Jump to content

Recommended Posts

Posted

cook_stanford_commencement.jpg.360f5d4b3

Μπροστά σε περίπου 30 χιλιάδες παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων ήταν απόφοιτοι του γνωστού Πανεπιστημίου μαζί με μέλη των οικογενειών τους και φίλοι τους, ο Tim Cook επιτέθηκε στους αντιπάλους της εταιρείας του επειδή απέτυχαν να αναλάβουν την ευθύνη για μία ποικιλία από ζητήματα όπως οι ψευδείς ειδήσεις, οι παραβιάσεις της ιδιωτικότητας και η ρητορική μίσους. Αν και δεν κατονόμασε τις εταιρείας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εταιρεία Theranos, στο πτωχευμένο πια start-up από τον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης που δημιούργησε η Elizabeth Holmes και το οποίο είχε φτάσει σε χρηματιστηριακή αξία τα $9 δισεκατομμύρια πριν η Wall Street Journal αποκαλύψει ότι η καινοτομική τεχνολογία εξέτασης αίματος της εταιρείας ήταν μόνο μία απάτη.

«Το βλέπουμε κάθε μέρα πια, με κάθε παραβίαση δεδομένων, με κάθε παραβίασης της ιδιωτικής ζωής, με κάθε τυφλό μάτι που στράφηκε στην ρητορική μίσους, στα ψεύτικα νέα που δηλητηριάζουν την εθνική συζήτηση, τα πλαστά θαύματα με αντάλλαγμα μία σταγόνα του αίματος σας» είπε ο Tim Cook στην ομιλία του. Στην συνέχεια, ο Tim Cook αναφέρθηκε στον «εποπτικό καπιταλισμό» και στην εμπορευματοποίηση των δεδομένων των χρηστών στο όνομα της τεχνολογικής προόδου, υποστηρίζοντας ότι διακυβεύονται πολλά περισσότερα πράγματα.

«Αν δεχτούμε φυσικά και αναπόφευκτα ότι όλα στη ζωή μας μπορούν να συγκεντρώνονται, να πωλούνται ή ακόμα και να διαρρέουν στην περίπτωση κάποιας παραβίασης, τότε χάνουμε πολλά περισσότερα από απλώς τα δεδομένα. Χάνουμε την ελευθερία μας να είμαστε άνθρωποι» είπε ο Tim Cook. Αυτή δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που ο CEO της Apple υποστηρίζει την αναγκαιότητα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων. Και από ότι φαίνεται δεν θα είναι η τελευταία. Όσο οι Google, Facebook και Amazon συνεχίζουν να εξαρτώνται από τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους και της ευημερίας τους, η Apple θα συνεχίσει στρατηγικά να αναπτύσσει νέα μοντέλα υπηρεσιών που προωθούν την προστασία των δεδομένων και την ιδιωτικότητα ως το βασικό εμπορικό πλεονέκτημα τους. 

Στις αρχές του μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε μία νέα, μοναδική δυνατότητα sign-in για κάθε κάτοχο Apple ID σε υπηρεσίες τρίτων όπως στο Facebook χωρίς να είναι απαραίτητος ο διαμοιρασμός οποιονδήποτε προσωπικών στοιχείων. Πρόκειται βεβαίως παράλληλα και για ένα αρκετά έξυπνο όπλο «μάρκετινγκ» για να ωθήσει τους χρήστες ακόμα πιο βαθιά στο οικοσύστημα της. Η Apple στο παρελθόν έχει πάντως ακολουθήσει πρακτικές που έρχονται σε αντίθεση με την σημερινή ρητορική του Tim Cook όπως όταν κατηγορήθηκε για μονοπωλιακές πρακτικές στο App Store στην περίπτωση του Spotify ή για την χρήση της μηχανής αναζήτησης της Google από προεπιλογή στον browser Safari κερδίζοντας $9 δις και $12 δις από την συμφωνία της με την μεγάλη της «αντίπαλο» τα έτη 2018 και 2019 αντίστοιχα. Επίσης η εταιρεία συμμορφώθηκε με τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας (για να μην εγκαταλείψει την εξαιρετικά πολύτιμη Ασιατική αγορά) ώστε τα δεδομένα των Κινέζων χρηστών να βρίσκονται τοπικά και τις υπηρεσίες iCloud να τις λειτουργεί μία τρίτη Κινέζικη εταιρεία (Guizhou).

The Next Web

View the full article

  • Upvote 1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...