Jump to content

Πέντε κινέζικες πόλεις σε καραντίνα καθώς ο φονικός κορονοϊός εξαπλώνεται


Advertisements

Recommended Posts

im-146559.jpg.1d68c74e1fb4e63e18e8684acb633150.jpg

Αρχικά, οι κινεζικές αρχές πήραν την απόφαση να τεθεί σε καραντίνα η πόλη Wuhan, που βρίσκεται στην ηπειρωτική Κίνα, από όπου έγινε το πρώτο ξέσπασμα του φονικού κορονοϊού που έχει στερήσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους. Ανάμεσα στα πρώτα μέτρα που πήρε η Κινεζική κυβέρνηση ήταν να σταματήσει τις δημόσιες συγκοινωνίες καθώς και τις πτήσεις στο αεροδρόμιο της πόλης σε μία δραματική κλιμάκωση της μάχης που δίνει για να σταματήσει το ξέσπασμα της πνευμονίας που έχει στερήσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους και έχει μολύνει πολλές εκατοντάδες σύμφωνα με εκτιμήσεις (λέγεται ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 633, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για χιλιάδες). Και όλα τα παραπάνω, σε μία περίοδο που η πόλη Wuhan, των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ταξιδιωτικούς κόμβους καθώς η Κίνα αναμένει έντονη εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση λόγω των γιορτών για το κινέζικο Νέο Έτος (Lunar New Year) που ξεκινάει το Σάββατο.

Οι αρχές, μετά τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα έθεσαν σε καραντίνα την πόλη  Wuhan και κάλεσε τον πληθυσμό να μην απομακρυνθεί ενώ όπως αναφέραμε ανέστειλε τη λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών και απαγόρευσε τις εξερχόμενες πτήσεις. Λίγο μετά, ανακοινώθηκε ότι ακριβώς τα ίδια μέτρα ελήφθησαν και για την πόλη Huanggang, που βρίσκεται περίπου 56 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Wuhan και έχει 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά και για την πόλη Ezhou που βρίσκεται επίσης στην κεντρική Κίνα, καθώς και για τις μικρότερες πόλεις Chibi και Zhijiang. Οι τοπικές αρχές στην πόλη Huanggang αποφάσισαν να λάβουν πρόσθετα μέτρα και ανακοίνωσαν ότι οι κινηματογράφοι, τα ίντερνετ καφέ και άλλοι ψυχαγωγικοί και πολιτιστικοί χώροι θα σταματήσουν τη λειτουργία τους προσωρινά και η κεντρική αγορά θα κλείσει για αόριστο χρονικό διάστημα.      

Όλα τα παραπάνω μέτρα, αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο στοίχημα για την Κινέζικη κυβέρνηση, καθώς ακολουθεί μία στρατηγική που ορισμένοι εμπειρογνώμονες περιγράφουν ως μία μη δοκιμασμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των μολυσματικών ασθενειών. «Από όσο γνωρίζω, η προσπάθεια να περιοριστεί μία πόλη 11 εκατομμυρίων είναι κάτι νέο για την επιστήμη. Δεν έχει ξαναδοκιμαστεί, οπότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα ή για την μη αποτελεσματικότητα των μέτρων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Gauden Galea στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press. Αν και πρόκειται για ένα ακραίο μέτρο, καθώς «έχει προφανώς σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις» είπε ο Gauden Galea, επιπλέον «επιδεικνύει μία πολύ ισχυρή δέσμευση (της Κινέζικης κυβέρνησης) για τη δημόσια υγεία και μία προθυμία να λάβει δραστικά μέτρα».

Το στέλεχος του άγνωστου ιού πιστεύεται ότι έκανε την εμφάνιση του σε μία αγορά της Wuhan όπου πραγματοποιούνται παράνομες αγοραπωλησίες άγριων ζώων. Μεταδίδεται με τον βήχα, το φιλί ή με επαφή με το σάλιο. Ο ιός έχει ξεφύγει από την Κίνα πάντως, καθώς έχουμε κρούσματα στο Χόνγκ Κόνγκ, στην Ταϊβάν, στις ΗΠΑ, στη Ν. Κορέα, στη Ταϊλάνδη, στην Ιαπωνία και στη Ρωσία.

Ο κορονοϊός ή κοροναϊός με την ονομασία «2019-nCoV» προκαλεί ένα είδος πνευμονίας. Αν και είναι κατά 70% ταυτόσημος με τον ιό SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), ο οποίος την περίοδο 2002/03 προκάλεσε τον θάνατο 800 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, δεν θεωρείται το ίδιο επικίνδυνος.

Wall Street Journal | DW

View the full article

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Create New...