Jump to content

Recommended Posts

Posted

Τα λάπτοπ επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη περισσότερο από τους συμβατικούς Η/Υ;

 

Τα τελευταία χρόνια η άνοδος στις πωλήσεις φορητών υπολογιστών συμβαδίζει με την αύξηση των

προβλημάτων στην πλάτη λόγω της λανθασμένης στάσης του σώματος.

Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου τα λάπτοπ συνιστούν το 70% των εν χρήσει υπολογιστών, το πρόβλημα μόνιμων βλαβών στη σπονδυλική στήλη και το μυοσκελετικό σύστημα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Το πιο διαδεδομένο λάθος είναι να χρησιμοποιείται το λάπτοπ ακουμπισμένο πάνω στα πόδια: με αυτό τον τρόπο η σπονδυλική στήλη υποβάλλεται σε μια αφύσικη στάση, ενώ οι μύες της πλάτης, ο σβέρκος και τα πόδια επιβαρύνονται σημαντικά. Πόνοι στα χέρια και τους βραχίονες μπορούν να προκύψουν από τη στήριξη των καρπών στη βάση του υπολογιστή, καθώς έτσι εμποδίζεται η φυσική κίνηση των νεύρων και των τενόντων. Η πλάτη και ο σβέρκος επιβαρύνονται περαιτέρω όταν η χρήση του υπολογιστή γίνεται σε εν κινήσει μέσα μεταφοράς. Εκτός από τις γνωστές προειδοποιήσεις σχετικά με τη σωστή στάση του σώματος και τα συχνά διαλείμματα, οι χρήστες λάπτοπ θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή μόνο πάνω σε γραφείο και, όταν είναι δυνατό, να συνδέουν ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο ή να τοποθετούν το λάπτοπ πάνω σε μια βάση.

 

Τα βιντεοπαιχνίδια βλάπτουν την όραση;

 

Μια πρόσφατη έρευνα της Ντάφνε Μπαβελιέ από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ (Νέα Υόρκη) αποδεικνύει ότι μετά από 30 ώρες παιχνιδιού η όραση μπορεί να βελτιωθεί ακόμα και κατά 20%.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στα λεγόμενα «first person shooter» (παιχνίδι βολών πρώτου προσώπου) όπου η δράση απεικονίζεται μέσα από τα μάτια του ήρωα-παίκτη. Παρ’ όλο που αυτό το είδος παιχνιδιού γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, έχει δεχτεί δριμείες κριτικές λόγω του συχνά βίαιου περιεχομένου του. Η φρενήρης δράση και οι εχθροί που καιροφυλακτούν σε κάθε σημείο υποχρεώνουν τον παίκτη σε μεγαλύτερη οπτική προσοχή απ’ ό,τι απαιτεί η καθημερινή ζωή. Για αυτό το λόγο, μια παρατεταμένη εξάσκηση μπορεί να κάνει πιο γρήγορες τις κινήσεις των ματιών και να διευκολύνει την αντίληψη των εικόνων σε κίνηση. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science.

 

Γιατί ζεσταίνομαι στους 30ºC, ενώ η θερμοκρασία του σώματός μου είναι 37ºC;

 

Η θερμοκρασία του σώματός μας βρίσκεται σε δυναμική ισορροπία ανάμεσα στη θερμότητα που παράγεται από τη διαδικασία του μεταβολισμού (κυρίως στο συκώτι και τον εγκέφαλο) και το εξωτερικό περιβάλλον.

Όταν λέμε ότι η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι γύρω στους 37ºC, εννοούμε τη θερμοκρασία του πυρήνα. Η πραγματική θερμοκρασία σώματος μειώνεται προς το δέρμα και τα άκρα. Έτσι, ένας ντυμένος ενήλικας στους 20ºC (θερμοκρασία περιβάλλοντος) έχει θερμοκρασία δέρματος 30 με 33ºC. Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ανεβαίνει στους 30ºC, ανεβαίνει με τη σειρά της και η θερμοκρασία δέρματος, και μικραίνει η διαφορά της από τη θερμοκρασία πυρήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να χάνει πιο αργά θερμότητα. Αν δεν αλλάξει κάτι, η θερμοκρασία πυρήνα θα ανεβεί επίσης κατά 10 βαθμούς, και η ζέστη μπορεί ακόμη και να μας σκοτώσει. Ως αντίδραση, το σώμα ιδρώνει. Για να το βοηθήσουμε, πάντως, καλό είναι σε τέτοιες θερμοκρασίες να παραμένουμε στη σκιά.

