Jump to content

Recommended Posts

Posted

Αυτο Το Τοπικ το ανοιξα με σκοπο να με βοηθησετε να φτιαξω μια εργασια που μ ζητησε η αδερφη μου

το θεμα της ειναι oι εξωτερικες σχεσεις της ευρωπης με την Η.Π.Α οποιος  μπορει του ειμαι υποχρεως

να ειναι προσφατες!

ακομα για να  βοηθησω τα πολιτικο οικονομικα

οι διαφορες τα κοινα και αυτα

 

Posted

H ameriki exei ena stratopedo sta skopia kai gia auto einai iper sto na onomastoun ta skopia makedonia.

H eyropi leei oxi..

De labame akoma apadisi..

 

 

Kalou kakou exw ena krisfigeto katw apo to spiti se periptosi bombardismou

Posted

H ameriki exei ena stratopedo sta skopia kai gia auto einai iper sto na onomastoun ta skopia makedonia.

H eyropi leei oxi..

De labame akoma apadisi..

 

 

Kalou kakou exw ena krisfigeto katw apo to spiti se periptosi bombardismou

se plhrofories an s einai eukolo
Posted

Ο ρόλος της Ε.Ε. στο παγκόσμιο προσκήνιο διευρύνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Η Ένωση συνεργάζεται  όλο και στενότερα με άλλες χώρες και Περιφερειακούς και Διεθνείς Οργανισμούς, με στόχο την προώθηση της δημοκρατίας, της σταθερότητας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της οικονομικής ανάπτυξης. Σε όλες αυτές τις προσπάθειες η Ελλάδα δραστηριοποιείται δυναμικά στους κόλπους της Ε.Ε., με συνέπεια, αλλά και σύνεση, εκμεταλλευόμενη την πλεονεκτική γεωγραφική της θέση, υπενθυμίζοντας τη σταθερή προσήλωσή της στην ειρήνη και τη σταθερότητα.

 

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που στηρίζουν όλες τις κοινοτικές πρωτοβουλίες στον τομέα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ), έχοντας  ενεργό συμμετοχή στην αστυνομική αποστολή  στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (EUPM), στην αστυνομική αποστολή στην π.Γ.Δ.Μ. (PROXIMA) και στη στρατιωτική αποστολή ALTHEA, που διαδέχθηκε την αντίστοιχη του ΝΑΤΟ (επίσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη). Παράλληλα, συμμετέχει ενεργώς στις προσπάθειες διαμόρφωσης της Κοινής Εμπορικής Πολιτικής της Ε.Ε., τόσο στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), όσο και κατά τις διαπραγματεύσεις διμερών εμπορικών συμφωνιών μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών. 

 

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

 

Το 2004 ξεκίνησε η μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Κοινότητας. Δέκα νέες χώρες (Εσθονία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία), εντάχθηκαν στην 25μελή πλέον Ε.Ε. των 450 εκατομμυρίων κατοίκων, επανενώνοντας τη μέχρι προσφάτως διαιρεμένη ήπειρο.

 

Στις 25 Απριλίου 2005 υπεγράφη στο Λουξεμβούργο η Συνθήκη Προσχώρησης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ, που θα ολοκληρώσει την Πέμπτη Διεύρυνση, αυξάνοντας τον αριθμό των ΚΜ σε 27. Με την προσχώρηση των δύο νέων χωρών η ΕΕ επεκτείνεται Νότιο-Ανατολικά και αποκτά- για πρώτη φορά- πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και τις σημαντικές εμπορικές οδούς, που τη συνδέουν με τη Ρωσία και τις χώρες της ΚΑΚ, ενώ παράλληλα προστίθενται στην ΕΕ άλλες δύο βαλκανικές χώρες μετά την Ελλάδα. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία αναμένεται να καταστούν πλήρη μέλη την 1/1/2007. Ωστόσο, συγκεκριμένες ρήτρες στη Συμφωνία Προσχώρησης δίδουν τη δυνατότητα στο Συμβούλιο να αναβάλει για ένα έτος (δηλαδή έως τον Ιανουάριο του 2008) την ένταξη είτε και των δύο χωρών είτε της μίας εξ αυτών, διαφοροποιώντας, στη δεύτερη περίπτωση, το χρόνο προσχωρήσεώς τους και αποσυνδέοντας τις.

