτε από τα εργαλεία ζωγραφικής.

Έτσι το εργαλείο "Paintbrush" θα έχει μια βούρτσα και το εργαλείο "Pencil" θα έχει επίσης μια Βούρτσα. Αυτό είναι λίγο μπερδεμένο αρχικά , αλλά γρήγορα θα καταλάβετε την ορολογία.

Ειδικότερα βοηθά να σκέφτεστε μια Βούρτσα σαν μια ζωγραφική ¨άκρη¨ όπου οποιοδήποτε εργαλείο ζωγραφικής χρησιμοποιείται.

Έτσι, μια Βούρτσα του paintbrush μπορεί να είναι μια κοντή σκληρή τρίχα του paintbrush, ενώ μια Βούρτσα από τα εργαλεία του pencil θα είναι η συμβουλή για το pencil.

Το σημαντικό του καθορισμού της Βούρτσας είναι ότι μόνο μια φορά καθορίζεται και προσαρμόζεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χρήστη.

Για παράδειγμα μπορείς να αλλάξεις το σχήμα και το μέγεθος της βούρτσας σου. Σκέψου την περίπτωση ενός θολού μολυβιού και ενός λαμπερού μολυβιού και σκέψου τους διαφορετικούς τύπους γραμμών που τα μολύβια μπορούν να ζωγραφίσουν.

Παρόμοια σκέψου ένα μορφοποιημένο, ένα καλλιγραφικό και ένα υπερτονισμένο έντονο στυλό.

Για να χρησιμοποιήσεις τη Βούρτσα πρέπει να πας στην παλέτα "Options".

Η πιο γενική χρήση που θα σου παρουσιαστεί είναι η αλλαγή του μεγέθους της Βούρτσας.

Για να το κάνεις αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσεις την επιλογή "Brushes" από την παλέτα "Options" και να επιλέξεις μια μεγαλύτερη ή μικρότερη Βούρτσα επιλέγοντας από την κλίμακα που σου δίνεται.

Εκτός από το εργαλείο μολύβι τα σχήματα της Βούρτσας είναι πάντα anti-aliased. Έτσι μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε μια σκληρή άκρη ή μια μαλακή άκρη επιλέγοντας είτε σταθερής είτε ανακατωμένης άκρης κύκλους.

 

Επιλέγοντας τη Βούρτσα.

Φυσικά, το Photoshop σου επιτρέπει να δημιουργήσεις τη δική σου Βούρτσα, εάν χρειαστείς κάτι που δεν προσφέρεται από το σύνολο των Βουρτσών.

Αν μπεις στο μενού των Βουρτσών από την παλέτα Options του μενού θα δεις τις κυριότερες υπηρεσίες που σου είναι διαθέσιμες.

Παρατήρησε τις επιλογές των μενού "Brush Options" και "New Brush".

Κάνε κλικ σε καθένα από αυτά και μπορείς να επιλέξεις τη δική σου Βούρτσα.

Όπως βλέπεις, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν το μέγεθος και τη σκληρότητα της Βούρτσας.

Μπορείς επίσης να ερωτηθείς για την διαγραμμάτωση, τη γωνία και τη σκληρότητα της Βούρτσας.

Ο έλεγχος της διαγραμμάτωσης μας λέει πόσο συχνά ένα εργαλείο επηρεάζει ένα ομοίωμα καθώς το μετατρέπεις.

Συνέχισε τη διαγραμμάτωση και θα έχεις ακανόνιστες γραμμές αν σύρεις το ποντίκι σου πάνω στο φόντο.

Μια μικρή διαγραμμάτωση θα αφήσει πιο ακριβή ίχνη από το ποντίκι σου.

Η γωνία σου επιτρέπει να περιστρέψεις το σχήμα της Βούρτσας σου πάνω στους άξονές της, το οποίο είναι χρήσιμο μόνο σε ελλειπτικές ή περίεργα σχηματοποιημένες Βούρτσες.

Η στρογγυλότητα χρησιμοποιείται για να μετατρέψει μια ελλειπτική Βούρτσα, σε σύνολο 100 διαφορετικών ειδών κύκλων και σε ένα σύνολο από 15 διαφορετικά σε μέγεθος ελλειπτικά σχήματα.

Βεβαίως, μπορείς επίσης να δημιουργήσεις εντελώς απλές βούρτσες ή να επιλέξεις κάποια από τις υπάρχουσες.