 

 

Μπορώ να μιλάω στο κινητό ενώ οδηγώ;

 

πραγματικά, το πιο περίπλοκο όργανο του ανθρώπινου σώματος δεν μπορεί να καταπιάνεται με δύο διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα.

Με διαφορά... φάσης.

Ένα χαρακτηριστικό πείραμα για να ελεγχθεί η «πολυλειτουργική» ικανότητα του εγκεφάλου μας έγινε από τον Ρενέ Μαρουά, ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt του Τενεσί. Ο ειδικός εξέθεσε μια ομάδα εθελοντών την ίδια στιγμή σε οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα και διαπίστωσε ότι ανταποκρίνονταν και στα δύο με μικρή καθυστέρηση. Αυτό το φαινόμενο αποδίδεται κυρίως στη λεγόμενη θεωρία του bottleneck (ελληνιστί «συμφόρηση»), σύμφωνα με την οποία δεν έχουμε την ικανότητα να επιλέγουμε ταυτόχρονα δύο αντιδράσεις.

 

 

 

Εξ-άσκηση ταχύτητας.

 

Από την άλλη, όπως υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Μάγιερ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, με τον καιρό μπορούμε να εκπαιδευτούμε ώστε να ανταποκρινόμαστε ταχύτερα σε περισσότερα από ένα ερεθίσματα: τόσο γρήγορα, που φαίνεται σαν να τα κάνουμε ταυτόχρονα. Ωστόσο, σπεύδει να διευκρινίσει, πολλοί άνθρωποι δεν παρουσιάζουν βελτίωση, ούτε μετά από πολύ καιρό εξάσκησης. Επίσης, όλες οι απόψεις των ειδικών συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα: συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως η οδήγηση και η συνομιλία στο κινητό είναι απλώς αδύνατο να «συνυπάρχουν ειρηνικά». Τα στατιστικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο. Το 2005 στις ΗΠΑ καταγράφηκαν περίπου 2.600 νεκροί και 330.000 τραυματίες σε τροχαία ατυχήματα που προκλήθηκαν από τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση.

 

 

Γιατί δε θυμόμαστε τα όνειρά μας;

 

Προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα.Ωστόσο οι ειδικοί εικάζουν ότι είναι μια συνηθισμένη λειτουργία και γι’ αυτό ο εγκέφαλός μας συγκρατεί μόλις 1-5% των ονείρων που βλέπουμε. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι όλοι ονειρευόμαστε, τουλάχιστον στη διάρκεια το ύπνου REM, όταν ο εγκέφαλος είναι πιο ενεργός. Αυτό καθιστά τα όνειρα καθημερινή υπόθεση, οπότε ο εγκέφαλος τα προσπερνά εύκολα. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ένας ερευνητής, «τα όνειρα είναι τόσο συνηθισμένα όσο και το κλείδωμα του αυτοκινήτου. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν κλειδώσαμε το αυτοκίνητό μας, επειδή ακριβώς πρόκειται για μια μηχανική κίνηση που κάνουμε καθημερινά χωρίς να είμαστε συγκεντρωμένοι. Το ίδιο συμβαίνει και με τα όνειρα».

 

 

Πώς μας παίρνει ο ύπνος;

 

Κάποτε πίστευαν ότι κοιμόμαστε όταν το αίμα του σώματος πηγαίνει σε ένα σημαντικό όργανο του σώματος. Μια άλλη θεωρία που έχει απορριφθεί έλεγε ότι διακόπτεται η αλυσίδα των κυττάρων από τα οποία αποτελείται το νευρικό σύστημα και τότε μας παίρνει ο ύπνος. Επίσης έχει αναπτυχθεί ολόκληρη σειρά από βιοχημικές θεωρίες. Σύμφωνα με αυτές, τελειώνει μια χημική ουσία που χρειάζεται το σώμα για να παραμείνει ξύπνιο και έτσι αποκοιμόμαστε. Στη διάρκεια του ύπνου η ουσία αυτή παράγεται και πάλι. Άλλοι υποστηρίζουν ότι όσο είμαστε ξύπνιοι συσσωρεύονται διάφορες τοξικές ουσίες και αυτό μας φέρνει ύπνο. Ενώ υπάρχουν άφθονες θεωρίες, μια από τις πιο κοινές λειτουργίες μας εξακολουθεί να είναι μυστηριώδης. Πάντως, φαίνεται ότι το σώμα μας γνωρίζει ότι του χρειάζεται ο ύπνος, για να ξεκουράσει τα όργανα και τις ίνες του, και με κάποιο τρόπο φροντίζει να αποκοιμηθούμε.

