Jump to content

Recommended Posts

Posted

Lpn Epeidi sto sxoleio mas o kathigitis tis texnologias mas exeis valei mia ergasia na vroume plirofories gia to epagelma mas k sigekrimena apo pragmata pou periexei to epagelma mas...

egw exw diale3ei texnikos ilektrikon ipologiston.. k episis diale3a na analiso to hardware.. ok vrika merikes plirofories alla to thema dn einai ekei... to thema einai oti o kathigitis thelei na tou dwsw orismo gia to hardware... :/ k egw twra sas rwtaw ti orismo na dwsw gia to hardware??? peite m plzz gt thelw na kanw aftn tn ergasia...

Posted

Στην επιστήμη υπολογιστών ως υλικό (hardware) ορίζεται το σύνολο των φυσικών εξαρτημάτων ενός υπολογιστή, όπως π.χ. ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά στοιχεία, μικροτσίπ κλπ. Το υλικό καθοδηγείται κατά τη λειτουργία του από το λογισμικό.

 

Το Υλικό (αγγλιστί Hardware) αποτελείται από ένα σύνολο κατηγοριοποιημένων συσκευών. Έτσι, έχουμε :

 

1. Συσκευές Εισόδου: Πληκτρολόγιο, Ποντίκι, Χειριστήριο (Joystick), Μικρόφωνο, Web camera, Σαρωτής (Scanner)

 

2. Κεντρική Μονάδα: Μητρική Κάρτα, Κ.Μ.Ε. (Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας) – ή πιο απλά Επεξεργαστής, Μνήμη RAM, H.D.D. (Hard Disk Drive, ελληνιστί Σκληρός Δίσκος), DVD / CD Drive, Floppy Disk Drive, Κάρτα Γραφικών, Κάρτα Ήχου, Κάρτα Δικτύου, ROM (εκεί μέσα είναι αποθηκευμένο το B.I.O.S.), Μπαταρία, Τροφοδοτικό, κ.ά.

 

3. Συσκευές Εξόδου: Οθόνη, Ηχεία, Εκτυπωτής

 

Ίσως θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και μια ειδική κατηγορία, αυτή των Συσκευών Εισόδου / Εξόδου : Οθόνες Αφής (Touch Screens), Modem (Modulator – Demodulator, ελληνιστί Διαποδιαμορφωτής)

 

Ayta ta leei k sto vivlio pliroforikis poy exei i 1i,2a k 3i gymnasioy.

Posted

Grapse sto Google. O orismos tou hardware :P Ti allo mporeis na mpeis.

 

Vasika hardware einai to uliko meros tou upologisti. To yliko meros tou upologisti se "sinergasia" me ta programmata kanoun ton upologisti na doulepsei.

 

Egrapsa?

 

eleos magaki me prolaves. Another reply :S

Posted

Grapse sto Google. O orismos tou hardware :P Ti allo mporeis na mpeis.

 

Vasika hardware einai to uliko meros tou upologisti. To yliko meros tou upologisti se "sinergasia" me ta programmata kanoun ton upologisti na doulepsei.

 

Egrapsa?

 

eleos magaki me prolaves. Another reply :S

exw grapsei alla tpt dn m evgale :/ giafto zitisa help apo edw.. outos i allos 3erete k voithate :P..
Posted

Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής (Η/Υ) είναι ένα σύνολο ηλεκτρονικών-ηλεκτρικών συσκευών που μας δίνει τη δυνατότητα να εκτελούμε διάφορες εργασίες (δακτυλογράφηση, ταξινόμηση, ζωγραφική, σχέδιο, υπολογισμοί, επικοινωνία κ.ά.) που χρειαζόμαστε στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Η σημαντική αλλαγή που επέφερε η χρήση του Η/Υ στην οργάνωση της καθημερινής μας ζωής είναι ότι όλες οι εργασίες και δραστηριότητές μας εκτελούνται με μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια. Για αυτό το λόγο, και σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος των ηλεκτρονικών συσκευών, τα τελευταία χρόνια η χρήση των Η/Υ διαδόθηκε ευρύτατα σε όλους τους χώρους της ανθρώπινης δραστηριότητας. Υπάρχουν διάφορα συστήματα Η/Υ τα οποία καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος αναγκών.