 

Επίσης, την 3η Οκτωβρίου 2005 ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και την Κροατία, καθόσον πληρώθηκαν οι προϋποθέσεις, που αναφέρονται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2004.

 

Ως προς την Τουρκία, η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της επιταχυνόμενης, τα τελευταία χρόνια, πορείας προσέγγισής της με τις Ευρωπαϊκές δομές. Συνδεδεμένο μέλος από το 1963, η Τουρκία υπέγραψε Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης το 1995 και αναγνωρίστηκε επισήμως ως υποψήφια για ένταξη χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι το 1999, με τη συναίνεση της Αθήνας. Με ενεργό ελληνική στήριξη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2004 αποφάσισε την, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου 2005. Μολονότι ο στόχος αυτός επετεύχθη και οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν, η πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. αναμένεται να είναι μακρά και κατά τη διάρκειά της θα πρέπει να επιλυθούν θέματα, που ιδιαίτερα απασχολούν την Ελλάδα.

 

Για την Κροατία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είχε αποφασίσει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις 17/3/2005, υπό τον όρο να αποδείξει εμπράκτως η χώρα ότι συνεργάζεται πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔπΓ). Αφού ενημερώθηκε από την Εισαγγελέα του ΔΠΔπΓ, το Συμβούλιο αποφάσισε στις 16/3/2005 ότι δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις και ανέβαλε την έναρξη των διαπραγματεύσεων έως ότου διαπιστωθεί πλήρης συνεργασία. Η υιοθέτηση από την Κροατία του Εθνικού Προγράμματος Δράσης για τη Συνεργασία με το ΔΠΔπΓ και η εντατικοποίηση των προσπαθειών της χώρας οδήγησαν την, για το σκοπό αυτό συσταθείσα, ομάδα Task Force να διαπιστώσει ότι πλέον το Ζάγκρεμπ συνεργάζεται πλήρως. Ακολούθως, το Συμβούλιο της 3ης Οκτωβρίου2005 έκρινε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν, πράγμα που συνέβη την ίδια ημέρα. 

 

 

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 

Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση της Διαδικασίας  Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ), που αποτελεί το κύριο εργαλείο της Ε.Ε. για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Στόχο της πολιτικής αυτής αποτελεί η μελλοντική ένταξη των χωρών της περιοχής, που αποτελούν «εν δυνάμει υποψήφια» κράτη, στην Ε.Ε.. Στις χώρες αυτές συγκαταλέγονται η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Σερβία και Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η π.Γ.Δ.Μ. και η Κροατία (η οποία όμως ήδη διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ. Βλ. Διεύρυνση).

 

Με το Θεματολόγιο της Θεσσαλονίκης, που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης (20-21/6/03), η Διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ενισχύθηκε και εμπλουτίσθηκε με προενταξιακά στοιχεία, αποτελώντας πλέον το θεσμικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτ. Βαλκανίων μέχρι την μελλοντική τους ένταξη.

 

Στα πλαίσια της Διαδικασίας αυτής η Κροατία και η π.Γ.Δ.Μ., έχουν ήδη συνάψει Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ε.Ε. Η Αλβανία διαπραγματεύεται την περίοδο αυτή τους όρους παρόμοιας συμφωνίας, ενώ στις 10/10/2005 ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και Μαυροβούνιο. Σύντομα αναμένεται να αρχίσουν και αντίστοιχες με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, υπό το φως των εν τω μεταξύ εξελίξεων στην χώρα.

