Jump to content

Συμβουλές Για Να Μην Έχει Lag Ο Server Σας!


Recommended Posts

Είναι συμβουλές και όχι οδηγός.

Δεν είναι copy-paste guide.

 

Με απλά λόγια σας εξηγώ τι φταίει και γενικές λύσεις. Αν δεν ξέρετε να τις εφαρμόσετε, λυπάμαι αλλά σας λείπουν αρκετές γνώσεις ακόμα και ίσως καλύτερα να αφήνατε το άνοιγμα του server σας για αργότερα. Αν έχετε ήδη server, τότε πέστε στο διάβασμα. Αυτά που εξηγώ εδώ προσωπικά τα θεωρώ must για κάποιον που θέλει να έχει server.


 

Οι server έχουν lag για τους εξής 3 λόγους:

Σύνδεση με το Internet.

Βάση δεδομένων και γενικά I/O (Input/Output, αναφερόμενο στον σκληρό δίσκο).

Java Garbage Collector (RAM και CPU Threads).

 

Η σύνδεση με το Internet:

Υποθέτω ότι σαν σοβαροί άνθρωποι έχετε κάποιον Dedicated Server ή Leased Line. Δεν θα ασχοληθώ με ADSL συνδέσεις. Εδώ δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά, εκτός του να εξασφαλίσετε τουλάχιστον 10Mbit καλού upload/download με χαμηλό latency. Αποδεκτό μέχρι τα ~150ms.

 

Βαση δεδομένων:

Εδώ υπάρχει ένα πάρα πολύ απλό κόλπο, απλα βάλτε την Database σε χωριστό σκληρό δίσκο (όχι Partition). Θα κάνει τον server σας να πετάει. Πολλοί γνωστοί ελληνικοί server (δεν αναφέρω για να μην θίξω) κατα καιρούς μου έχουν ζητήσει βοήθεια σχετικά με Lag και Stucksub Exploits. Η λύση ήταν απλά να μεταφερθεί η Database σε χωριστό δίσκο.

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και συνήθως αρκεί με το να γίνει reinstall η Database σε άλλον δίσκο (αυτό για τους πιο άσχετους). Για τους σχετικούς απλά μεταφέρονται τα Files της MySQL σε άλλο δίσκο και ορίζεται το νέο path στο my.ini.

Σαν Engine προτιμώ την MyISAM (κάποιοι λένε για InnoDB αλλά εμένα με απογοήτευσε).

http://developer.spikesource.com/wiki/index.php/How_to_change_the_mysql_database_location

 

Πολύ χρήσιμο εργαλείο για όσους χρησιμοποιούν Linux ή BSD είναι το MySQL Tuner.

http://blog.mysqltuner.com/

 

Java Garbage Collector:

Εδώ είναι το πιο σημαντικό. Ο Garbage Collector εκτελείτε συχνά για να καθαρίσει την RAM από τα σκουπίδια. Με τις default ρυθμίσεις στο startGameServer.bat θα έχετε Lag ακόμα και με 30 άτομα online. Και αυτό διότι οι default ρυθμίσεις του Garbage Collector όταν εκτελείται, σταματούν τα πάντα (στην προκειμένη περίπτωση ο l2j server μας), καθαρίζει την RAM και ύστερα συνεχίζει. Δεν μπορώ να σας δώσω ακριβείς ρυθμίσεις (εμένα μου πήρε 2 χρόνια να βρώ τις τέλειες ρυθμίσεις) αλλά μπορώ να σας κατευθύνω.

 

Εξαιρετικός οδηγός:

http://www.petefreitag.com/articles/gctuning/

Αν και στα αγγλικά.

 


 

Συνοπτικά για να πάρετε μια ιδέα. Με τις παραπάνω αλλαγές κατάφερα σε έναν ταπεινό AMD X2 6000+ (Dual Core @ 3Ghz) με 8Gb RAM DDR2 800 και 2x 750Gb HDD, από 500 άτομα με λίγα lag και restart 3 φορές την εβδομάδα, να φτάσω 1100 άτομα δίχως lag με εβδομαδιαίο restart. Μιλώντας για vanilla l2j Gracia Part 2.

 

Επαναλαμβάνω, δεν σας δίνω τίποτα στο πιάτο, το γνωρίζω. Όχι από υπεροψία αλλά επειδή κάποια πράγματα τα καταλαβαίνουμε μόνο αν τα παλέψουμε και σαν συνέπεια μόνο έτσι τα αξίζουμε. Ελπίζω (στους ανοιχτόμυαλους) να τους βάλω στην διαδικασία να ψάξουν και να μάθουν, έχοντας καλά αποτελέσματα.