 

 

 

Ο προσωπικός υπολογιστής (Personal Computer ή PC) είναι ο πιο κοινός τύπος υπολογιστή που χρησιμοποιείται στο γραφείο και στο σπίτι. Σήμερα, οι όροι «ηλεκτρονικός υπολογιστής» και «προσωπικός υπολογιστής» είναι ισοδύναμοι, αφού και οι δύο εκφράζουν το σύνολο των ηλεκτρονικών-ηλεκτρικών συσκευών που μας δίνει τη δυνατότητα να εκτελούμε διάφορες εργασίες.

 

 

Τα στοιχεία που συναποτελούν έναν Η/Υ είναι το υλικό (hardware) και το λογισμικό (software). Το υλικό είναι τα μέρη του υπολογιστή που μπορούμε να πιάσουμε με τα χέρια μας, είναι, δηλαδή, οι επιμέρους εξωτερικές συσκευές, όπως η οθόνη ή το πληκτρολόγιο. Το λογισμικό είναι οι εντολές που λένε στον υπολογιστή τι να κάνει. Είναι δηλαδή τα διάφορα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι κ.τ.λ., τα οποία αποθηκεύονται σε αποθηκευτικά μέσα, όπως π.χ. το CD-ROM. Το κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία είναι άχρηστο από μόνο του.

 

Η κεντρική μονάδα (ή αλλιώς κουτί), η οποία εξωτερικά είναι ένα μεταλλικό κουτί, περιέχει όλα τα βασικά εξαρτήματα με τα οποία δουλεύει ο υπολογιστής. Όλη η ουσιαστική εργασία του Η/Υ γίνεται μέσα σε αυτή τη μονάδα. Στην πρόσοψη της κεντρικής μονάδας υπάρχει μια σειρά από λαμπάκια και διακόπτες. Έτσι, μπορούμε να διακρίνουμε το λαμπάκι λειτουργίας του υπολογιστή (συνήθως έχει πράσινο χρώμα), το λαμπάκι λειτουργίας του σκληρού δίσκου (συνήθως έχει κόκκινο χρώμα), το βασικό διακόπτη μέσω του οποίου θέτουμε σε λειτουργία τον υπολογιστή, και τον διακόπτη του RESET, τον οποίο πατάμε μόνο όταν κολλήσει ο υπολογιστής μας και δεν μπορούμε ούτε να δουλέψουμε αλλά ούτε και να τον κλείσουμε.

 

 

 

Στη πρόσοψη, επίσης, υπάρχουν ειδικές θέσεις που μοιάζουν με συρτάρια, στις οποίες τοποθετούνται οι διάφορες φορητές μονάδες αποθήκευσης, όπως οι δισκέτες, τα CD-ROM και τα DVD. Στο πίσω μέρος της κεντρικής μονάδας υπάρχουν οι διάφορες υποδοχές για να συνδέσετε με καλώδια όλα τα υπόλοιπα μέρη του υπολογιστή, όπως για παράδειγμα, το πληκτρολόγιο, τον εκτυπωτή, τα ηχεία κτλ.

 

Στο εσωτερικό της κεντρικής μονάδας βρίσκονται:

 

Οι συσκευές αποθήκευσης (με πιο συνηθισμένη το σκληρό δίσκο), καθώς και συσκευές που εκτελούν την ανάγνωση / εγγραφή στις συσκευές αποθήκευσης και ονομάζονται οδηγοί (οδηγός σκληρού δίσκου, οδηγός δισκέτας, οδηγός CD-ROM, οδηγός DVD).