 

 

Γιατί πονάμε όταν αλλάζει ο καιρός;

 

Η αυξημένη ευαισθησία στις αλλαγές του καιρού ονομάζεται μετεωροαστάθεια και τα συναισθήματα λόγω των κλιματολογικών και καιρικών μεταβολών ονομάζονται μετεωροτροπικές αντιδράσεις. Πιο ευαίσθητοι στις αλλαγές των καιρικών συνθηκών είναι όσοι έχουν ιστορικό τραυματισμού στο κρανίο ή άτομα που εμφάνισαν παθήσεις που εξασθένισαν το νευρικό τους σύστημα. Η μετεωροαστάθεια μπορεί να υπάρχει και εκ γενετής. Στη βασική ομάδα πασχόντων συγκαταλέγονται άτομα άνω των σαράντα ετών. Η εμφάνιση πονοκεφάλου και άλλων συμπτωμάτων οφείλεται σε βασικά στοιχεία του καιρού, κυρίως στη μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης, παρότι οι ημερήσιες διακυμάνσεις της είναι ασήμαντες και δεν δημιουργούν επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει παρατηρηθεί ότι μεταβολή 6-8 mm Hg στήλης προκαλεί σε ανθρώπους με αυξημένη ευαισθησία στην αλλαγή του καιρού αίσθημα βάρους στο κεφάλι, πονοκέφαλο και αλλαγή της διάθεσης. Σε αυτό υποβοηθούν και άλλοι παράγοντες όπως η μεταβολή της υγρασίας και της θερμοκρασίας του αέρα, η αλλαγή της δύναμης και της κατεύθυνσης του ανέμου, η νέφωση και η ταχύτητα με την οποία εκδηλώνονται οι μετεωρολογικές διακυμάνσεις. Όσο μικρότερο είναι το χρονικό διάστημα μεταβολής του καιρού τόσο πιο συχνές και έκδηλες είναι οι μετεωροτροπικές αντιδράσεις.

 

 

Είναι αδιάβροχο το ανθρώπινο δέρμα και αναπνέει;

 

Το δέρμα μας μας προστατεύει από τραυματισμούς και από την εισβολή μικροοργανισμών. Παρότι είναι ανθεκτικό στο νερό, δεν είναι αδιάβροχο. Το προστατευτικό εξωτερικό στρώμα του αποτελείται κυρίως από νεκρά κύτταρα πλούσια σε κερατίνη, πρωτεΐνη που καλύπτεται με σμήγμα, λίπος που εκκρίνουν οι αδένες των τριχών. Όλα μαζί συνθέτουν μια ανθεκτική μεμβράνη που προστατεύει το μεσοδερμικό στρώμα, όπου βρίσκονται οι τρίχες και οι ιδρωτοποιοί αδένες. Για να βεβαιωθούμε ότι το δέρμα μας δεν είναι αδιάβροχο, αρκεί να κάνουμε μπάνιο για πολλή ώρα. Τα χέρια και τα πόδια μας μουλιάζουν εξαιτίας της κερατίνης, η οποία επηρεάζεται. Όσο για το αν αναπνέει το δέρμα, οι πόροι μας δεν εισπνέουν ούτε εκπνέουν. Επιτρέπουν όμως σε βλαβερά υπολείμματα του μεταβολισμού όπως το αλάτι να απομακρυνθούν από το σώμα όταν η θερμοκρασία του ανεβαίνει.

 

 

[/center]

Posted

χαχαχα το τελευταίο μου θυμίζει έναν φίλο μου που προσπαθούσε να τραγουδάει και να παίζει κιθάρα ταυτόχρονα, χθες. Τελικά τα κατάφερε :P

Posted

Po po aderfe ti kimeno einai afto ... terastio ... anyway C/P einai aloste ....

 

kai leei bourdes ... ya ya pos na kathomaste sto pc ... pos pos ... ay sto kalo!

Posted

Ton pos 8a ka8ome sto pc ine analoga ti 8a dixnei i o8oni ... Ama pezw kana game 8a travaw tn karekla pisw , kai xalara , an vlepw omws tsodes 8a eimai sthn tsita mprosta

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...