 

Για απορίες και εξηγήσεις είμαι εδώ (ίσως δεν τσεκάρω συχνά το θέμα αλλά σίγουρα θα απαντήσω).

Μην με ρωτάτε "έχω Χ επεξεργαστή και Χ RAM, τι ρυθμίσεις να κάνω;".

Μην μου στείλετε PM. Είμαι εδώ για να βοηθήσω όλους και δημοσίως, άρα οι ερωτήσεις σας και οι απαντήσεις μου θα είναι διαθέσιμες σε όλους.

 

Στους "γνώστες" του αντικειμένου, θα σας παρακαλούσα να μην μπείτε στην διαδικασία να σχολιάσετε τους χονδροειδείς ορισμούς μου και την απλότητά τους. Απευθύνομαι σε άτομα που δεν γνωρίζουν.

 

Αν επιτρέπεται η διαφήμιση, μπορώ να προτείνω μερικούς πολύ αξιόπιστους Dedicated Server hosts.

Link to comment
Share on other sites

Se kapia pragmata mporo na sumfonisw, fusika mexri ekei pou me boithane oi gnwseis panw sto l2j.

 

Kalos o kakos oti mhxanima kai na baleis enas l2j server den tha mporesei na sikwsei panw apo 800 atoma. Isws lew kai polla.

Einai mia polu kalh idea na xwriseis ton login se diafwretiko muxanhma kai ton gameserver se allo muxanhma.

Automatos auksanoume ta atoma se 1500.

 

Good.

Link to comment
Share on other sites

Οι γνώσεις σου σε προδίδουν διότι το είδα να δουλεύει με εμένα.

Επίσης λόγω το ότι ασχολούμαι πολύ καιρό με L2J είδα πολλούς admin να έχουν 1000-2000 άτομα, με μηχανήματα που δεν ήταν τόσο εξωφρενικά.

Προσωπικά πλέον δεν χρησιμοποιώ L2J πλέον, αλλά ξέρω ότι απλό θέμα απόδοσης δεν χειροτέρεψε.

 

Αν βάλεις τον Login και τον Gameserver σε χωριστά μηχανήματα, δεν κερδίζεις τίποτα απολύτως διότι ο Login δεν καταναλώνει πολλά resources. Προφανώς ήθελες να πεις να μπει η MySQL σε χωριστό μηχάνημα. Ναι έτσι αυξάνεις τους παίκτες αλλά αν έχεις 4 πυρήνες και πάνω και χωριστούς δίσκους για την MySQL όπως πρότεινα παραπάνω, είναι το ίδιο με το να τους βάλεις σε χωριστά μηχανήματα.

 

Αυτή την στιγμή ο RaidFight με restart κάθε 2-3 ημέρες (προληπτικά τόσο συχνά), με Login/Gameserver/MySQL στο ΊΔΙΟ μηχάνημα, πιάνει κάθε ημέρα τουλάχιστον 1300 άτομα online. Βέβαια δεν είναι L2J αλλά και πάλι, το μηχάνημα ούτε που ζορίζεται, με αποτέλεσμα να υπολογίζω πως σηκώνει μέχρι και 4000 παίκτες. Όσο σκατά και να είναι ο L2J (που δεν είναι δα και τόσο χάλια), το κάτω από το μισό με τίποτα...

Link to comment
Share on other sites

Αυτή την στιγμή ο RaidFight με restart κάθε 2-3 ημέρες (προληπτικά τόσο συχνά), με Login/Gameserver/MySQL στο ΊΔΙΟ μηχάνημα, πιάνει κάθε ημέρα τουλάχιστον 1300 άτομα online. Βέβαια δεν είναι L2J αλλά και πάλι, το μηχάνημα ούτε που ζορίζεται, με αποτέλεσμα να υπολογίζω πως σηκώνει μέχρι και 4000 παίκτες. Όσο σκατά και να είναι ο L2J (που δεν είναι δα και τόσο χάλια), το κάτω από το μισό με τίποτα...

Ixa mpi ston RaidFight Me tin Clan "Parea Terastia"

kai Apo Sini8io Opos oli pezi na to exoume afto

Patisa

alt+b kai blepo

1800 i 1700 itane Online

kai 400 kati Offline

Afto pou nomizo o raid prepi na ine me L2J ala alo Project To Opio To xrisimopioun Kapgi server sigekrimena....

Oriste... http://www.l2dcproject.com/

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς όμως δεν μπορώ και δεν θέλω να κάνω σύγκριση μεταξύ L2J και L2DC.

Ο L2j είναι open source, ο L2DC είναι closed source άρα δεν έχει νόημα.