Η μητρική πλακέτα (motherboard), που είναι το κεντρικό εξάρτημα του υπολογιστή και στηρίζει και συνδέει τα ηλεκτρονικά μέρη του προσωπικού σας υπολογιστή. Περιλαμβάνει υποδοχές για τη σύνδεση διαφόρων περιφερειακών μονάδων. Επίσης, ο επεξεργαστής και η μνήμη τοποθετούνται σε ειδικές βάσεις που υπάρχουν πάνω στη μητρική πλακέτα.

 

 

Το τροφοδοτικό, το οποίο διαχειρίζεται το ηλεκτρικό ρεύμα της πρίζας και εφοδιάζει με ρεύμα τον Η/Υ. Το τροφοδοτικό είναι μια σημαντική συσκευή, αφού, όσο πιο δυνατό, είναι τόσο περισσότερες συσκευές μπορείτε να τοποθετήσετε στο εσωτερικό του υπολογιστή σας. Σίγουρα θα πρέπει να είναι από 250 W και πάνω για να μπορεί να διαχειριστεί τις συσκευές σωστά.

Οι κάρτες επέκτασης, οι οποίες προσθέτουν κάποιες νέες δυνατότητες στον υπολογιστή σας (π.χ. τον μετατρέπουν σε τηλεόραση, ραδιόφωνο κ.τ.λ.). Οι κάρτες αυτές είναι, επίσης, υπεύθυνες για την επικοινωνία του υπολογιστή με τις διάφορες εξωτερικές συσκευές, όπως, για παράδειγμα, την οθόνη και τα ηχεία.

 

Η οθόνη του Η/Υ εξωτερικά παρουσιάζει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με μια τηλεόραση. Πράγματι, βρίσκουμε ένα διακόπτη ON-OFF, με τη βοήθεια του οποίου ανοίγουμε ή κλείνουμε την οθόνη, καθώς και διακόπτες για τη ρύθμιση της φωτεινότητας (Brightness), της αντίθεσης (Contrast) και διόρθωσης παραμορφώσεων.

 

 

 

Οι οθόνες κατασκευάζονται σε διάφορα μεγέθη. Η μονάδα μέτρησης των διαστάσεων της οθόνης είναι η ίντσα ("). Το πιο συνηθισμένο μέγεθος είναι αυτό των 14 ιντσών και αναφέρεται στη διαγώνιο του περίπου ορθογώνιου πλαισίου που βλέπουμε μπροστά στην οθόνη. Άλλα συνήθη μεγέθη οθόνης για επαγγελματική χρήση είναι 15" και 17". Οθόνες από 19" και πάνω χρησιμοποιούνται κυρίως σε χώρους εργασίας που προορίζονται για τεχνικό και καλλιτεχνικό σχέδιο ή ζωγραφική.

 

Σημαντικό στοιχείο ρύθμισης μιας οθόνης είναι η ανάλυση, δηλαδή σε ποιο μέγεθος θα βλέπετε τα στοιχεία που προβάλλονται σε αυτήν. Τυπικές αναλύσεις που χρησιμοποιούνται στις οθόνες των προσωπικών υπολογιστών είναι 640Χ480, 800Χ600, 1024Χ768, 1280Χ1024 και 1600Χ1200. Όσο μεγαλύτερη γίνεται η ανάλυση τόσο πιο μικρά βλέπουμε τα στοιχεία που προβάλλονται σε αυτήν και το αντίστροφο.

 

 

Η ανάλυση της οθόνης, καθώς και η ευκρίνεια και η ζωντάνια στα χρώματα εξαρτάται από τις δυνατότητες ενός ηλεκτρονικού εξαρτήματος που ονομάζεται κάρτα γραφικών και βρίσκεται μέσα στην κεντρική μονάδα του υπολογιστή σας. Όσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες της κάρτας γραφικών τόσο πιο καλά προβάλλει η οθόνη μας τα διάφορα στοιχεία και ιδιαίτερα τις εικόνες και τα χρώματα.

