Jump to content

Recommended Posts

Posted

Νέα επανάσταση στο Internet

 

alpha_website.png

 

 

Aπό αύριο το καινούργιο «ψαχτήρι» Wolfram Alpha θα απαντά ταχύτατα και αξιόπιστα στις ερωτήσεις μας

 

Του Κωστα Δεληγιαννη

 

Βρισκόμαστε ενώπιον μιας επανάστασης στο χώρο του Ιντερνετ; Η απάντηση θα δίνεται σταδιακά από αύριο, καθώς «εισβάλλει» στο Διαδίκτυο μια νέα εφαρμογή, ένα καινούργιο «ψαχτήρι» με στόχο να απαντά ταχύτατα, αξιόπιστα και με πρωτόγνωρο «πλουραλισμό» πληροφοριών σε οποιαδήποτε ερώτησή μας, να λύνει κάθε απορία μας. Μοναδική προϋπόθεση, η πληκτρολόγηση των ερωτήσεων σε απλά αγγλικά.

Είναι ένα όραμα που διατυπώθηκε πριν από 50 χρόνια, όταν κατασκευάσθηκαν οι πρώτοι υπολογιστές: ένας «ηλεκτρονικός εγκέφαλος» που θα αποθησαύριζε την ανθρώπινη γνώση, ώστε να μπορεί να απαντά σε οποιαδήποτε ερώτηση.

Απ’ ό,τι φαίνεται, σήμερα για πρώτη φορά, τίθενται οι βάσεις ώστε αυτό το όραμα να γίνει πραγματικότητα, υποστηρίζει ο Βρετανός Stephen Wolfram και οι συνεργάτες του από την εταιρεία Wolfram Research, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ.

 

Αποκωδικοποιεί

 

Σύμφωνα με την εταιρεία, η εφαρμογή Wolfram Alpha που δοκιμαζόταν εδώ και χρόνια είναι έτοιμη, και μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να δώσει απάντηση σχεδόν σε κάθε απορία αυτού που χρησιμοποιεί την εφαρμογή. Μοιάζοντας «εμφανισιακά» με τα κλασικά Ιντερνετικά «ψαχτήρια» -όπως το Google- η νέα εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να αποκωδικοποιεί την πρόταση που πληκτρολογούμε σε απλά αγγλικά, μεταφράζοντάς την σε ένα πρόβλημα πολλών παραμέτρων για το οποίο δρομολογεί τη λύση του.

Αρκεί η πρόταση που πληκτρολογούμε να εμπεριέχει κάποιο αριθμητικό στοιχείο ή να προϋποθέτει μαθηματικούς υπολογισμούς για να απαντηθεί. Για παράδειγμα, το νέο «ψαχτήρι» θα μάς δίνει απαντήσεις για τον αριθμό των χρηστών Ιντερνετ ανά ευρωπαϊκό κράτος και το ποσοστό των ανθρώπων στη Δύση που εμφανίζουν υψηλή χοληστερίνη, έως για το πότε και από πού θα είναι ορατή η επόμενη ηλιακή έκλειψη και για το ποια είναι η θερμιδική αξία ενός φαγητού (εφόσον πληκτρολογήσουμε τα συστατικά του). Επιπροσθέτως, το Wolfram Alpha θα αναλαμβάνει να απαντά σε όλα αυτά δωρεάν, με την υπηρεσία να κάνει επίσημη πρεμιέρα στη διεύθυνση www. wolfra malpha.com αύριο Δευτέρα, 18 Μαΐου.

«Πολλοί “γκουρού” των ψηφιακών τεχνολογιών και ειδήμονες στο Ιντερνετ ανυπομονούν να δοκιμάσουν στην πράξη τις δυνατότητές της», τόνιζε πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα «Tele graph». Αλλωστε, στις 8 Μαΐου χρειάστηκαν λίγα λεπτά και χιλιάδες χρήστες από όλο τον κόσμο «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις το Wolfram Alpha όταν η εφαρμογή «ανέβηκε» δοκιμαστικά στην ιστοσελίδα της, κι’αυτό δείχνει τις υψηλές προσδοκίες που έχει ήδη προκαλέσει.

H προϋπηρεσία του 49χρονου επιστήμονα στον κλάδο των υπολογιστών, δείχνει ότι είναι αξιόπιστος. Αν και με διδακτορικό στη σωματιδιακή φυσική, ο Wolfram γρήγορα στράφηκε στην ανάπτυξη λογισμικού δημιουργώντας το Mathematica, ένα πρόγραμμα-σταθμό το οποίο χρησιμοποιείται στον υπολογισμό σύνθετων μαθηματικών εκφράσεων και την επίλυση επιστημονικών προβλημάτων. Μην ξεχνάμε ότι σχεδόν το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης υπάρχει σήμερα αποθηκευμένο στο Ιντερνετ, στις δισεκατομμύρια ιστοσελίδες οι οποίες περιέχουν ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών επί παντός επιστητού. Ωστόσο, οι μηχανές αναζήτησης, δεν αξιοποιούν αυτή την ανθρώπινη σοφία στο μέγιστο βαθμό, κι αυτό το κενό έρχεται να αναπληρώσει το Wolfram Alpha. «Ψαχτήρια» όπως το Google απλώς εντοπίζουν ιστοσελίδες που ταιριάζουν στην αναζήτηση του χρήστη – ουσιαστικά βρίσκοντας site στα οποία αναγράφονται οι λέξεις-κλειδιά που πληκτρολογούμε. Ετσι όμως, «μπορούμε να βρούμε στοιχεία μόνο για ό,τι κάποιος άλλος έχει προνοήσει να αναρτήσει στο site του», επισημαίνει ο Wolfram, «χωρίς να μπορούμε να συνδυάσουμε αυτές τις πληροφορίες για να παράγουμε νέα γνώση».

