Jump to content

Recommended Posts

Posted

356530348.jpg.8f5979203651bd079f03cbd7824f8e73.jpg

Ο διευθύνοντας σύμβουλος των Alphabet και Google στην παρέμβαση του εξέφρασε τις ανησυχίες του για την απουσία διακυβέρνησης της νέας τεχνολογίας. Κατά την άποψη του, οι εταιρείες δεν γίνεται απλώς να αναπτύσσουν τεχνολογία, και να «επιτρέπεται στις δυνάμεις της αγοράς να καθορίζουν τον τρόπο που θα χρησιμοποιείται. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να ρυθμιστεί. Είναι πολύ σημαντική για να μην το κάνουμε. Το μόνο ερώτημα αφορά τον τρόπο προσέγγισης του θέματος».

Επισημαίνοντας ότι «η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα που δείχνουν πως οι αρετές της τεχνολογίας δεν είναι εγγυημένες» ο επικεφαλής των Alphabet και Google αναφέρει τα παραδείγματα των μηχανών εσωτερικής καύσης που μας επέτρεψαν να ταξιδεύουμε πιο μακριά αλλά παράλληλα αύξησαν τα ατυχήματα και της επέκτασης του Internet, που βοήθησε τον άνθρωπο να συνδέεται με άλλους ανθρώπους και να εντοπίζει τις πληροφορίες που αναζητά, αλλά παράλληλα κατέστησε ευκολότερη την εξάπλωση της παραπληροφόρησης. Τα παραπάνω παραδείγματα «μας διδάσκουν ότι θα πρέπει να είμαστε οξυδερκείς σχετικά με το τι θα μπορούσε να πάει στραβά» με την συγκεκριμένη τεχνολογία. Αν και ο κ. Pichai γράφει ότι απαιτείται σχετική ρύθμιση, εντούτοις είναι υποστηρικτής μίας προσεκτικότερης προσέγγισης που δεν θα βάζει τα πάντα στο ίδιο τσουβάλι και οι κανόνες δεν θα είναι ασφυκτικοί για την πρόοδο και την καινοτομία. Για παράδειγμα, σημειώνει ότι για ορισμένα προϊόντα, όπως τα αυτό-οδηγούμενα οχήματα απαιτούνται «κατάλληλοι νέοι κανόνες», αλλά σε άλλους τομείς, όπως στην υγειονομική περίθαλψη, τα υπάρχοντα νομοθετικά πλαίσια επαρκούν και απλώς θα μπορούσαν να επεκταθούν ώστε να καλύπτουν και τα προϊόντα που λειτουργούν με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (π.χ τα AI-assisted heart monitors).

O διευθύνοντας σύμβουλος των Alphabet και Google, που είναι επικεφαλής της κορυφαίας ενδεχομένως εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, τονίζει ότι η «διεθνής εναρμόνιση είναι κρίσιμης σημασίας για την καθιέρωση των παγκόσμιων προτύπων» αν και ο ίδιος δεν επεκτάθηκε στο πόσο αυστηροί ή χαλαροί θα πρέπει να είναι αυτοί οι κανόνες ή νόμοι. Παρόλα αυτά, υπέδειξε τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό της Προστασίας των Δεδομένων ως ένα «ισχυρό θεμέλιο». «Τα καλά ρυθμιστικά πλαίσια λαμβάνουν υπόψη την ασφάλεια, την εξηγησιμότητα, το δίκαιο και την ευθύνη για να διασφαλιστεί ότι θα αναπτύξουμε τα σωστά εργαλεία με το σωστό τρόπο. Μία λογική ρύθμιση επίσης θα πρέπει να έχει μία αναλογική προσέγγιση, εξισορροπώντας τις πιθανές ζημιές, ειδικά σε περιοχές υψηλού κινδύνου, με κοινωνικές ευκαιρίες».

Από την άλλη, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα TechCrunch, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας τεχνολογικός γίγαντας που τα τελευταία χρόνια μετονόμασε ένα ολόκληρο τεχνολογικό τμήμα σε «Google AI» και έχει δεχτεί επικρίσεις ακόμα και από το ίδιο του το προσωπικό για ένα πρότζεκτ που αφορούσε την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στην τεχνολογία στρατιωτικού εξοπλισμού προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στους νομοθέτες να βάλουν «όρια» στην τεχνητή νοημοσύνη που είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αφηρημένα και χαλαρά.

