Jump to content

[Gr] Αλληλεγγύη στη Γάζα και στους αιχμάλωτους ακτιβιστές! (Facebook)


Recommended Posts

Palestine+Peace.gif

~Αλληλεγγύη στη Γάζα και στους αιχμάλωτους ακτιβιστές~

 

JOIN

 

105qz3t.jpg

 

Τι εγινε?

 

Μια μικρή αναδρομή στην... ιστορία του πολύπαθου αυτού τόπου θα ήταν χρήσιμη, τουλάχιστον για να τινάξει από τη συνείδησή μας την εδραιωμένη άποψη, που η παιδεία μας μας έχει επιβάλει, ότι οι Ισραηλινοί δικαίως συγκεντρώθηκαν στα «πάτρια» εδάφη, όπου «κακώς» ζούσαν εκεί οι Παλαιστίνιοι, οι απόγονοι των αρχαίων βάρβαρων Φιλισταίων και, με απόφαση του ΟΗΕ, το 1948, ίδρυσαν εκεί το κράτος τους, το οποίο, όμως, προσπαθούν να αφανίσουν οι «τρομοκράτες» Παλαιστίνιοι. Αλλά, η αλήθεια δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι Εβραίοι εκδιώχτηκαν από την Παλαιστίνη το 70 μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τίτο και από τότε, μέχρι το 1920, για κοντά 19 αιώνες δηλαδή, η παρουσία τους εκεί δεν έφτανε ούτε το 10% του πληθυσμού. Όμως, από το 1919, οι Εγγλέζοι, που κατείχαν την περιοχή κατόπιν «εντολής» της Κοιν. των Εθνών, άρχισαν να ευνοούν τη συγκέντρωση των Εβραίων στην «ιστορική τους κοιτίδα», σύμφωνα και με το κίνημα του Σιωνισμού, που αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Αυτή η κίνηση συνεχίστηκε ως τον Β΄ Παγκ. Πόλεμο οπότε, κάτω από τη δικαιολογημένη συμπάθεια προς τους Εβραίους, που προκάλεσε ο διωγμός τους από τον Χίτλερ*, ο νεοσύστατος ΟΗΕ αποφάσισε τη δημιουργία εκεί κράτους του Ισραήλ, αλλά, πράγμα που αγνοείται και έντεχνα αποσιωπάται, και κράτους του αυτόχθονος αραβικού πληθυσμού, ενώ άφηνε την Ιερουσαλήμ αυτόνομη - (* ποιος περίμενε όμως πως οι Εβραίοι θα αποδεικνύονταν απέναντι στους Παλαιστίνιους χειρότεροι από τους Ναζί!).

 

Στη συνέχεια, ενώ κανείς δεν στήριξε τη δημιουργία αραβικού κράτους, το Ισραήλ, κατέλαβε πολύ περισσότερες εκτάσεις απ’ όσες η απόφαση του ΟΗΕ του έδινε και θεωρεί την Ιερουσαλήμ ως «ιστορική του πρωτεύουσα». Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ, (που γρήγορα έγινε πολεμικά πανίσχυρο, κάτω από την προστασία πλέον των ΗΠΑ), και του ντόπιου πληθυσμού, αλλά και των γύρω, συχνά σπαρασσόμενων μεταξύ τους αραβικών κρατών (Λιβάνου, Συρίας, Ιορδανίας, Αιγύπτου). Στις συγκρούσεις αυτές η πολεμική μηχανή του Ισραήλ υπερίσχυε και έτσι κατέλαβε ακόμη περισσότερα εδάφη, όπως τα Υψώματα του Γκολάν, τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη κ.ά. (Πηγή: Εγκ. Υδρία, τ. 42, σελ. 372-73).

 

Η Χαμάς,που εύκολα χαρακτηρίζεται απλώς «τρομοκρατική οργάνωση», ήταν και είναι το μεγάλο μέρος του πληθυσμού που αρνείται να αναγνωρίσει την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και αγωνίζεται, με τα μέσα που διαθέτει, κατά της πανίσχυρης πολεμικής μηχανής του –που διαθέτει τα τελειότερα αμερικανικά όπλα. Τα χτυπήματα της Χαμάς είναι συχνά «τυφλά» και υπάρχουν αθώα θύματα. Όμως, τα αθώα θύματα των Παλαιστινίων είναι πολλαπλάσια. Εκατοντάδες σπίτια, σχολεία, τζαμιά κλπ, ανατινάζονται και μαζί εκατοντάδες αθώοι σκοτώνονται ή τραυματίζονται, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική. Μια τραγωδία που επιτείνεται από την χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού, η οποία, παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις διεθνείς εκκλήσεις, δεν πρόκειται να σταματήσει αν οι Ισραηλινοί δεν επιτύχουν τους σκοπούς τους, που θα πει: να εξαφανίσουν κάθε σημείο αντίστασης της Χαμάς, άσχετα με το πόσοι νεκροί και τραυματίες θα προκύψουν.