Η παλέτα για τις Βούρτσες για κάθε εργαλείο ζωγραφικής περιέχει επίσης ένα μενού από διαφορετικά είδη Βουρτσών.

Αυτά τα είδη καθορίζουν πως ένα εργαλείο θα ολοκληρώσει την εργασία με το υπάρχον χρώμα στο φόντο.

Όταν ζωγραφίζεις κάτι στο φόντο το Photoshop αλλάζει τα υπάρχοντα εικονοστοιχεία του υπόβαθρου σύμφωνα με τη λογική της ζωγραφικής.

Έτσι αν ζωγραφίζεις μια κόκκινη γραμμή πάνω σε μια μπλε γραμμή, τα εικονοστοιχεία που βρίσκονται πάνω στη μπλε γραμμή θα γίνουν ροζ.

Έτσι, μπορείς να σκέφτεσαι τη ζωγραφική μέσα στο Photoshop σαν να περιλαμβάνει τρεις μεταβλητές:την βάση, το μείγμα και το αποτέλεσμα.

Το είδος της Βούρτσας καθορίζει τον τρόπο της εργασίας. Ειδικότερα, το είδος καθορίζει τον τρόπο κατά τον οποίο το μείγμα και η βάση θα αλληλεπιδράσουν για τη δημιουργία του αποτελέσματος.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε καθένα από τα είδη.

Το Φυσιολογικο(Νορμαλ) είδος επιτρέπει τη μεταβλητή γεμάτου μείγματος.

Στην περίπτωση ενός εργαλείου ζωγραφικής, το μείγμα του χρώματος θα επικαλύψει πλήρως το χρώμα της βάσης.

Στην περίπτωση ενός εργαλείου αλλαγής η μεταβλητή αλλαγής θα εξουδετερώσει πλήρως το υπάρχον χρώμα.

Το όριο(Threshold) είναι ειδικευμένο στη Χαρτογράφηση και την Κειμενογράφηση Χρωματισμένων ομοιωμάτων.

Ουσιαστικά βεβαιώνει ότι το χρώμα ενός εργαλείου προσφέρεται σύμφωνα με το πιο κοντινό προς χρήση χρώμα που βρίσκεται στο Χάρτη Χρωμάτων.

Το Dissolve είδος(είδος διάλυσης), το οποίο είναι μόνο διαθέσιμο για εργαλεία ζωγραφικής. Σκορπά τυχαία το μείγμα του χρώματος για να δώσει μια απότομη σύσταση μιας όχι anti-aliased Βούρτσας.

Τα πίσω και Καθαρά είδη είναι διαθέσιμα σε ένα στρώμα από ομοιώματα.

Ειδικότερα, μετατρέπουν το μείγμα χρώματος εφόσον υπάρχει στο foreground ή στο background. Όταν το Behind είδος επιλέγεται σαν παράδειγμα ένα χρώμα πρέπει να υπάρχει πίσω από το στρώμα, δείχνοντας μόνο στη κενή ή στη διάφανη περιοχή.

Το πολλαπλό(Multiply) είδος πολλαπλασιάζει τη λάμψη του χρώματος της βάσης και το μείγμα για να να δημιουργήσει ένα πιο σκοτεινό τόνο.

Το αντίθετο αποτέλεσμα θα έχουμε χρησιμοποιώντας το Screen

Το επίστρωμα επικάλυψης(Overlay) εργάζεται όπως το Screen και το Multiply και στηρίζεται στην αξία του χρώματος βάσης.

Ειδικότερα η άποψη ότι το χρώμα της βάσης πρέπει να μεταφερθεί έναντι του μείγματος χρώματος είναι λάθος. Οι εργασίες με απαλό φωτισμό μοιάζουν με το Overlay με λιγότερη όμως ένταση ενώ αυτές με δυνατό φωτισμό είναι πιο έντονες.

Η Σκίαση (Darken) σκιάζει τη βάση του χρώματος χρησιμοποιώντας το μείγμα του χρώματος σαν μια βάση και η φωτεινότητα (Lighten) φωτίζει τη βάση του χρώματος χρησιμοποιώντας το φωτεινότερο είδος από το μείγμα του χρώματος.

Η διαφορά συγκρίνει τα είδη λαμπρότητας από τη βάση και το μείγμα χρώματος και δημιουργεί ένα είδος αποτελέσματος αφαιρώντας τα μικρότερα από τα μεγαλύτερα είδη.