 

Η μελλοντική ένταξη όλων των χωρών αυτών στην ΕΕ, με πλήρη εφαρμογή βεβαίως των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και των όρων της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας, η οποία, κατά την εκ μέρους της άσκηση της Προεδρίας της ΕΕ, οργάνωσε τον Ιούνιο του 2003 τη Συνάντηση Κορυφής Ε.Ε.- Δυτικών Βαλκανίων της Θεσσαλονίκης που υπήρξε κορυφαία στιγμή στην επιτάχυνση της πορείας των χωρών αυτών προς την Ε.Ε.

 

Μέσα από την Ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών, η Ελλάδα εκτιμά ότι μπορεί να προωθηθεί η συνολική σταθερότητα σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, αλλά και η επίλυση σειράς διμερών θεμάτων που μπορούν να βρουν στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο την οριστική τους αντιμετώπιση.

 

Όπως ήδη σημειώθηκε, η Κροατία έχει ήδη ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ τη Γνώμη της Επιτροπής (Avis) επί της δικής της αίτησης ένταξης αναμένει και η π.Γ.Δ.Μ. Η χώρα μας στηρίζει τις επιλογές και των δύο αυτών χωρών. Ειδικότερα όμως σε σχέση με την π.Γ.Δ.Μ., αναμένει την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες επιπλοκές όταν το Συμβούλιο κληθεί να αποφασίσει για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή.

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

 

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας αποτελεί τη νέα δυναμική πολιτική της Ε.Ε, με την οποία προσδοκά να αναπτύξει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις της με κάθε γείτονα χώρα της περιοχής. Η πολιτική αυτή αποσκοπεί στην ενισχυμένη συνεργασία της Ε.Ε. με γείτονες προς Ανατολάς (χώρες Καυκάσου), αλλά και προς το Νότο, τις χώρες δηλαδή της Μεσογείου. 

 

Όσον αφορά στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, στο πρώτο στάδιο συμπεριλαμβάνονται η Μολδαβία και η Ουκρανία. Σε επόμενη φάση θα εξετασθεί η δυνατότητα σύναψης Σχεδίων Δράσης με τις χώρες του Νοτίου Καυκάσου (Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν) και τη Λευκορωσία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ως προς τη Μεσόγειο, στην πρώτη ομάδα χωρών περιλαμβάνονται, κατ’ αρχάς, το Μαρόκο, η Τυνησία, το Ισραήλ, η Παλαιστινιακή Αρχή και η Ιορδανία. Θα ακολουθήσουν στο δεύτερο κύμα η Αίγυπτος (έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές) και, μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση των Συμφωνιών τους, η Αλγερία και ο Λίβανος και τέλος η Συρία (της οποίας η Συμφωνία Σύνδεσης μόλις μονογραφήθηκε). Η υλοποίησή της Ε.Π.Γ. θα κινηθεί επί του παρόντος εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που διέπει τη γειτονιά της Ε.Ε. (Ευρω-μεσογειακές Συμφωνίες, Συμφωνίες Εταιρικής Σχέσης), με πρόσθετο στοιχείο τη σύνταξη διμερών Προγραμμάτων Δράσης (Action Plans) της Ε.Ε με κάθε χώρα ξεχωριστά. Η χώρα μας έχει έντονο ενδιαφέρον για την εν λόγω πολιτική, κυρίως λόγω γειτνίασής της και καλών σχέσεων με την περιοχή αναφοράς.

 

Ιδιαίτερα ως προς την Ουκρανία, σημειώνεται ότι η Ελλάδα είδε με ικανοποίηση την εκλογή του V. Yushchenko ως Προέδρου και προσβλέπει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Ουκρανίας επί τη βάσει των προβλεπομένων στο Σχέδιο Δράσης. Με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εφαρμοστεί ικανοποιητικά τα αναφερόμενα στο Σχέδιο μέχρι τη λήξη της ισχύος του (τέλος 2007), η χώρα μας θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναβάθμισης του υφισταμένου πλαισίου των σχέσεων της Ένωσης με την Ουκρανία, λαμβανομένων υπ’ όψιν των τότε ισχυουσών συνθηκών και των διαμορφωθησομένων συσχετισμών.