 

Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, είναι απογοητευτικό να παρακολουθεί κανείς, είτε την «πολιτική ίσων αποστάσεων», είτε την εύγλωττη σιωπή, είτε την καθαρή συνηγορία υπέρ του επιτιθέμενου Ισραήλ, από μεγάλο μέρος της λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ΗΠΑ, που αποτελούν πάντα το πολιτικό και στρατιωτικό στήριγμα του Ισραήλ, χωρίς να αναμένεται σημαντική αλλαγή πολιτικής από τον νέο πρόεδρο –γίνεται μάλιστα προσπάθεια να τελειώσει η ισραηλινή επίθεση μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, οπότε ορκίζεται ο Ομπάμα. Ως τότε το Ισραήλ αρνείται να ακούσει τις όποιες φωνές για κατάπαυση του πυρός, πολύ περισσότερο για απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας. Τελικά, όπου «φτωχός κι η μοίρα του», ενώ πρόγευση ότι το 2009 θα είναι ό,τι και το 2008 –αν όχι, χειρότερο- αποτελούν ασφαλώς τα γεγονότα στη Γάζα.

 

 

 

b4zx52.jpg

 

 

JOIN

 

Link to comment
Share on other sites

Γερμανοί ακτιβιστές

«Ηταν επίθεση κατά ειρηνικής αποστολής»

 

 

Τα μόνα όπλα που είχαν στην κατοχή τους οι ακτιβιστές της νηοπομπής, που δέχθηκε επίθεση από τον ισραηλινό στρατό ενώ μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ήταν ξύλα, διαβεβαίωσαν σήμερα, Τρίτη,  Γερμανοί που βρίσκονταν στο διεθνή στολίσκο.

 

«Προσωπικά είδα ότι χρησιμοποιήθηκαν δύο ξύλα (...) Δεν υπήρχε τίποτα περισσότερο» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τον επαναπατρισμό του ο Νόρμαν Πεχ, 72 ετών, πρώην βουλευτής του αριστερού κόμματος Die Linke, που βρισκόταν στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara.

 

«Δεν είδαμε ποτέ να χρησιμοποιείται μαχαίρι ως όπλο. Με ξύλα υπερασπιστήκαμε τους εαυτούς μας» πρόσθεσε.

 

«Ήταν μία επίθεση κατά μίας ειρηνικής αποστολής σε διεθνή ύδατα. Οι Ισραηλινοί μπορούν να υπερασπίζονται τη στρατιωτική ζώνη άμυνάς τους, όμως εμείς βρισκόμασταν εκτός των ορίων της. Είχαμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα με τα οποία μας επιτίθεντο» υπογράμμισε.

 

Ο Πεχ επαναπατρίστηκε μαζί με τέσσερις ακόμα Γερμανούς, που βρίσκονταν επίσης στο Marmara. Δύο από αυτούς, οι βουλευτές του κόμματος Die Linke Ίνγκε Χέγκερ, 59 ετών και Ανέτ Γκροθ, 56 ετών, δήλωσαν πως κανείς δεν οπλοφορούσε.

 

Link to comment
Share on other sites

Εκτέλεσαν εν ψυχρώ ακτιβιστές του "Στόλου της Ελευθερίας"

 

Η πολεμική επιχείρηση που έστησαν οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις έλαβε χώρα στις 4:50 τα ξημερώματα σε διεθνή ύδατα, 70 ως 80 μίλια από τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας. Οι στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων με ελικόπτερα και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού κατέλαβαν με τη χρήση πραγματικών πυρών τα 6 πλοία του Στόλου, με πρώτο το τουρκικό "Mavi Marmara", στο οποίο επέβαιναν 500 ακτιβιστές. Στη συνέχεια επιτέθηκαν στο ελληνικό επιβατηγό "Σφενδόνη", τα δυο τουρκικά φορτηγά και το υπό αμερικανική σημαία "Challenger 1".  Το δεύτερο ελληνικό σκάφος που συμμετείχε στην αποστολή, το φορτηγό "Ελεύθερη Μεσόγειος", συνέχισε την πορεία του, με τους επιβάτες και το πλήρωμα να αρνούνται να παραδοθούν. Φουσκωτά με άνδρες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων προσέγγισαν κατόπιν το ελληνικό σκάφος και ανέβηκαν στο πλοίο με γάντζους καταλαμβάνοντας και αυτό.

 

Για τον ακριβή, πάντως, αριθμό των νεκρών και τραυματιών, επικρατούσε σύγχυση μέχρι αργά το βράδυ. Το Ισραήλ επισήμως έκανε λόγο για δέκα νεκρούς, αν και τα ισραηλινά ΜΜΕ μιλούσαν αρχικά για 19. Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 15, στην πλειονότητα Τούρκοι.