Η απόχρωση αντικαθιστά την απόχρωση της βάσης με την απόχρωση του μείγματος.

Ο κορεσμός κάνει το ίδιο για τον κορεσμό και το χρώμα κάνει το ίδιο για τον κορεσμό και την απόχρωση. Η φωτεινότητα εργάζεται με τον ίδιο τρόπο για το είδος λαμπρότητας.

Δεν υπάρχει πρόβλημα με το πόσο ασχολείσαι με τις Βούρτσες.

Μπορείς πάντα να επιστρέφεις στις προηγούμενες εφαρμογές χρησιμοποιώντας το εργαλείο "Reset Tool" ή το εργαλείο "Reset All Tools" από το fly μενού.

 

Το εργαλείο Pencil

Τώρα που μάθαμε να χρησιμοποιούμε τη βούρτσα, ας πάμε να δούμε ένα συγκεκριμένο εργαλείο σχεδίασης και να δούμε τι μπορούμε να ζωγραφίσουμε.

Συγκεκριμένα το εργαλείο Pencil.

Για να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο Pencil, απλά το επιλέγουμε από το Toolbar πατώντας το εικονίδιο του εργαλείου Pencil Tool.

Όταν το κάνεις, μπορείς να ζωγραφίσεις στο φόντο.

Δοκίμασέ το και μη ξεχάσεις να μετατρέψεις το μέγεθος της βούρτσας, την κυκλικότητά της και τη γωνία της.

Όπως βλέπεις, το εργαλείο Pencil μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο.

Οπωσδήποτε, το Photoshop σου δίνει μια πληθώρα από τρόπους για να μετατρέψεις το εργαλείο Pencil Tool ακόμα περισσότερο.

Έχεις ήδη δει την ποικιλία των επιλογών της βούρτσας, οι οποίες είναι διαθέσιμες στο τελευταίο τμήμα.

Δοκίμασε κάποιες από αυτές.

Οι επιλογές Screen, Multiply και Overlay είναι ιδιαίτερα έξυπνες.

Σημείωση: Αν μπερδευτείς ενώ σχεδιάζεις ή μετατρέπεις το φόντο σου, χρειάζεσαι να χρησιμοποιήσεις μόνο την επιλογή "Undo" από το μενού "Edit".

Αυτό θα σε πάει πίσω εκεί που ήσουν πριν μπερδευτείς.

Όπως και να έχει, το εργαλείο Pencil έχει διάφορες επιλογές, οι οποίες δεν είναι απλά γενικές.

Το εργαλείο Pencil επιτρέπει την αλλαγή της σκίασης της βούρτσας χρησιμοποιώντας το Opacity slider μέσα στην Options palette .

Η σκίαση καθορίζει πόσο χρώμα του υπόβαθρου θα φαίνεται ανάμεσα στις γραμμές που ζωγράφισες με το μολύβι. Δοκίμασε κάποιες από αυτές (θα χρειαστείς ένα διαφορετικά χρωματισμένο υπόβαθρο για να καταλάβεις το πώς δουλεύει).

Μια άλλη χρήσιμη επιλογή είναι η επιλογή ξεθωριάσματος, η οποία σου επιτρέπει να κάνεις γραμμές με το εργαλείο Pencil.

 

Το εργαλείο Paintbrush

Η λειτουργία του Paintbrush μοιάζει πολύ με αυτήν του εργαλείου Pencil Tool με τη διαφορά ότι χρωματίζει μια γραμμή που ταιριάζει με το υπόβαθρο.

Όπως και στο εργαλείο Pencil , έχεις όλες τις συνηθισμένες επιλογές βούρτσας επιπρόσθετα τη σκίαση και τις επιλογές Fade.

Εκτός της συνηθισμένης εμφάνισης των επιλογών, η Paintbrush έχει ακόμα την επιλογή "Wet Edges" στην παλέτα Επιλογών, που αν την επιλέξεις έχει ως αποτέλεσμα το Paintbrush να δημιουργήσει μια διάφανη γραμμή με μαυρισμένες άκρες, όμοιες με τη ζωγραφική στο χρώμα του νερού.

 

Το εργαλείο Γραμμή

Το εργαλείο Line χρησιμοποιείται για να σχεδιάσεις ευθείες γραμμές πάνω στο φόντο.