Βέβαια, αυτό το μειονέκτημα σπάνια γίνεται φανερό όταν αναζητούμε μία πληροφορία γενικής φύσης. Πληκτρολογώντας, για παράδειγμα, τις λέξεις «δολοφονία» και «Κένεντι» σε κάποια μηχανή αναζήτησης, σίγουρα θα βρούμε ιστοσελίδες όπου θα αναγράφεται η ημερομηνία δολοφονίας του Αμερικανού προέδρου. Τι γίνεται όμως αν ψάχνουμε… τι καιρό έκανε εκείνη τη μέρα στο Λονδίνο; Τότε, ούτε το Google ούτε κάποιο άλλο πρόγραμμα μπορεί να μας βοηθήσει, αν σε κάποιο site δεν αναγράφεται, όλως τυχαίως, αυτή η πληροφορία.

Το Wolfram Alpha, αντίθετα, μπορεί να επεξεργαστεί στοιχεία που υπάρχουν σε ετερόκλητες βάσεις δεδομένων –π.χ. σε ηλεκτρονικά αρχεία με ιστορικά στοιχεία και άλλα με μετεωρολογικά δεδομένα – ώστε να απαντήσει στην ερώτηση με ένα «κλικ».

Γι’ αυτό, όσοι παρακολούθησαν την επίδειξη της εφαρμογής από τον ίδιο τον Wolfram στις 28 Απριλίου στο πανεπιστήμιο του Harvard έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν ότι η εφαρμογή μπορούσε όντως να βρει «τι καιρό» έκανε στην αγγλική πρωτεύουσα όταν δολοφονήθηκε ο Κένεντι. «Πρόκειται για εφεύρεση που ίσως αλλάξει για πάντα το Ιντερνετ», ήταν η ετυμηγορία της εφημερίδας «Tele graph». Εφεύρεση που, όπως λέει ο εμπνευστής της, απαιτήθηκε τεράστια προσπάθεια για να δημιουργηθεί, καθώς το λογισμικό «πίσω» από το Wolfram Alpha αποτελείται ούτε λίγο ούτε πολύ από 10 εκατομμύρια γραμμές κώδικα, οι οποίες «τρέχουν» σε 10.000 επεξεργαστές.

 

Βάση δεδομένων

 

Από την άλλη πλευρά, η περίπλοκη «αρχιτεκτονική» της εφαρμογής, δεν ήταν η μόνη δυσκολία που έπρεπε να ξεπεράσει η Wolfram Research: για να διασφαλίσει ότι οι απαντήσεις του Wolfram Alpha θα είναι απόλυτα αξιόπιστες, 150 υπάλληλοι της εταιρείας δημιούργησαν μία τεράστια βάση δεδομένων με πληροφορίες από όλες σχεδόν τις επιστήμες. Η βάση δεδομένων θα ανανεώνεται μάλιστα σε καθημερινή βάση, ενώ οι ίδιοι υπάλληλοι θα ελέγχουν την εγκυρότητα των στοιχείων από τρίτες ιστοσελίδες στις οποίες θα ανατρέχει το πρόγραμμα για περισσότερα στοιχεία.

 

Διαδικτυακός κολοσσός

 

Παρόλο που το Wolfram Alpha θα «διατίθεται» δωρεάν, ειδικοί του Ιντερνετ εκτιμούν ότι τα έσοδα από τις διαφημίσεις που θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του, θα μετατρέψουν την εταιρεία που το ανέπτυξε σε ένα διαδικτυακό κολοσσό – λαμβάνοντας υπόψη ότι, πάνω στη μηχανή αναζήτησής της, η Google έχει κτίσει μία οικονομική αυτοκρατορία αξίας 100 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος ο Wolfram πάντως φροντίζει να τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως η εφαρμογή του έρχεται περισσότερο να συμπληρώσει παρά να ανταγωνιστεί τις υπηρεσίες που προσφέρει η Google. Κι αυτό επειδή, όταν κάποιος αναζητεί πληροφορίες που δεν περιέχουν κάποιο ποσοτικό στοιχείο, τότε πρέπει να ανατρέξει σε συμβατική μηχανή αναζήτησης, αφού το πρόγραμμα της Wolfram Research σε αυτές τις περιπτώσεις… «χάνει τον μπούσουλα». «Αν θέλετε να μάθετε ποια είναι τα πιο σημαντικά μνημεία για να επισκεφθείτε στη Νέα Υόρκη, τότε το Wolfram Alpha δεν πρόκειται να σας βοηθήσει», γράφει ο Frederic Lardinois στην ReadWriteWeb.

 

Πηγη: kathimerini.gr

 

http://www63.wolframalpha.com/input/?i=sony

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...