 

Σήμερα, υπάρχουν πολλοί τύποι πληκτρολόγιων στην αγορά. Θα εξετάσουμε το βασικό τύπο πληκτρολόγιου, όπου τα πλήκτρα είναι χωρισμένα σε ομάδες ανάλογα με τη λειτουργία τους. Οι ομάδες αυτές είναι:

 

Τα πλήκτρα γραφομηχανής, που είναι και το βασικό τμήμα του πληκτρολογίου, τα οποία τα χρησιμοποιούμε για να πληκτρολογήσουμε γράμματα, αριθμούς, σημεία στίξης και ειδικά σύμβολα. Τα πλήκτρα έχουν την ίδια διάταξη με τα πλήκτρα της γραφομηχανής. Κάποια από αυτά έχουν διπλή χρήση. Για παράδειγμα, πάνω στα πλήκτρα με τους αριθμούς υπάρχουν κάποια σύμβολα που εμφανίζονται μόνο όταν κρατήσουμε πατημένο με ένα δάχτυλο το πλήκτρο Shift και με άλλο δάχτυλο πατήσουμε το αντίστοιχο πλήκτρο. Σε αυτό το τμήμα βρίσκεται και το μεγαλύτερο από όλα τα άλλα πλήκτρα, το πλήκτρο διαστημάτων (spacebar), που το χρησιμοποιούμε κυρίως για να αφήνουμε τα διαστήματα ανάμεσα στις λέξεις ενός κειμένου.

Το πλήκτρα αριθμομηχανής, τα οποία βρίσκονται στη δεξιά πλευρά και μας διευκολύνουν όταν έχουμε να πληκτρολογήσουμε πολλούς αριθμούς και αριθμητικές πράξεις. Η διάταξη των πλήκτρων αυτών είναι παρόμοια με τη διάταξη μιας μικρής αριθμομηχανής. Αν πατήσετε ένα από αυτά τα πλήκτρα και δεν παρουσιαστεί στην οθόνη αριθμός, σημαίνει ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα πλήκτρα αριθμομηχανής. Για να τα ενεργοποιήσετε, πατήστε το πλήκτρο NumLock που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το πλήκτρο του αριθμού 7. Τότε, ακριβώς από πάνω, θα ανάψει ένα ενδεικτικό λαμπάκι για να σας ενημερώσει ότι ενεργοποιήθηκαν τα πλήκτρα αριθμομηχανής και πλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πλήκτρα των αριθμών. Γενικά, για τον Η/Υ δεν έχει σημασία αν πληκτρολογήσετε έναν αριθμό από τα πλήκτρα γραφομηχανής ή από τα πλήκτρα αριθμομηχανής.

Τα πλήκτρα λειτουργιών, που βρίσκονται στο επάνω μέρος του πληκτρολογίου και περιλαμβάνουν τα πλήκτρα λειτουργιών F1-F12. Με αυτά τα πλήκτρα εκτελούνται αυτόματα διάφορες λειτουργίες, οι οποίες διαφέρουν, όμως, από το ένα πρόγραμμα στο άλλο και γι' αυτό δεν έχει νόημα να περιγραφούν εδώ. Το μόνο που μένει σχεδόν πάντα ίδιο είναι το πλήκτρο F1, το οποίο ενεργοποιεί κάθε φορά τη βοήθεια για το πρόγραμμα που είναι ανοιχτό. Στην ίδια σειρά υπάρχει και το πλήκτρο διαφυγής (Esc).

Τα ειδικά πλήκτρα, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πληκτρολογίου και χρησιμεύουν για ειδικές λειτουργίες του υπολογιστή.

Τα πλήκτρα κίνησης και βελών στο κέντρο του πληκτρολογίου, τα οποία σας βοηθούν να μετακινείστε προς όλες τις κατευθύνσεις και με διάφορους τρόπους, όταν γράφετε κείμενα, αλλά και όταν χειρίζεστε προγράμματα.