Απλά επιλέγεις το εργαλείο Line από την εργαλειοθήκη, πατώντας μια φορά πάνω στο φόντο για να συγκεκριμενοποιήσεις την περιοχή εκκίνησης της γραμμής σου και έπειτα σέρνεις το ποντίκι για να καθορίσεις πόσο η γραμμή σου θα εκτείνεται από το σημείο εκκίνησης.

Όπως με το Paintbrush και το Pencil, έτσι και με το εργαλείο αυτό έχεις πολλές επιλογές Βούρτσας καθώς και τη σκίαση γλυστρίματος για να μετατρέψεις την εμφάνιση της γραμμής σου.

Ωστόσο το εργαλείο γραμμής σου επιτρέπει να μετατρέψεις το πλάτος της γραμμής από το Line Width κείμενο και τη δήλωση του anti-aliasing, χρησιμοποιώντας το Anti-alias κουτί ελέγχου.

Στην περίπτωση της Αrrowhead επιλογής, μπορείς επίσης να μετατρέψεις το σχήμα του arrowhead χρησιμοποιώντας το κουμπί Μορφοποίησης

Δοκίμασε το εργαλείο και φτιάξε μερικές γραμμές και βέλη στο φόντο σου.

Αν και το εργαλείο Γραμμή είναι αρκετά εύκολο στη χρησιμοποίησή του δεν είναι ακριβώς ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις γραμμές.

Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι σχεδιαστές τείνουν να χρησιμοποιούν το κουμπί SHIFT για να φτιάξουν γραμμές.

Για να φτιάξεις μια ευθεία γραμμή με οποιοδήποτε από τα εργαλεία ζωγραφικής θα πρέπει:

1) να πατήσεις πάνω στο φόντο,

2) να πατήσεις το κουμπί SHIFT , και

3) να πατήσεις στη δεύτερη περιοχή του φόντου.

Το Photoshop θα σχεδιάσει μια γραμμή μεταξύ των δυο περιοχών που ορίσαμε.

Δεν χρειάζεται να σταματήσουμε στις δύο περιοχές.

Εάν συνεχίσεις να κρατάς το κουμπί SHIFT και πατήσεις σε περισσότερες περιοχές πάνω στο φόντο θα προστεθούν περισσότερες γραμμές που θα συνδέουν όλες τις επιλεγμένες περιοχές.

Μπορείς να φτιάξεις το ακόλουθο σχέδιο χωρίς τη χρήση του εργαλείου γραμμή.

Μπορείς επίσης να φτιάξεις κάθετες γραμμές πάνω σε οποιαδήποτε γραμμή κρατώντας πατημένο το κουμπί του ποντικιού ενώ πατάς το πλήκτρο SHIFT και σέρνοντας το ποντίκι σε μια κατακόρυφη ή οριζόντια κατεύθυνση.

 

Το εργαλείο Airbrush

Το Airbrush δουλεύει όπως το Paintbrush με τη διαφορά ότι συνεχίζει να δίνει χρώμα όσο πατάς το κουμπί του ποντικιού.

Πράγματι, με την εξαίρεση του Pressure slider(πίεση γλυστρίματος) οι επιλογές για το Airbrush είναι όμοιες όπως και για το Paintbrush

Η πίεση κανονίζει το πόσο χρώμα θα χρησιμοποιηθεί με σπρέϊ, όταν το ποντίκι είναι κάτω. Για να χρωματίσεις με σπρέϊ απλά επιλέγεις το εργαλείο Airbrush κάνοντας κλικ στο φόντο και κρατάς πατημένο το κουμπί του ποντικιού, καθώς σέρνεις το δρομέα πάνω στο φόντο.

Η δυνατότητα αυτή μοιάζει πάρα πολύ με αυτήν του airbrush και μπορείς να σχεδιάσεις μερικά πολύ όμορφα γκράφιτι.

 

Το Εργαλείο Κειμένου (Text Tool)

Το Text Tool είναι ένα από τα πιο δυναμικά εργαλεία μέσα στο Toolbox γιατί σου ανοίγει το δρόμο σε μια βιβλιοθήκη προ-σχεδιασμένων φόντων.

Αυτές οι βιβλιοθήκες σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις γραφικές εκδοχές από γράμματα χρησιμοποιώντας προσχεδιασμένες τυποποιήσεις.

Το Photoshop χειρίζεται αυτές τις font libraries, όπως θα έκανε και με κάθε εικόνα.

Έτσι μπορείς να κάνεις τα ίδια πράγματα με τα φόντα, που θα έκανες με κάθε άλλη εικόνα στο Photoshop.