Η παρέμβαση του κ. Pichai έρχεται σε ένα κομβικό σημείο, καθώς οι Αμερικανοί νομοθέτες εξετάζουν την νομοθετική ρύθμιση της τεχνολογίας και ο Λευκός Οίκος φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τις επιθυμίες των τεχνολογικών γιγάντων για κανόνες φιλικούς προς την καινοτομία που θα κάνουν την ζωή των επιχειρήσεων τους ευκολότερη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν τω μεταξύ, φαίνεται να έχει μία περισσότερο αυστηρή στάση για την τεχνητή νοημοσύνη και τις μεγάλες τεχνολογίες. Η νέα πρόεδρος, Ursula von der Leyen, δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει «μία συντονισμένη Ευρωπαϊκή προσέγγιση στις ανθρώπινες και ηθικές συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης» μέσα στις πρώτες εκατό ημέρες της θητείας της. Μάλιστα, σε ένα έγγραφο που διέρρευσε, γίνεται λόγος για «προσωρινή απαγόρευση της χρήσης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου σε δημόσια μέρη» για να διασφαλιστούν τα ατομικά δικαιώματα, ενάντια στην ενδεχόμενη κατάχρηση της τεχνολογίας.

Facial-Recognition-1240x698.jpg.8a65aef8ed173181021a954427648dab.jpg

 

Όπως συμβαίνει και σήμερα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νομοθετική ρύθμιση της τεχνολογίας θα έχει ως αποτέλεσμα πρόσθετες δαπάνες και τεχνικές προκλήσεις για τις διεθνείς επιχειρήσεις όπως είναι η Google.

O Sundar Pichai στο άρθρο του αναφέρθηκε επίσης στις «Αρχές Τεχνητής Νοημοσύνης» της Google, που παρουσιάστηκαν το 2018 στον απόηχο έντονων εσωτερικών επικρίσεων σχετικά με ένα έργο που ανέθεσε ο αμερικανικός στρατός στο τμήμα cloud της εταιρείας για την αναγνώριση οπτικού υλικού που προέρχεται από drones. Οι αρχές αυτές προσδιορίζουν συγκεκριμένους τομείς (π.χ για στρατιωτικούς σκοπούς) που η εταιρεία δεν θα αναμιχθεί στην σχεδίαση ή ανάπτυξη τεχνολογίας.

«Εταιρείες σαν την δική μας, δεν μπορούν απλώς να αναπτύσσουν υποσχόμενη νέα τεχνολογία, και να αφήνουν τις δυνάμεις της αγοράς να αποφασίζουν για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί» γράφει ο κ. Pichai. «Είναι εξίσου δικό μας καθήκον να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία αξιοποιείται για το κοινό καλό και είναι διαθέσιμη σε όλους» έγραψε ο κ. Pichai. Αν και όπως αναφέραμε ο διευθύνοντας σύμβουλος δεν έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την νομοθεσία, απαντώντας σε κάποιες ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από ένα συνέδριο στις Βρυξέλλες, είπε ότι η προσωρινή απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπου «ενδεχομένως είναι ευπρόσδεκτη». Η δήλωση ευθυγραμμίζεται με την προσέγγιση της Google στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, την οποία αρνείται να πουλήσει εξαιτίας ανησυχιών ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαζική παρακολούθηση. Αντίθετα, ανταγωνιστές της Google, όπως οι Microsoft και Amazon εξακολουθούν να πωλούν την τεχνολογία τους.

1000x-1.jpg.4881152d4645cc5e7f06f263908c954c.jpg

«… αρχές που μένουν στα χαρτιά δεν έχουν νόημα» γράφει ο Sundar Pichai στο άρθρο του στους Financial Times, και αργά ή γρήγορα οι συζητήσεις για τη νομοθετική ρύθμιση της τεχνολογίας θα πρέπει να γίνουν πράξη.

«Η Google», γράφει ο Sundar Pichai, επιθυμεί να «βοηθήσει και να συνεργαστεί ενεργά με τις ρυθμιστικές αρχές» προσφέροντας «εμπειρογνωμοσύνη και εργαλεία καθώς εξετάζουμε αυτά τα ζητήματα μαζί» και ολοκληρώνει το άρθρο του γράφοντας πως η «τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις ζωές δισεκατομμυρίων, και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να αποτύχει να το κάνει. Διασφαλίζοντας ότι αναπτύσσεται υπεύθυνα με τρόπους που ωφελεί όλους, μπορούμε να εμπνεύσουμε τις μελλοντικές γενιές να πιστέψουν στην δύναμη της τεχνολογίας όσο πιστεύω και εγώ».

View the full article

Guest
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Create New...