 

α πιο σημαντικά ειδικά πλήκτρα και οι λειτουργίες τους περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

Esc

Το πατάτε για να ακυρώσετε μια ενέργεια

 

CapsLock

Πατώντας αυτό το πλήκτρο μια φορά μπορείτε να γράφετε συνεχώς με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Για να ξαναγυρίσετε στα πεζά γράμματα, τότε το ξαναπατάτε και το απενεργοποιείτε

 

Shift

Πατώντας διαρκώς με το ένα δάχτυλο του ενός χεριού το πλήκτρο αυτό μπορείτε να εισάγετε με άλλο δάχτυλο τα σύμβολα που βρίσκονται στο πάνω μέρος κάποιων πλήκτρων ή ακόμα και να εισάγετε κεφαλαία γράμματα

 

Alt

Το πλήκτρο αυτό δεν χρησιμοποιείται από μόνο του αλλά σε συνδυασμό με κάποια συγκεκριμένα πλήκτρα του πληκτρολογίου (π.χ. αν πατήσετε ταυτόχρονα Alt+Spacebar, τότε εμφανίζεται το μενού κλεισίματος του παράθυρου στο οποίο δουλεύετε εκείνη τη στιγμή)

 

Ctrl

Και αυτό το πλήκτρο δε χρησιμοποιείται από μόνο του αλλά σε συνδυασμό με κάποια συγκεκριμένα πλήκτρα του πληκτρολογίου (π.χ. αν πατήσετε ταυτόχρονα Ctrl+Esc, τότε εμφανίζεται το μενού έναρξης του υπολογιστή σας)

 

Enter

Επικυρώνει μια ενέργεια (όπως και το αριστερό κλικ) και επίσης το πατάτε για να αλλάξετε παράγραφο κατά την πληκτρολόγηση κειμένου

 

Backspace

Σε προγράμματα επεξεργασίας κειμένου, για να σβήσετε χαρακτήρες που βρίσκονται αριστερά από το σημείο εισαγωγής, πατάτε το πλήκτρο Backspace

 

Ctr+Alt+Del

Πατάτε ταυτόχρονα και τα τρία πλήκτρα για κλείσιμο προγράμματος σε περίπτωση που ο υπολογιστής ή κάποιο πρόγραμμά του σταματήσει να ανταποκρίνεται

 

Alt+Shift

Πατάτε ταυτόχρονα και τα δύο πλήκτρα για αλλαγή γλώσσας (π.χ. από αγγλικά σε ελληνικά ή αντίστροφα)

Posted

Μέχρι την εμφάνιση των γραφικών λειτουργικών συστημάτων (όπως τα Windows), το πληκτρολόγιο ήταν ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούσαμε εισάγουμε δεδομένα σε ένα υπολογιστή. Το ποντίκι χρησιμοποιείται σε γραφικά περιβάλλοντα και παρέχει στους χρήστες έναν απλό τρόπο να δίνουν εντολές στον υπολογιστή. Το κύριο πλεονέκτημα ενός ποντικιού σε σχέση με ένα πληκτρολόγιο είναι η απλότητα και η λειτουργικότητα. Υπάρχουν επίσης μερικές ενέργειες που είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν με το ποντίκι παρά με το πληκτρολόγιο. Όταν μετακινείται το ποντίκι, βλέπετε να κινείται ανάλογα στην οθόνη ένα σύμβολο που έχει συνήθως τη μορφή βέλους και λέγεται δείκτης ή δρομέας (cursor).

 

 

 

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα χειριστήριο της θέσης του δρομέα στην οθόνη. Λόγω της μορφής του, μία καμπούρα με ουρά, προκύπτει το όνομα «ποντίκι». Υπάρχουν διάφορα είδη ποντικιών στην αγορά. Σήμερα, ο πιο διαδεδομένος τύπος αποτελείται από δύο πλήκτρα και ένα κουμπί (συνήθως γκρίζου χρώματος) στη μέση.