Για να βάλεις ένα κείμενο βασισμένο σε εικόνες μέσα στα φόντα σου, το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξεις το Text Tool από το Toolbox και να κάνεις κλικ πάνω στα φόντα στην περιοχή που θες να εμφανίζεται το κείμενο.

Αυτή η επικοινωνία σου επιτρέπει να καθορίσεις ποιους χαρακτήρες θα εμφανίσεις στην οθόνη και πολλές άλλες επιλογές που έχουν σχέση με φόντα, όπως η Font type, η Size, η Alignment, η Style και η Characteristics.

Παρατήρησε ότι όταν πατάς το πλήκτρο "OK" μέσα από το Type Tool Dialog, το Photoshop θα βάλει το κείμενο μέσα στα φόντα, αλλά το κείμενο θα επιλεχτεί.

Μέχρι να επιλεχτεί, μπορείς βεβαίως να το σύρεις τριγύρω και να το τοποθετήσεις όπου θέλεις.

 

Το εργαλείο Κλίσης (Gradient Tool)

Το εργαλείο Κλίσης σου επιτρέπει να καθορίσεις την κλίση του χρώματος.

Είναι πολύ εύκολο στη χρήση.

Aπλά επιλέγεις το εργαλείο Κλίσης από την εργαλειοθήκη(Toolbox), κάνεις κλικ πάνω στο φόντο και σέρνεις έξω μια περιοχή για να τη γεμίσεις με κλίση.

 

Μετατρέποντας Αντικείμενα πάνω στο Φόντο

Σε αυτό το σημείο μπορούμε να ζωγραφίζουμε οπουδήποτε οτιδήποτε.

Έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε τα βασικά εργαλεία με τα οποία ζωγραφίζουμε. Τώρα ήρθε η ώρα να εστιάσουμε σε μερικά άλλα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας.

Αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούνται για την διόρθωση, την αλλαγή, το στρίψιμο ή με άλλα λόγια για να αλλάξουμε τα αντικείμενα που βρίσκονται ήδη στο φόντο.

Δεν μας επιτρέπουν να ζωγραφίζουμε πάνω στο φόντο.

Μάλλον, επηρεάζουν το υπάρχον χρώμα.

Συγκεκριμένα, θα δούμε τα παρακάτω εργαλεία Eraser, Smudge, Toning, Zoom και Eye Dropper εργαλείο.

 

Το εργαλείο διαγραφής

Το εργαλείο διαγραφής(Eraser) είναι ένα ξεχωριστό διαισθητικό εργαλείο.

Κάνε κλικ στο εικονίδιο eraser και μετά κάνε κλικ σε μια περιοχή του φόντου και καθώς κρατάς το κουμπί του ποντικιού κάτω, άρχιζε να σέρνεις τον δρομέα γύρω από το φόντο.

Θα δεις γρήγορα γιατί ονομάζεται εργαλείο Eraser(το εργαλείο αυτό σβήνει).

Όπως τα περισσότερα εργαλεία που έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα, το εργαλείο διαγραφής έχει πολλές επιλογές, όπου μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που το εργαλείο θα δουλεύει.

Και όπως συνήθως μπορείς να βρεις επιλογές στην Παλέτα Επιλογών.

Η πρώτη επιλογή για προσπάθεια είναι το eraser type μενού. Μπορείς να επιλέξεις Paintbrush, Airbrush, Pencil ή Block.

Αυτές οι επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που ο διαγραφέας θα σβήνει.

Έχεις ακόμα την opacity slide για να μετατρέψεις το πόσο πολύ από το φόντο θα διαγράψεις και το εργαλείο fade με το οποίο πρέπει να είσαι εξοικειωμένος όπως με ένα κουμπί σβησίματος ομοιώματος το οποίο θα σβήσει το παρών επιλεγμένο κομμάτι τελείως από το φόντο

 

Το εργαλείο σκίασης (Smudge Tool)

Το εργαλείο σκίασης (Smudge Tool) χρησιμοποιείται για να σκιάζει το χρώμα πάνω στο φόντο σου. Το εφφέ μοιάζει σαν να ζωγραφίζεις με το δάχτυλο.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Smudge Tool κάνοντας κλικ στο εικονίδιο σκίασης και μετά κάνοντας κλικ πάνω στο φόντο.

Όσο πατάς το κουμπί από το ποντίκι, σύρε το στην κατεύθυνση που θες να σκιάσεις.

