Jump to content

Recommended Posts

Posted

960x0.jpg.46344e0765174f80611c3dde7843f1

Η δημοφιλής εφαρμογή FaceApp δίνει την δυνατότητα στους χρήστες της να αλλάζουν τις εκφράσεις του προσώπου τους, την εμφάνιση τους ή την ηλικία τους. Όμως παράλληλα, οι χρήστες της εφαρμογής δίνουν στο FaceApp την ισχύ να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες τους –και τα ονόματα τους- για οποιονδήποτε λόγο επιθυμεί, και για όσο το επιθυμεί.

Περισσότεροι από 150 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κατεβάσει το FaceApp από το Google Play και το App Store της Apple, ενώ στο δεύτερο είναι η νούμερο ένα εφαρμογή σε 121 χώρες σύμφωνα με το App Annie. Ενώ σύμφωνα με τους όρους χρήσης του FaceApp, οι χρήστες εξακολουθούν να έχουν υπό την ιδιοκτησία τους το δικό τους «περιεχόμενο χρήστη» (π.χ το πρόσωπο), εντούτοις η εταιρεία κατέχει την αμετάκλητη, «royalty-free» (δεν απαιτείται να πληρώσει δικαιώματα χρήσης) και χωρίς χρονικό όριο άδεια να κάνει οτιδήποτε επιθυμεί με αυτό το «περιεχόμενο χρήστη». Διαβάστε λίγο προσεκτικά τους όρους χρήσης:

«Παρέχετε στο FaceApp μία χωρίς χρονικό όριο, αμετάκλητη, μη αποκλειστική, χωρίς δικαιώματα, παγκόσμια, πλήρως πληρωμένη άδεια χρήσης, αναπαραγωγής, τροποποίησης, προσαρμογής, δημοσίευσης, μετάφρασης, διανομής, δημόσιας εκτέλεσης, εμφάνισης και δημιουργίας παραγώγων έργων του περιεχομένου σας καθώς και οποιοδήποτε όνομα, όνομα χρήστη και των παρεμφερών του που παρέχεται σε σχέση με το Περιεχόμενο Χρήστη σας σε όλες τις μορφές και τα κανάλια των μέσων που είναι πλέον γνωστά ή θα αναπτυχθούν μελλοντικά, χωρίς την απαίτηση αποζημίωσης από εσάς. Όταν δημοσιεύετε ή με άλλο τρόπο μοιράζεστε το Περιεχόμενο Χρήστη στις υπηρεσίες μας  ή μέσω των υπηρεσιών μας, κατανοείτε ότι το Περιεχόμενο Χρήστη σας και οποιεσδήποτε σχετικές πληροφορίες (όπως το όνομα χρήστη σας, η τοποθεσία ή η φωτογραφία του προφίλ σας) θα είναι ορατά δημοσίως».

Τα παραπάνω, μπορεί να μην σας μοιάζουν και ιδιαίτερα επικίνδυνα, άλλωστε το πιθανότερο είναι η φωτογραφία (ή οι φωτογραφίες) σας να παραμείνει σε κάποιον διακομιστή της Amazon (το app χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες cloud της Amazon, AWS) στην Αμερική ή ενδεχομένως στην Ευρώπη, ωστόσο το FaceApp μπορεί να κάνει πια οτιδήποτε θέλει με αυτή.  Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι η Ρωσική μητρική εταιρεία, Wireless Labs, πρόκειται να δώσει την φωτογραφία σας στις Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, όμως ενδέχεται να υπάξουν κάποιες συνέπειες σύμφωνα με τον Peter Kostadinov της ιστοσελίδας PhoneArena: «Μπορεί να καταλήξετε σε κάποια διαφημιστική πινακίδα στην Μόσχα, ωστόσο το πιθανότερο είναι το πρόσωπο σας να καταλήξει να εκπαιδεύει κάποιον αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης αναγνώρισης προσώπου» έγραψε πρόσφατα ο Peter Kostadinov.

Αν έχει ή όχι σημασία για εσάς, αυτό είναι δική σας απόφαση. Όμως αυτό που μάθαμε τα τελευταία χρόνια από διάφορες δημοφιλείς εφαρμογές στο Facebook ή στο Instagram (π.χ σκάνδαλο Cambridge Analytica) είναι ότι τα δεδομένα που συλλέγονται δεν χρησιμοποιούνται πάντα για τους λόγους που υποθέτουμε. Και επίσης πως τα δεδομένα που συλλέγονται αποθηκεύονται προστατευμένα και πως είναι ιδιωτικά και ασφαλή. Μόλις κάτι ανεβαίνει στο cloud, στην πραγματικότητα έχετε χάσει τον έλεγχο του, ανεξάρτητα αν έχετε παραχωρήσει ή όχι την νόμιμη άδεια του περιεχομένου σας.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, στην συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις εφαρμογών είναι απαραίτητο να εξακριβώνετε ότι η επεξεργασία των φωτογραφιών σας πραγματοποιείτε τοπικά, στο κινητό σας, και όχι σε κάποιον απομακρυσμένο διακομιστή στο cloud. Και είναι καλό να ανησυχείτε ή να είστε δύσπιστοι αν κάποια εφαρμογή ζητήσει άδεια σε προσωπικά δεδομένα σας ή στο ψηφιακό περιεχόμενο σας. Ο Rob La Gesse, πρώην διευθυντής στην Rackspace είπε πρόσφατα: «Για να λειτουργήσει κανονικά το FaceApp, θα πρέπει να του παραχωρήσετε άδεια πρόσβασης στις φωτογραφίες σας – σε ΟΛΕΣ τους. Όμως επιπλέον αποκτά πρόσβαση και στην Siri και στο Search… και επίσης έχει το δικαίωμα να ανανεώνεται στο παρασκήνιο, οπότε ακόμα και όταν δεν το χρησιμοποιείτε, σας χρησιμοποιεί εκείνο».

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο σήμερα μία εφαρμογή να κάνει κάτι κακό, ύποπτο ή σκοτεινό για να σας κάνει περισσότερο δύσπιστους, περισσότερο προσεκτικούς και επιφυλακτικούς που ζητάει τόσα πολλά δικαιώματα και τέτοιας έκτασης πρόσβαση στην πλέον προσωπική σας συσκευή. 

Forbes

 

View the full article

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...