 

Τα 6 σκάφη, αφού καταλήφθηκαν, οδηγήθηκαν στο ισραηλινό λιμάνι Ashdod, στο οποίο αποβιβάστηκαν οι ακτιβιστές του Στόλου -μεταξύ των οποίων και τα μέλη της ελληνικής αποστολής-, και κρατούνταν μέχρι αργά το βράδυ

 

Η διεθνής αποστολή είχε ξεκινήσει το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού προς την αποκλεισμένη Γάζα την Κυριακή στις 4 μ.μ., παρά τις απειλές του Ισραήλ ότι ο "Στόλος" θα καταληφθεί από το Ναυτικό και θα οδηγηθεί σε ισραηλινό λιμάνι για έλεγχο. Εξάλλου, καθ' όλη τη διάρκεια του πλου, μετά τα μεσάνυχτα, τα σκάφη του ισραηλινού Ναυτικού απειλούσαν τα πλοία να γυρίσουν πίσω. Τα σκάφη που απέπλευσαν προς τη Λωρίδα ήταν τελικά 6, καθώς 3 παρουσίασαν μηχανικές βλάβες, με συνέπεια να μην μπορούν να ταξιδέψουν. Στο ταξίδι προς τη Γάζα δεν συμμετείχε και η ομάδα των Ελλήνων και Κυπρίων ακτιβιστών, που αποκλείστηκαν στην Κύπρο μετά την απόφαση της τελευταίας να απαγορεύσει τον απόπλου από τα λιμάνια της των σκαφών του "Στόλου".

 

Η αποστολή που διοργανώθηκε ήταν η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2008, οπότε για πρώτη φορά η κίνηση "Free Gaza Movement", με δύο ελληνικά καϊκια, στα οποία επέβαιναν 44 ακτιβιστές από 13 χώρες, έσπασε μετά από 41 χρόνια τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας. Από τότε άλλες 4 φορές σκάφη του Free Gaza έσπασαν τον αποκλεισμό, ωστόσο, μετά την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα τον Δεκέμβριο του 2008, οι αποστολές αντιμετωπίζονται με πολεμικά μέσα, όπως συνέβη με τον διεμβολισμό του «Dignity», το Δεκέμβριο του 2008, την απειλή με βύθιση του «Αρίωνα» τον Ιανουάριο του 2009 και την κατάληψη του σκάφους τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.

 

Στην τωρινή αποστολή, που μετέφερε 10.000 τόνους ανθρωπιστικό και οικοδομικό υλικό, συμμετείχαν συνολικά 700 ακτιβιστές από 40 χώρες, με πολυπληθέστερη την τουρκική αποστολή, που επέβαινε στο πλοίο "Mavi Marmara". Η ελληνική αποστολή "Ένα Καράβι για τη Γάζα" συμμετείχε με 2 σκάφη, τα οποία απέπλευσαν την περασμένη Τρίτη από το λιμάνι του Πειραιά μετά από πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια.

Link to comment
Share on other sites

Απλά αποβράσματα. Αν κάτι καλό έκανε ο Χίτλερ είναι που τους έκανε σαπούνια , πραγματικά δηλαδή τόσο κατακάθια....

Link to comment
Share on other sites

Η Παλαιστίνη θα δημιουργήσει κράτος όταν η Ελλάδα πάρει την Κωνσταντινούπολη,και φυσικά οι Παλαιστίνιοι θα μείνουν με την αλληλεγγύη στο χέρι.

""Εφόσον κανείς δεν έχει τα κότσια να τα βάλει με ένα κρατίδιο 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων καλά κάνουν"".

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

 

"Free Gaza" πάνω στο μνημείο του Γκέτο της Βαρσοβίας έγραψε ισραηλινός αρνητής στράτευσης

 

freepolgazasoldier.jpg

Ο Ισραηλινός αρνητής στράτευσης Yonatan Shapira έγραψε πάνω στο μνημείο του Γκέτο της Βαρσοβίας "Free Gaza". Η πράξη αυτή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης αριστερών Ισραηλινών και άλλων ακτιβιστών στο μνημείο του Γκέτο της Βαρσοβίας, στις 28/6/2010.

 

 

 

Ο Yonatan Shapira είναι ο συγγραφέας του καλέσματος 'των 27 Ισραηλινών πιλότων' του 2003. Οι 27 αυτοί πιλότοι είχαν αρνηθεί με δημόσια δήλωσή τους να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε αποστολή πάνω από τα Παλαιστινιακά εδάφη.

 

Μεταξύ άλλων ο Yonatan Shapira δήλωσε: "Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι τους ανθρώπους της Γάζα που όχι μόνο είναι αποκλεισμένοι σε μια φυλακή χωρίς σκεπή αλλά βομβαρδίζονται κι όλας από πολεμικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, από ανθρώπους με τους οποίους υπηρετούσα μαζί πριν την 'άρνησή' μου το 2003'.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...