Όπως συνήθως, έχεις ένα πλήθος επιλογών που μπορούν να αλλάξουν τη σκίαση και βρίσκονται στην παλέτα Options.

Για τα περισσότερα κομμάτια, θα χρησιμοποιείς την επιλογή Pressure.

Η επιλογή αυτή τροποποιεί το μέγεθος της σκίασης. Αν τη ρυθμίσεις στο 100%, θα διώξεις μακριά όλο το υπάρχον χρώμα.

Ρύθμισέ τη στο 20% και θα μοιάζει σαν να προσπαθείς να σκιάσεις με στεγνό χρώμα.

Ακόμη, έχεις λίγες επιλογές στο brush options menu, όπως η "Darken" και η "Lighten". Παραδείγματα των επιλογών Pressure και Darken φαίνονται παρακάτω.

Μια εξίσου καλή επιλογή είναι η επιλογή "Finger Painting".

Όταν το κουτί ελέγχου του Finger Painting ελεγχτεί, το Photoshop θα προσθέσει λίγο από το foreground χρώμα στη σκίασή σου.

Μια τελευταία επιλογή είναι η επιλογή "Sample Merged" που χρησιμοποιείτε για να ανακατέψει τα χρώματα από τα χαμηλότερα στρώματα ενός φόντου με πολλαπλά στρώματα.

 

Το Εργαλείο Εστίασης (The Zoom Tool)

Το εργαλείο Zoom Tool σου επιτρέπει να εστιάσεις πάνω σε μια εικόνα για να πάρεις μια καλύτερη άποψη για την εργασία σου.

Είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιήσεις το εργαλείο αυτό.

Απλά κάνεις κλίκ πάνω στην εικόνα εστίασης και έπειτα κάνεις κλικ πάνω στο φόντο.

Το φόντο θα εστιαστεί μόνο μια φορά σε κάθε κλικ του ποντικιού.

Μην μπερδευτείς με την εστίαση. Όταν κάνεις εστίαση σε μια εικόνα μόνο από την πλευρά σου δεν χρειάζεται να αλλάξεις ολόκληρη την εικόνα.

 

 

Credits: annaevi.freegr.net

Posted

Το Εργαλείο Τονισμού

Το εργαλείο Toning έχει πολλαπλές εφαρμογές. Συγκεκριμένα, το εργαλείο Toning έχει τρεις δηλώσεις, τη Dodge, Burn και Sponge.

Το εργαλείο Dodge σου επιτρέπει να φωτίσεις μια εικόνα, μετακινώντας το ποντίκι απέναντί της.

Αυτό το εργαλείο σου επιτρέπει να καλύψεις συγκεκριμένα τμήματα της αναπτυσσόμενης ταπετσαρίας που εκθέτονται λιγότερο.

Το εργαλείο Burn δουλεύει αντίθετα με το εργαλείο Dodge.

Το εργαλείο αυτό σου επιτρέπει να σκουραίνεις κομμάτια του φόντου μεταφέροντάς τα από πάνω.

Τέλος, το εργαλείο Sponge μειώνει την ένταση του κοντράστ και της χρωματικής καθαρότητας.

 

Το Εργαλείο Eye Dropper

Το εργαλείο Eye Dropper χρησιμοποιείται για να επιλέξουμε ένα χρώμα από το φόντο.

Είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο γιατί υπάρχουν πολλές στιγμές που θές να επιλέξεις χρώμα τη στιγμή που ζωγραφίζεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, απλά πάτησε το κουμπί αυτό στο κουτί εργαλείων και έπειτα, επέλεξε το χρώμα που θές για το φόντο.

Όταν το κάνεις αυτό, το χρώμα του μπροστινού μέρους στα κουτιά των χρωμάτων θα αλλάξει στο χρώμα που έχεις επιλέξει.

Το εργαλείο αυτό έχει μια απλή μορφή που επιτρέπει να επιλέξεις το ακριβές χρώμα ή μια σειρά από χρώματα γύρω από αυτό.

Δοκιμάστε το και δείτε πόσο εύκολο είναι στη χρήση του.

 

Το εργαλείο Lasso

Ορισμένες φορές, ένα δωρεάν εργαλείο μορφοποίησης επιλογής είναι ότι πραγματικά επιθυμείς.

Ένα εργαλείο δωρεάν μορφοποίησης όπως το Lasso, σου επιτρέπει να ζωγραφίσεις μια επιλεγμένη περιοχή σαν να ανακάλυπτες μια εικόνα πάνω σε ένα χαρτί.