 

 

Για να εκτελέσετε κάποια λειτουργία με το ποντίκι, θα πρέπει να πατήσετε τα πλήκτρα ή το κεντρικό κουμπί. Στις περισσότερες εφαρμογές χρησιμοποιούμε κυρίως το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, το οποίο πατιέται με το δείκτη του δεξιού χεριού. Σημειώνουμε εδώ ότι κατά την εγκατάσταση του ποντικιού στον υπολογιστή μας μπορούμε να καθορίσουμε τη χρήση του ποντικιού από αριστερόχειρα. Σ' αυτή την περίπτωση κύριο πλήκτρο είναι το δεξί, το οποίο πατιέται με το δείκτη του αριστερού χεριού. Όπως θα διαπιστώσετε ήδη από τις πρώτες κινήσεις, η χρήση του ποντικιού απαιτεί επιδεξιότητα, η οποία μπορεί να αποκτηθεί μόνο με εξάσκηση του χρήστη.

 

Ανάλογα με το σχήμα τους, οι προσωπικοί υπολογιστές διακρίνονται σε δύο βασικούς τύπους, τους επιτραπέζιους και τους φορητούς.

 

Στους επιτραπέζιους υπολογιστές αναφερθήκαμε εκτενώς στις προηγούμενες ενότητες. Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τους φορητούς υπολογιστές, που αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για όσους βρίσκονται εν κινήσει και χρειάζονται να εργαστούν και να επικοινωνήσουν μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή.

 

Στους φορητούς υπολογιστές ανήκουν οι επιγονάτιοι (laptop), οι υπολογιστές παλάμης (palmtop) και οι υπολογιστές χειρός.

 

Οι σύγχρονοι επιγονάτιοι φορητοί υπολογιστές έχουν δυνατότητες ανάλογες με εκείνες των αντίστοιχων επιτραπέζιων. Ακολούθησαν την εξέλιξη της τεχνολογίας των υπολογιστών και, έτσι, σήμερα μπορεί να βρει κανείς μέσα σε ένα μικρό «βαλιτσάκι» με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από μια σελίδα τετραδίου ένα σύστημα πολύ υψηλών προδιαγραφών. Υπάρχουν φορητοί με Pentium ΙV, στα 2000 MHz, με 512ΜΒ μνήμης, πολύ γρήγορες κάρτες γραφικών, ενσωματωμένες κάρτες μόντεμ και κάρτες δικτύου, καθώς και ενεργές οθόνες με δυνατότητα υψηλής ανάλυσης, ανάλογης των επιτραπέζιων συστημάτων. Απαραίτητο πλέον εξάρτημα και στους φορητούς είναι η μονάδα CD-ROM ή DVD-ROM.

 

Ανάλογα με τον τύπο τους, οι φορητοί υπολογιστές παρουσιάζουν μεταξύ τους ουσιαστικές διαφορές χαρακτηριστικών, επιδόσεων και εξοπλισμού. Μπορούν να χωριστούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος τους.

 

Η πρώτη περιλαμβάνει τους κλασικούς φορητούς υπολογιστές, με πλήρη εξοπλισμό (CD-ROM ή DVD), μεγάλες οθόνες και πλήρη υποστήριξη συνδέσεων με κάθε πιθανή περιφερειακή συσκευή. Αυτή η κατηγορία κυριαρχεί στην αγορά, καθώς χρησιμοποιεί εξελιγμένους επεξεργαστές, οι οποίοι δεν υστερούν σε ταχύτητες και επιδόσεις από τους επιτραπέζιους.

 

 

 

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι λεπτοί φορητοί (slim), που έχουν σημαντικά μικρότερες διαστάσεις, αλλά και βάρος. Πρόκειται για την κατηγορία που εκφράζει την αιχμή της τεχνολογίας, καθώς τα κορυφαία μοντέλα έχουν βάρος μόλις ενάμισι έως το πολύ δύο κιλά. Το μειονέκτημα αυτού του τύπου εντοπίζεται στην έλλειψη ενσωματωμένων οδηγών για δισκέτα ή για CD-ROM, που συνήθως είναι εξωτερικά ή συνδέονται μέσω σταθμού εργασίας.

