Jump to content

Recommended Posts

Posted

Liftoff_for_Cheops_pillars.jpg.86567f579

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, ο δορυφόρος Cheops (CHaracterising ExOPlanet Satellite) θα χρησιμοποιηθεί για να μάθουμε περισσότερα για τα φωτεινά, κοντινά μας αστέρια γύρω από τα οποία περιφέρονται πλανήτες, κάποιοι εκ των οποίων πιστεύεται ότι μπορούν να διατηρήσουν ζωή. Είναι η πρώτη φορά που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος προχωράει σε μία αποστολή που είναι αφιερωμένη σε αυτούς τους πλανήτες.

Εξωηλιακός πλανήτης ή εξωπλανήτης ονομάζεται κάθε πλανήτης που δεν ανήκει στο δικό μας ηλιακό σύστημα, δεν περιφέρεται δηλαδή γύρω από τον Ήλιο. Υπάρχουν δισεκατομμύρια τέτοιοι πλανήτες, όμως τα πρώτα στοιχεία για την ύπαρξη τους ανακαλύφθηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η πρώτη επιβεβαίωση για την ύπαρξη ενός εξωπλανήτη ήρθε το 1992, ενώ αργότερα, και καθώς εξελισσόταν η τεχνολογία δεν σταματήσαμε να ανακαλύπτουμε τέτοιους πλανήτες. Τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν γνωστοί 4.150 εξωηλιακοί πλανήτες σε 3.083 πλανητικά συστήματα από τα οποία τα 675 διέθεταν περισσότερους από έναν πλανήτες. Ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται γρήγορα, καθώς νέες ανακαλύψεις προστίθενται κάθε λίγο.

Ο εντοπισμός των εξωηλιακών πλανητών σήμερα γίνεται με τρεις βασικούς τρόπους, με μέτρηση στη μεταβολή της ακτινικής ταχύτητας του αστέρα (λόγω βαρυτικής δύναμης), με μέτρηση της μείωσης της φωτεινότητας του αστέρα, καθώς ο πλανήτης πραγματοποιεί διάβαση μπροστά από το δίσκο του αστεριού και με την παρατήρηση της βαρυτικής μικροεστίασης που προκαλείται από τυχόν πλανήτες που μπορεί να διαθέτει ένα άστρο. Στους τρόπους εντοπισμού συμπεριλαμβάνεται η αστρομετρία αλλά και η χρονομέτρηση πάλσαρ.

Στις 18 Δεκεμβρίου, το διαστημικό τηλεσκόπιο μήκους και πλάτους ενάμισι περίπου μέτρου και βάρους 280 κιλών,   εκτοξεύθηκε με την βοήθεια ενός ρωσικού πυραύλου Soyuz-Fregat από μία διαστημική βάση του ESA που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα, στη Νότια Αμερική. Το κέντρο ελέγχου στην Ισπανία στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι η εκτόξευση ήταν επιτυχής. Ο Cheops σχεδιάστηκε για να «πάει την επιστήμη των εξωπλανητών σε ένα εντελώς νέο επίπεδο» δήλωσε ο διευθυντής επιστημών του οργανισμού Gunther Hasinger.

Όπως αναφέραμε περισσότεροι από 4.000 εξωπλανήτες έχουν ήδη ανακαλυφθεί χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνολογίες τις τελευταίες δεκαετίες. Με τον Cheops, οι αξιωματούχοι ελπίζουν να μελετήσουν προσεκτικά αυτούς τους γνωστούς πλανήτες για να μάθουν περισσότερα για τις χημικές και φυσικές τους ιδιότητες, για τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκαν αλλά και από τι αποτελούνται. Ο δορυφόρος πάντως δεν θα χρησιμοποιηθεί για την εξεύρεση νέων εξωπλανητών.

Μεταξύ άλλων, ο Cheops θα επιτρέψει τον προσδιορισμό του μεγέθους εκατοντάδων εξωπλανητών με τον ESA να κάνει λόγο για "πρωτοφανές" επίπεδο λεπτομέρειας και ακρίβειας. Συνδυάζοντας τα δεδομένα αυτά με εκείνα που είναι ήδη γνωστά για ορισμένους από αυτούς τους πλανήτες, οι ειδικοί θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν το είδος των πλανητών που έχουμε να κάνουμε - από γίγαντες αερίων μέχρι ενδεχομένως κατοικήσιμους πλανήτες παρόμοιους με τη Γη.

SlashGear

View the full article

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...