Jump to content

[GR]Πώς θα λειτουργήσει το Νέο Λύκειο.


MixMasteR

Recommended Posts

 

doradou-school.jpg

 

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, η δεύτερη διακομματική συνεδρίαση με θέματα που αφορούν στο «Νέο Λύκειο» και στο «Τεχνολογικό Λύκειο».

 

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής  Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Χρύσα Αράπογλου, ο αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Μιχάλης Παντούλας, όπως και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

 

Στόχος του «Νέου Λυκείου» είναι να εγκαινιάσει  μια νέα αντίληψη για τη λειτουργία  του Λυκείου και  ένα διαφορετικό περιεχόμενο σπουδών. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα λοιπόν μειώνεται ο αριθμός των μαθημάτων, ώστε με επαρκή αλλά και μειωμένο αριθμό ωρών διδασκαλίας να προετοιμάζεται ο μαθητής προς τους τομείς στους οποίους έχει κλίση. Αλλάζει επίσης η μορφή και το είδος των εξετάσεων ώστε να αποφεύγεται πλέον η αποστήθιση και η αντιγραφή. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα:

 

 

 

[+]Η Α’ Λυκείου λειτουργεί ως τάξη-«γέφυρα» ανάμεσα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

[+]Η Β’ και Γ’  Λυκείου θα περιλαμβάνουν πλέον μικρό αριθμό βασικών μαθημάτων, ενώ θα παρέχουν παράλληλα περαιτέρω εξειδίκευση, συμπληρώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο μια γενική παιδεία. Η Β’ Λυκείου θα περιλαμβάνει δύο κατευθύνσεις εξειδίκευσης (Α-τεχνολογικές και επιστήμες υγείας αλλά και Β-ανθρωπιστικές επιστήμες) ενώ η Γ’ Λυκείου τρείς (Α, Β και ΑΒ-οικονομικές, κοινωνικοπολιτικές επιστήμες). Τα μαθήματα της Γλώσσας (Νέα και Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία-Λογοτεχνία), η Ιστορία, και σε μεγάλο βαθμό τα Μαθηματικά, συνιστούν τον  πυρήνα μαθημάτων γενικής παιδείας.

[+]Εισάγεται η ερευνητική εργασία, η οποία συνίσταται σε μια ομαδική ερευνητική εργασία, με στόχο την προαγωγή της έρευνας, της συλλογικότητας και της συνεργασίας των μαθητών. Είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές. Αξιολογείται αυτόνομα και ο βαθμός του προσμετρείται ισότιμα με τους βαθμούς των υπολοίπων μαθημάτων. Οι μαθητές επιλέγουν το θέμα της ερευνητικής εργασίας με την οποία θέλουν να ασχοληθούν με βάση τις ιδιαίτερες προτιμήσεις και κλίσεις τους, σε κάθε μια από τις τρεις τάξεις του Λυκείου.

[+]Παρέχεται στους μαθητές η δυνατότητα παρακολούθησης επιπλέον διδακτικών ωρών στα λεγόμενα «μαθήματα εμβάθυνσης»,  δηλαδή στα μαθήματα άμεσου ενδιαφέροντος του μαθητή, αλλά και  επιπλέον ώρες που αφορούν στην προετοιμασία και στην στήριξη του μαθητή.

 

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Α’ Λυκείου θα λειτουργήσει με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών ενώ από το σχολικό έτος 2012-13 θα είναι έτοιμα και τα νέα προγράμματα σπουδών για τη Β’ και Γ’ Λυκείου. Οι μαθητές που θα φοιτούν στην Α’ Λυκείου το ερχόμενο σχολικό έτος θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με βάση το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων το οποίο θα ισχύσει για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2013-14.

 

Οι εξετάσεις θα αφορούν σε έναν μικρό αριθμό βασικών μαθημάτων ενώ τα ΑΕΙ θα καθορίζουν το συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων αυτών, ώστε ουσιαστικά να συμμετέχουν τα ίδια στα κριτήρια επιλογής των μελλοντικών φοιτητών τους.

 

Τέλος, οι εξετάσεις θα διεξάγονται κεντρικά, με διαδικασίες που διασφαλίζουν το αδιάβλητο.

 

 

ΠΗΓΗ

Link to comment
Share on other sites

ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΛΕΦΤΑ, ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΦΑΙΡΕΣ, ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΜΕΡΕΣ !

Link to comment
Share on other sites

Pigeno ston euklidi sxolio!!eimai hlektrologos egatastaseon proto etos!!ta dvd mas ta dosane proxtes kai eutixos pou h ka8ightes ixane kavatza vivlia kai apo ales xronies alios ta @@@@ mas tha pername kai akomi arketa vivlia dn mas ta dosane!

 

Link to comment
Share on other sites

To neo sxoleio einai apotyxia.To mono swsto pou mporousan na kanoun einai na kanoun ta perissotera apo auta alla meta na uparxoun oi panellinies.Gt etsi vathmologountai ana ta3h an dn kanw la8os kai analogws ton vathmo pou pernoun mpenoun se sxolh.Etsi mporei na uparxei poly eukola no8eia oson afora to apotelesma...

Link to comment
Share on other sites

μονο και μονο να σκεφτεις οτι μιλανε για εξειδικευση και αφαιρουν τον προγραμματισμο απο την 3η λυκειου που δεν ειναι τιποτα μπροστα στις αλλες γλωσσες μιλαμε για εξειδικευση προ κατι αιωνων!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...