 

 

 

Τέλος, στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι πραγματικά μικροί φορητοί, γνωστοί και ως υποφορητοί (Sub-Notebook). Λόγω του περιορισμού στις διαστάσεις, έχουν συμπτυγμένο πληκτρολόγιο και μικρές οθόνες. O επεξεργαστής ακολουθεί τα πρότυπα των φορητών, ενώ ο οδηγός CD-ROM είναι πάντα εξωτερικός. Ο υποφορητός έχει το μέγεθος ενός απλού βιβλίου που μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε και χωρίς την ανάγκη ειδικής θήκης μεταφοράς.

 

Η επιλογή ενός από τους τρεις παραπάνω τύπους φορητού υπολογιστή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος και η ποιότητα της οθόνης, οι δυνατότητες της κάρτας γραφικών και η αυτονομία της συσκευής. Βασικός, ωστόσο, παράγοντας επιλογής παραμένει η ικανοποίηση των αναγκών του χρήστη.

 

Tο βάρος και το μέγεθος των επιγονάτιων υπολογιστών, αν και μικρότερο από έναν πλήρη επιτραπέζιο, εξακολουθεί να είναι μεγάλο. Η μεταφορά και η χρήση τους κουράζει το χρήστη, ενώ η επεξεργαστική τους ισχύς συνήθως δεν χρησιμοποιείται στο έπακρο από ένα χρήστη που βρίσκεται εν κινήσει. Έτσι, οι εταιρείες κατασκευής υπολογιστών άρχισαν να παρουσιάζουν ακόμα μικρότερες εκδόσεις υπολογιστών, τα γνωστά palmtops και handhelds, με μικρότερο βάρος και με τη λειτουργικότητα ενός μικρού ηλεκτρονικού γραφείου.

 

Τα μοντέλα της κατηγορίας αυτής αναφέρονται και ως «προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί» (PDA - Personal Digital Assistant). Βασικό χαρακτηριστικό αυτών των μοντέλων είναι η απουσία πληκτρολογίου. Η εισαγωγή των δεδομένων γίνεται μέσω της οθόνης αφής. Επιπλέον, υπάρχουν και εφαρμογές αναγνώρισης της γραφής, καθώς και εικονικού πληκτρολογίου.

 

Οι υπολογιστές παλάμης διαθέτουν κατάλληλο λογισμικό και εξυπηρετούν τη διατήρηση και οργάνωση σημειώσεων, καθώς και την οργάνωση του χρόνου και των συναντήσεων. Επιπλέον, χρησιμεύουν ως εγκυκλοπαίδειες – λεξικά και παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στο διαδίκτυο (Internet). Κυρίως, όμως, έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται και να ανταλλάσσουν πληροφορίες με έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, γεγονός που τους καθιστά πολύ χρήσιμο εξάρτημα. Στους υπολογιστές παλάμης διατηρείται η συμβατότητα με γνωστές εφαρμογές των Windows, όπως, για παράδειγμα, το Word, το Excel και το Outlook.

 

 

Υπάρχουν δύο μεγάλες εταιρείες που κυριαρχούν στο χώρο των υπολογιστών παλάμης: η Palm, που διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς, και τα Pocket PC (σύμπραξη Microsoft, Hewlett Packard, Compaq, Casio, Symbol κ.ά.), με σαφώς μικρότερο, αλλά αυξανόμενο ποσοστό.

 

Ένας υπολογιστής χειρός έχει μεγαλύτερη λειτουργικότητα σε σύγκριση με τους υπολογιστές παλάμης, λόγω του ότι διαθέτει πληκτρολόγιο και περισσότερες δυνατότητες επέκτασης / επικοινωνίας. Παράλληλα, όμως, έχει και μεγαλύτερο κόστος. Απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε πολλές από τις λειτουργίες και εφαρμογές του προσωπικού τους υπολογιστή. Σε αυτή την κατηγορία χρησιμοποιούνται τα λειτουργικά συστήματα Windows CE και EPOC / Symbian της Psion.