 

Με τη Ρωσία η ΕΕ καλλιεργεί  μια ιδιαίτερη, προνομιακή σχέση. Η χώρα μας έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, καθώς, επί Ελληνικής προεδρίας, στη Συνάντηση Κορυφής της Πετρούπολης (Μάιος 2003), ΕΕ και Ρωσία συμφώνησαν να εργασθούν από κοινού για τη δημιουργία «κοινών χώρων» σε  τέσσερις τομείς: 1. οικονομίας, 2. ελευθερίας–ασφάλειας-δικαιοσύνης, 3. εξωτερικής ασφάλειας, 4. έρευνας-εκπαίδευσης-πολιτισμού. 

 

 

ΕΥΡΩ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 

Η ευρω-μεσογειακή συνεργασία (ΕΜΣ), ως πολυμερής σχέση, λειτουργεί από το Νοέμβριο 1995, με την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Βαρκελώνης. Ήδη λοιπόν διανύει το 10ο έτος από την ίδρυσή της και θεωρείται ότι έχει επιτύχει σύσφιξη των σχέσεων των δύο πλευρών, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας ζώνης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή. Φέτος, προγραμματίζεται ο εορτασμός της 10ης επετείου, όπου πέραν της αξιολόγησης των πεπραγμένων της 10ετίας, αναμένεται ο προσδιορισμός των προτεραιοτήτων της μελλοντικής περιόδου της ΕΜΣ.

 

Η πολιτική αυτή ενδυναμώνεται από τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, που αποτελεί τον κεντρικό μηχανισμό εφαρμογής της πολιτικής της Ε.Ε. στην περιοχή (βλ ανωτέρω). Συμπληρωματικά προς τα ανωτέρω, αναπτύχθηκε πρόσφατα και η πρωτοβουλία για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση με τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, η οποία επίσης προωθεί μεταρρυθμίσεις, όχι σε πνεύμα επιβολής θέσεων, αλλά συνεργασίας και συγκυριότητας.

 

Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουμε ενεργά στις διαδικασίες εφαρμογής της ΕΜΣ καθώς και στη διαμόρφωση των παραμέτρων που θα καθορίσουν το μέλλον της. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε σημαντική την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου, την προώθηση μέτρων για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων, την προώθηση επενδύσεων στις χώρες της Μεσογείου για την ενίσχυση της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων, την προώθηση μέτρων συνεργασίας στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, την ενίσχυση του διαλόγου πολιτισμών μέσω του Ιδρύματος Anna Lindh για το Διάλογο των Πολιτισμών, καθώς και την ενίσχυση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών και μέσω της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στη Διαδικασία της Βαρκελώνης.

ΗΠΑ

 

Το ύψος του διατλαντικού εμπορίου  και των  επενδύσεων μεταξύ των ΕΕ και ΗΠΑ ανέρχεται σε σχεδόν 1 δις Ευρώ την ημέρα. Σε πολιτικό επίπεδο οι θέσεις των δύο πλευρών σε μια σειρά θεμάτων ταυτίζονται, ενώ έχει υπάρξει, το τελευταίο διάστημα, σημαντική προσέγγιση και στα θέματα που παλαιότερα είχαν φέρει σε αντίθεση τις ΗΠΑ με ορισμένα Κ-Μ της ΕΕ.

 

Στα πλαίσια αυτά η χώρα μας διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο, ενώ ο εκ μέρους της χειρισμός της κρίσης του Ιράκ  το 2003, έχει ιδιαίτερα εκτιμηθεί.

ΑΣΙΑ – ΑΦΡΙΚΗ – ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

 

Η ΕΕ έχει ενεργό συμμετοχή και στις λοιπές περιοχές του κόσμου.

