Jump to content

Recommended Posts

Posted

KimT7716uZDpMmyZ.jpg.1c85e9a3f8a89f9412b

Τα κινηματογραφικά στούντιο διατηρούν αρχείο με χιλιάδες κινηματογραφικές ταινίες σε φιλμ (celluloid), που όμως δεν είναι και το πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης αφού φθείρεται εύκολα και είναι εξαιρετικά εύφλεκτο.

Η μεταφορά των δεδομένων στους σκληρούς δίσκους επίσης δεν μοιάζει και τόσο καλή ιδέα, αν λάβουμε υπόψη ότι και το συγκεκριμένο μέσο φθείρεται με την πάροδο του χρόνου (έχει κινητά μέρη) και είναι επιρρεπές σε βλάβες και αστοχίες. Το «Project Silica» της Microsoft μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη λύση. Στην ουσία, πρόκειται για ένα οπτικό μέσο αποθήκευσης που βασίζεται στο γυαλί (χαλαζία).

Το εγχείρημα της Microsoft ξεκίνησε το 2016 με στόχο την δημιουργία ενός μέσου ιδανικού για «ψυχρή αποθήκευση» (cold storage) – για την αποθήκευση δεδομένων δηλαδή, στα οποία δεν απαιτείται η πρόσβαση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα αρχειοθετημένα πρωτότυπα των κινηματογραφικών ταινιών άλλωστε συνήθως μένουν στις «αποθήκες» των κινηματογραφικών στούντιο μέχρι να αποφασιστεί κάποιο εγχείρημα «remastering». Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη πόσο εύκολα φθείρεται το φιλμ και πόσο σπάνια χρησιμοποιείται, οι παλιές κινηματογραφικές ταινίες που βρίσκονται στις αποθήκες των κινηματογραφικών στούντιο είναι μία εξαιρετική περίπτωση για να χρησιμοποιηθεί το νέο αποθηκευτικό μέσο της Microsoft.

4ORaRoexOCqju7bH.jpg.0d8c6433f33deb53cea940006489810f.jpg

Όπως αναφέρει σε άρθρο της ιστοσελίδας Variety, η Warner Bros. σε συνεργασία με την Microsoft αποθήκευσε την ταινία Superman του 1978 σε ένα από τα γυάλινα πλακίδια «Project Silica». Ένα τέτοιο γυάλινο πλακίδιο, που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, στις εξαιρετικά χαμηλές, στο νερό και σε άλλες «κακουχίες», έχει διαστάσεις 7,5 x 7,5 x 2 χιλιοστών και μπορεί να αποθηκεύσει 75,6GB δεδομένων. Με μία πρώτη σκέψη, αυτό μπορεί και να μην μοιάζει και πολύ εντυπωσιακό –λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα dual-layer Blu-Ray μπορεί να αποθηκεύσει 50GB δεδομένων σε ένα δίσκο 12 εκατοστών- ωστόσο καθώς η Microsoft εξελίσσει την τεχνολογία, όλο και περισσότερα δεδομένα θα μπορούν να αποθηκευτούν σε αυτό το μέγεθος. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο μέσο αποθήκευσης δεν δημιουργήθηκε για να αποθηκεύει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα: ο στόχος είναι η σταθερότητα και η μακροζωία.

Το Project Silica χρησιμοποιεί λέιζερ παρόμοιου τύπου με εκείνα που χρησιμοποιούνται στις χειρουργικές επεμβάσεις Lasik στα μάτια για να «εγχαράξουν» (να κάψουν) διάφορα «τρισδιάστατα» σχήματα στο γυαλί που ονομάζονται voxels. Τα voxels μπορούν να «συγκρατήσουν» πολλαπλά bits πληροφορίας, σε αντίθεση με τα μικροσκοπικά καψίματα ή τα κενά σημεία (βαθουλώματα και προεξοχές) σε έναν οπτικό δίσκο, ο οποίος συγκρατεί μόνο δυαδικά δεδομένα (0 και 1). Επιπλέον, τα πλακίδια γυαλιού μπορούν να έχουν πολλαπλές στρώσεις δεδομένων. Οι δίσκοι CD, DVD και Blu-ray έχουν συνήθως δύο στρώματα, αλλά η Microsoft κατάφερε να «χωρέσει» 74 στρώματα στο γυάλινο πλακίδιο που περιέχει τη ταινία Superman.

gOa6bw2mR3gGgiL2.jpg.6bbdacfb304cc89150d43da57c6b17cb.jpg

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Variety, τα νεότερα πλακίδια του είδους περιλαμβάνουν περισσότερα στρώματα.  Η ανάγνωση των δεδομένων πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας δέσμες φωτός και αναλύοντας τις αντανακλάσεις χρησιμοποιώντας συσκευές ανάγνωσης (readers) που μοιάζουν με μικροσκόπια. Μια επαλήθευση bit-by-bit απέδειξε ότι η ταινία είχε «γραφτεί» τέλεια γραμμένη στο μέσο.

H συνεργασία μεταξύ της Microsoft και της Warner Bros. αποτελεί μία πρώτη δοκιμή. Η τεχνολογία χρειάζεται ακόμα να ωριμάσει και οι μηχανικοί είναι απαραίτητο να δημιουργήσουν μία συσκευή read/ write που να μοιάζει με τις σημερινές συσκευής εγγραφής οπτικών δίσκων.

Engadget

View the full article

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...