 

 

 

Οι υπολογιστές χειρός είναι αναδιπλούμενοι και το πάνω μέρος καταλαμβάνει η οθόνη αφής με μια τυπική ανάλυση να φτάνει τα 640x240 pixel. Με χρήση ειδικού περιφερειακού μπορούν να συνδεθούν με οθόνη PC, ανεβαίνοντας στα 1024x768 pixel. Στο πληκτρολόγιο υπάρχουν αρκετά πλήκτρα γρήγορης εκκίνησης εφαρμογών, καθώς και μερικά πλήκτρα ελέγχου στην οθόνη αφής. Στο σώμα του υπολογιστή συνήθως υπάρχουν υποδοχές για γραφίδα, πλήκτρα εγγραφής φωνής, μικρόφωνο, υποδοχή ρεύματος, καθώς και ένα βύσμα που καταλήγει σε ενσωματωμένο μόντεμ. Η μπαταρία είναι συνήθως Li-Ion αποσπώμενη και προσφέρει μέχρι οκτώ ώρες αυτονομίας.

 

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται πλέον και οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, με πρωτοπόρο τη Nokia και τον Communicator 9110, ενώ πρόσφατα η Ericsson παρουσίασε το αρκετά εντυπωσιακό R380s.

 

Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής (Η/Υ) είναι ένα σύνολο ηλεκτρονικών-ηλεκτρικών συσκευών το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να εκτελούμε διάφορες εργασίες γρήγορα και με ακρίβεια.

Τα στοιχεία που συναποτελούν έναν Η/Υ είναι το υλικό (hardware) και το λογισμικό (software).

Το υλικό είναι τα μέρη του υπολογιστή που μπορούμε να πιάσουμε με τα χέρια μας, είναι δηλαδή οι επιμέρους εξωτερικές συσκευές, όπως η οθόνη ή το πληκτρολόγιο.

Το λογισμικό είναι οι εντολές που λένε στον υπολογιστή τι να κάνει.

Εξωτερικά, ένας προσωπικός υπολογιστής αποτελείται από τέσσερις βασικές συσκευές: την κεντρική μονάδα, την οθόνη, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι.

Ανάλογα με το σχήμα τους, οι προσωπικοί υπολογιστές διακρίνονται σε δύο βασικούς τύπους, τους επιτραπέζιους και τους φορητούς.

Στους φορητούς υπολογιστές ανήκουν οι επιγονάτιοι (laptop), οι υπολογιστές παλάμης (palmtop) και οι υπολογιστές χειρός (handheld).

 

 

 

lmao olokliri tn ergasia s ekana ^^

Posted

looool krima pou dn exw ektipoti gamoto m xalase :////// file project gamas.. :P oxi mono oloi tn ergasia alla k olo tn vathmo m edwses :P... tyyy

Posted

etc mpravo re magaki10+1+2 :P... i3era oti tha laveis drasi.. mn to kanete akoma lock thelw na akouso k allous :P..

Ayti itan i apantisi, mn perimeneis na vreis kati parapanw.

 

 

@Project

 

Ti sxesi eixe olo ayto to katevato me to hardware?

Posted

Ayti itan i apantisi, mn perimeneis na vreis kati parapanw.

 

 

@Project

 

Ti sxesi eixe olo ayto to katevato me to hardware?

dn peirazei.. :P se kati tha xrisoimepsei k afto tha dei tosa polla k tha pei oti exw asxolithi xD..
Posted

Leei gia to hardware. Pliktrologio pontikia k ta loipa. mono ta alla eidi upologistwn dn exoun sxesi alla eipa na ta kanw post.

 

BTW

lk olo tn vathmo m edwses :P... tyyy

perusi otan pigaina sxoleio st xwrio m, eftiaxna ergasies sta paidia ts 1hs gumnasiou gia tn texnologia me plirwnan 5-10 eurw kai epairnan 17 kai panw. erxotan k me elegan euxaristw phra 18, 17, to megalutero htan 19 :S
Guest
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Create New...