Παιδιά ανοίγω αυτό το θέμα με αφορμή το χρόνο εγγύησης που δίνουν μερικά καταστήματα.
1)
Για όλα τα προιόντα η ελάχιστη εγγύηση όπως ορίζεται από το νόμο είναι 2 χρόνια.
Δεν εξαιρείται τίποτα, γιατί πολλά καταστήματα λένε πως εξαιρούνται τα είδη πληροφορικής.
(Βλέπε φωτογραφία 1)
2)
Επίσης σε περίπτωση επιστροφής ελλατωματικού προιόντος το κατάστημα είναι υποχρεωμένο από το νόμο να δώσει το ίδιο προιόν αν υπάρχει.Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ο νόμος αναφέρει ξεκάθαρα οτί πρέπει να δώσει πιστωτικό στην τιμή αγοράς! Οτιδήποτε περί τρέχουσας τιμής καταλόγου, η αντικατάσταση με κάτι παρόμοιο/καλύτερο δεν έχει νομική βάση.
(Βλέπε φωτογραφία 2)
3)
Σε κάθε αγορά από απόσταση(τηλεφωνικά,μέσω ίντερνετ) έχουμε δικαίωμα μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες να επιστρέψουμε το προιόν στην αρχική του κατάσταση και να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω.Όλα αυτά χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να δικαιολογήσουμε τίποτα.
"Σε κάθε σύμβαση από απόσταση ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να υπαναχωρήσει αναιτιολογήτως μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής του αγαθού ή της υπηρεσίας, αν δεν συμφωνήθηκε μακρότερη προθεσμία, επιστρέφοντας το αγαθό στην αρχική του κατάσταση. Αποκλείεται η επιβάρυνσή του με δαπάνη άλλη από τα έξοδα επιστροφής."
Το λέω γιατί 2 φορές σε προιόντα που έλεγαν 1 χρόνο εγγύηση, τα άλλαξα ανεφέροντας απλά τη νομοθεσία στα εν λόγω καταστήματα.Επειδή παιδιά τα λεφτά δύσκολα βγαίνουν, πρέπει να απαιτούμε τα δικαιώματά μας!
Σχετικά με το πιστωτικό στην τιμή αγοράς κινούμαι πλέον δικαστικά εναντίον ενός καταστήματος.
Επίσης ο αγοραστής επιλέγει τι θα γίνει, αντικατάσταση ή πιστωτικό στην τιμή αγοράς!!!!!!
Σύμφωνα με το άρθρο 540 του Αστικού Κώδικα, ο αγοραστής που διαπιστώσει ότι του πωλήθηκε ελαττωματικό προϊόν δικαιούται κατ'επιλογήν του:
* α. την επισκευή ή αντικατάσταση του πράγματος (χωρίς επιβάρυνση του αγοραστή) με άλλο,
* β. τη μείωση του τιμήματος
* γ. την επιστροφή του ελαττωματικού πράγματος στον πωλητή και της επιστροφής των χρημάτων που κατέβαλε ο αγοραστής (υπαναχώρηση από τη σύμβαση).
Στην περίπτωση ασήμαντου ελαττώματος, ο αγοραστής δεν μπορεί να επιστρέψει το πράγμα (μπορεί όμως να ζητήσει αντικατάσταση ή μείωση του τιμήματος).
Επισυνάπτω και τα δύο άρθρα από τον νόμο 3043 περι προστασίας καταναλωτών.
Τυπώστε τα να τα έχετε αν χρειαστούν, και σε περίπτωση που δεν βγεί άκρη για αθήνα επικοινωνήστε με το ΙΝΚΑ, για θεσσαλονίκη με το ΚΕΠΚΑ.
Φωτογραφία 1(Άρθρο 554)
Φωτογραφία 2(Άρθρο 547)
Eδώ μπορείτε να κατεβάσετε το νόμο(πηγή ΚΕΠΚΑ)
Πηγή άρθρου: www.cpusers.gr