Για να δημιουργήσεις μια δωρεάν φόρμα επιλογής, απλά επιλέγεις το εργαλείο Lasso κάνεις κλικ και το σέρνεις πάνω στο φόντο. Η επιλογή θα ακολουθήσει τη μεταφορά που θα κάνεις.

Είναι φανερό, πως δεν θα πετύχεις να φτιάξεις μια δωρεάν φόρμα επιλογής από την πρώτη στιγμή, ενώ είναι πολύ εύκολο για το ποντίκι σου να παρεκκλίνει.

Ευτυχώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα κουμπιά SHIFT και ALT για να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις κάτι από μια επιλογή.

Σημειώνεται ότι εάν δε μπορείς να ευθυγραμμίσεις καλά την αρχή και το τέλος της επιλογής lasso το Photoshop θα το τελειώσει ζωγραφίζοντας μια γραμμή από το τέλος στην αρχή σαν crow flies.

 

Το εργαλείο Μαγική Ράβδος

Με το εργαλείο Μαγικό Ραβδί "Magic Wand" μπορείς να επιλέξεις μια περιοχή με ένα κλικ.

 

Το Εργαλείο Κίνησης

Το εργαλείο Κίνησης (Move Tool) είναι πραγματικά χρήσιμο.

Αυτό το εργαλείο σου επιτρέπει να πάρεις οποιαδήποτε επιλογή και να την μεταφέρεις σε διαφορετική τοποθεσία πάνω στο φόντο.

Είναι ακόμα και πολύ εύκολο στη χρήση του.

Απλά κάνε κλικ και πάτα την επιλογή και μετά μετέφερε το ποντίκι για να μεταφερθεί η επιλογή.

Σημειώστε πως αν δεν υπάρχει τίποτα στην κάτω πλευρά της επιλογής, η περιοχή που απομένει θα γεμίσει με το χρώμα του υπόβαθρου.

Σημειώστε επίσης ότι αν κάνουμε κλικ στο pixel-doubling του κουτιού ελέγχου στην παλέτα επιλογών, θα επιταγχυνθεί ο ρυθμός ανανέωσης σαν να γινόταν η λειτουργία σε πραγματικό χρόνο.

Μπορείς επίσης να μετακινήσεις ένα επιλεγμένο εικονοστοιχείο, χρησιμοποιώντας τα βελάκια, αλλά δεν είναι κατάλληλο για μεγάλες μετακινήσεις.

Σημειώστε ακόμα ότι μπορείτε να έχετε τις ακριβείς θέσεις στην οθόνη, κοιτώντας στις πληροφορίες της παλέτας.

 

Το εργαλείο Κοψίματος

Το εργαλείο Crop, κάνει ακριβώς ότι περιμέναμε, δηλαδή αναπτύσσει το ορθογώνιο κομμάτι του φόντου μας και δεν αφήνει τα εικονοστοιχεία να υπάρξουν.

Για να δημιουργήσεις ένα crop marquee, απλά επιλέγεις το εργαλείο Crop, κάνοντας κλικ στο φόντο και μεταφέροντας έξω μια επιφάνεια.

Όταν το κάνεις, το Photoshop θα δημιουργήσει μια προσωρινή επιλογή, όπου μπορείς εύκολα να διορθώσεις ή να μεταφέρεις εύκολα οποιαδήποτε επιλογή.

Για να μετακινήσεις την επιλογή crop, απλά τοποθέτησε τον τρέχον δείκτη μέσα στην περιοχή και μετακίνησέ τον.

Για να αλλάξεις το μέγεθός του μετακίνησε οποιοδήποτε από τα "crop handles".

Για να ανέβεις αναλογικά, κάνε το με οποιοδήποτε από τα γωνιακά "crop handles" όσο κρατάς πατημένο το κουμπί Shift.

Για να περιστρέψεις τα επιλεγμένα, κάνε την μετακίνηση έξω από την επιλογή ανάπτυξης.

Για να σταματήσεις την ανάπτυξη πάτα το κουμπί ESCAPE.

Όταν είσαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, απλά πάτησε πάνω στην επιλογή ανάπτυξης και θα αναπτυχθεί ανάλογα με τη δική σου δήλωση περιοχής.