 

H Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, συμμετέχει ενεργά στους τρεις τομείς συνεργασίας (πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό- εκπαιδευτικό) του θεσμοθετημένου διαλόγου  Ασίας – Ευρώπης (Asia-Europe Meeting – A.S.E.M.) σε όλα τα επίπεδα συναντήσεων (Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, Υπουργοί Εξωτερικών, Υπουργοί Οικονομίας – Οικονομικών, Υπουργοί Πολιτισμού κ.λ.π.). Οι πρωτοβουλίες και δράσεις της ΕΕ για την ενίσχυση των σχέσεων με τις σημαντικές δυνάμεις της Ασιατικής Ηπείρου (Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία), τυγχάνουν της πλήρους στήριξης της Ελλάδος.

 

Επιπλέον, η ΕΕ, μέσω της ενεργού συμμετοχής της στις συναντήσεις Κορυφής με τις χώρες Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (ΛΑΚ), αλλά και τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται σε όλα τα επίπεδα συνεργασίας, (όπως Υπουργικές Συναντήσεις με επιμέρους χώρες ή με περιφερειακές ομάδες χωρών, διαπραγματεύσεις με τις χώρες Mercosur για σύναψη Συμφωνίας Σύνδεσης), προσπαθεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που παρέχονται από το ευρύ πλέγμα σχέσεων που διέπει τις δύο πλευρές.

 

Ομοίως, με τις Συμφωνίες με τις χώρες Αφρικής – Καραϊβικής - Ειρηνικού (ΑΚΕ), τη δρομολόγηση νέου διαλόγου με την Αφρικανική Ένωση, το έμπρακτο ενδιαφέρον της ΕΕ για την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, τις συναντήσεις της με τις χώρες του Κόλπου αλλά και με σειρά άλλων δράσεων η ΕΕ, με την ενεργό συμμετοχή και της χώρας μας στις σχετικές διεργασίες, καθημερινά επιδιώκει να διευρύνει την παρουσία της σε όλα τα σημεία του ορίζοντα.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

 

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις η δράση της ΕΕ συνοδεύεται από γενναιόδωρα προγράμματα παροχής βοήθειας (MEDA για Μεσογειακούς εταίρους, TACIS για ανατολική Ευρώπη και Ασία, PHARE για υποψήφιες χώρες, CARDS για τα Δυτικά Βαλκάνια, PVD-ALA για Ασία και Λατινική Αμερική κλπ). Το ποσό που παρέχεται ως βοήθεια από την ΕΕ σε χώρες των πέντε Ηπείρων υπολογίζεται σε 500 εκατομμύρια Ευρώ το μήνα. Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για τον επαναπροσδιορισμό των προγραμμάτων αυτών, στα πλαίσια και της ευρύτερης συζήτησης των νέων δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ από το 2007 και μετά. Συγκεκριμένα, στόχος είναι η αντικατάσταση των περίπου 100 χρηματοδοτικών μέσων με έξι που θα αναφέρονται σε ευρύτερες δέσμες της ευρωπαϊκής πολιτικής. Για το 2007, κατ’ αρχήν προβλέπονται δεσμεύσεις ύψους 11,4 δις Ευρώ για την εξωτερική βοήθεια, η οποία σταδιακά θα φθάσει το 2013 τα 15,74 δις Ευρώ, ποσό που θα αντιστοιχεί στο 8,5-10% του ετήσιου προϋπολογισμού. 

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

Με τη διαδικασία της διεύρυνσης που συνεχίζεται, τη συνεχή αναβάθμιση των εξωτερικών σχέσεών της και την αύξηση των σχετικών κονδυλίων, η ΕΕ, με την ισότιμη και ιδιαίτερα δραστήρια συμμετοχή και της χώρας μας, επιβάλλεται πλέον ως μία αναμφισβήτητη δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας, που δείχνει με το πιο ανάγλυφο τρόπο ότι οι διάφορες χώρες μπορούν να ενώσουν με επιτυχία τις δυνάμεις τους  όχι μόνο για το κοινό τους συμφέρον, αλλά και προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας.

 

Guest
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Create New...