 

Κανάλια

Το Photoshop δημιουργεί κανάλια πληροφοριών χρώματος αυτόματα και όλα τα ομοιώματα του Photoshop είναι ομοιώματα που περιέχουν ένα τουλάχιστον κανάλι.

Τα Bitmap-mode, τα Grayscale ,τα Duotone και τα Indexed Color ομοιώματα είναι το καθένα από μόνο του ένα απλό κανάλι. Ένα Indexed Color ομοίωμα έχει ένα κανάλι που περιέχει περισσότερα από 256 επίπεδα πυκνότητας.

 

Στυλ χρώματος

Τα στυλ βρίσκονται κάτω από το αντικείμενο του μενού ομοιώματος.

Η παράλληψη είναι 8 bits για κάθε κανάλι. Μόνο στο RGB είναι 16 bits για κάθε διαθέσιμο κανάλι.

 

RGB Color Mode

Ένα RGB ομοίωμα περιέχει 3 κανάλια τα οποία είναι φτιαγμένα από κόκκινο, πράσινο και μπλέ χρώμα

Το RGB αποδίδει καλύτερα με το μόνιτορ RBG electron guns. Η άμεση απόδοση χρώματος μπορεί να δώσει πολύ ωραίο χρώμα στην οθόνη του μόνιτορ.

Τα επαγγελματικά μόνιτορ είναι ακριβά αλλά μπορούν να σου δώσουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

 

CMYK Color Mode

Το CMYK είναι σχεδιασμένο για να μετασχηματίζεται καλά μέσα στο περιβάλλον του χρήστη με τα πιάτα τεσσάρων χρωμάτων που διαθέτει και είναι τα εξής: Cyan, Magenta, Yellow και Black.

Το CMYK περιέχει 1 κανάλι περισσότερο από το RGB, αλλά έχει μικρότερη γκάμα χρωμάτων.

Η γκάμα των χρωμάτων του είναι σχεδιασμένη να συναντά το πλησιέστερο χρώμα που χρειάζεται μια διαδικασία εκτύπωσης τεσσάρων χρωμάτων.

24 Κανάλια

Εκτός από το ομοίωμα χαρτογράφησης, όλα τα ομοιώματα στο Photoshop μπορούν να έχουν περισσότερα από 24 κανάλια. Αυτά καλούνται με μια λέξη ΚΑΝΑΛΙΑ ΑΛΦΑ. Μερικές φορές το κανάλι άλφα χρησιμοποιείται για να μειώσουμε το μέγεθος του αρχείου.

 

Μάσκες

Η μάσκα αποτελεί αλλά και προστατεύει τα μέρη μιας εικόνας.

Είναι εύκολο να μετατρέψεις μια μάσκα.(Shift+Ctrl+I).

Χρησιμοποιώ την μάσκα αποτελέσματος, την μετατρέπω, ή την σώζω για να τη χρησιμοποιήσω αργότερα.

Αφαιρώ κάποιες μάσκες ή επιλογές με τα κουμπιά Ctrl+D.

Αυτή είναι πιο έυκολη και γρηγορότερη διαδικασία από το να φτιάχνεις μια νέα μάσκα με την παραδοσιακή μέθοδο X-acto.

Σώζω τις μάσκες στο κανάλι ΑΛΦΑ.

H επιλογή Select > Save Selection ανοίγει το πλαίσιο διαλόγου Save Selection.

Πατώ OK και δέχομαι τα φόντα που έχουν προεπιλεχθεί.

Πατώ πάνω στο κουμπί των καναλιών για να δώ το αποτέλεσμα.

Το νέο κανάλι δεν είναι ενεργό.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο Display λείπει από την εικόνα μάτι.

Το σχήμα της μάσκας φαίνεται σαν μια μικρή b/w εικόνα με 4 επίπεδα.

Η εικόνα της μικρής μάσκας δείχνει την ακριβή σιλουέτα μέσα σε μαύρο και άσπρο.

Ενεργοποιώ την μάσκα πατώντας στο άδειο κουτί επίδειξης. Η εικόνα μάτι υπάρχει και μια κόκκινη μάσκα έγινε ορατή.

Το χρώμα της ενεργής μάσκας μοιάζει με παραδοσιακό κόκκινο.

Όλα όσα βρίσκονται κάτω από τη μάσκα προστατεύονται.

Όλες οι αλλαγές στο σχήμα θα προστεθούν σε μια περιοχή που δεν διαθέτει καμιά μάσκα.

 

Credits: annaevi.freegr.net

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...