 

Ο L2DC έχει περισσότερα features, μεγαλύτερη σταθερότητα, 40% λιγότερη χρήση CPU και 25% λιγότερη χρήση RAM, και θέλει τον μισό χρόνο να κάνει load ο server. Φυσικά τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα, μόλις πριν από 2 μήνες ξεφύγαμε από τις παιδικές ασθένειες που κουβαλούσαμε από τον L2j καθώς κάναμε συνέχεια rewrite από μεγάλα κομμάτια του κώδικα ώστε να αντιμετωπίσουμε πολλά exploit και bug και σαν συνέπεια βελτιώθηκε και η απόδοση.

 

Όπως και να έχει, εδώ μιλάμε για τον L2j και όπως ανέφερα παραπάνω, στο πρώτο πόστ, με τις αλλαγές που προτείνω αυξάνεται δραστικά η απόδοση.

Link to comment
Share on other sites

Nekys δυο πράγματα.

1ον έχεις καλό λέγειν και τα εξήγεις ωραία και απλά κάτι που βοηθά τους αρχάριους αλλά και τους έμπειρους χρήστες στην κατανόηση.

2ον έκανες ένα από τα καλύτερα ποστ στο Greek Section.

Μπράβο και ευχαριστώ.

Αν μπορούσες επίσης να γράψεις εδώ τι ρυθμίσεις θα έπρεπε να είχε το gameserver.bat με το hardware που πρότεινες για το συγκεκριμένο μηχάνημα , για να πάρω μια ιδέα για το Java Garbage Collector.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν ξέρω τι ρυθμίσεις να προτείνω, καθώς έχω παρατήσει το συγκεκριμένο Hardware εδώ και έναν χρόνο. Όπως είπα και παραπάνω όμως, δεν πρόκειται να δώσω έτοιμες λύσεις.

 

Από θέμα heal size:

-Xmx4800m -Xms4800m -Xmn1200m

Πιστεύω ότι είναι το ιδανικό.

 

Επίσης πολύ χρήσιμη προσθήκη είναι αυτό:

-XX:+PrintGCDetails -XX:+PrintGCTimeStamps

Που "τυπώνει" στο log πότε εκτελείται ο Garbage Collector και πόσο χρόνο χρειάστηκε.

 

Στον σύνδεσμο που έδωσα στο πρώτο θέμα: http://www.petefreitag.com/articles/gctuning/

Έχει λεπτομερείς οδηγίες. Προσωπικά οι περισσότεροι server lagάρουν λόγω τον μεγάλων pauses όταν εκτελείτε ο Garbage Collector. Άρα σύμφωνα με τον σύνδεσμο:

Concurrent Low Pause Collector

Collects tenured collection concurrently with the execution of the app.

The app is paused for short periods during collection

-XX:+UseConcMarkSweepGC

To enable a parallel young generation GC with the concurrent GC add -XX:+UseParNewGC to the startup. Don't add -XX:+UseParallelGC with this option.

Είναι το ιδανικό. Σου (και σας) προτείνω να διαβάσετε τον οδηγό για να καταλάβετε πρώτα τι κάνει ο Garbage Collector.

Link to comment
Share on other sites

miso lepto guys....me grammh 2kbps kai me ths odigies tou guide sou sikonei 100 atoma? :P

tn peta3es >,<

 

Dn Boh8aei Polly.

perisoterh sumasia exei h sundesh.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό κατάλαβες ρε CorSaIr; Μισό λεπτό να σε βοηθίσω...

 

10Mbit = 1,25Mbps

 

Εσύ πως τα έβγαλες τα 2Kbps;

 

Μίλησα για minimum 10Mbit. Πουθενά δεν ανέφερα ότι 10Mbit = X άτομα.

Δεν υπάρχει τέλεια φόρμουλα για το πόση γραμμή χρειάζεσαι.

 

(ενδεικτικά) Με 1Mbit upload (128Kbps) μπορείς να σηκώσεις:

100 παίκτες που EXPάρουν ή

70 παίκτες που απλά κάνουν PvP

50 παίκτες σε Siege

40 παίκτες σε κάποιο Epic Boss

κλπ

 

Όσοι παίκτες στο γύρω περιβάλλον σου μέσα στο game, τόσο περισσότερα packets. Δηλαδή χρειάζεσαι μικρότερη γραμμή αν έχεις 100 παίκτες διάσπαρτους μέσα στον server από όταν έχεις 100 παίκτες μαζεμένους.

 

Πρότεινα μίνιμουμ 10Mbit καθώς σύμφωνα με την εμπειρία μου αρκούν για 500-600 παίκτες άρα είναι μια καλή αρχή. Με 100Mbit κανείς δεν πρέπει να έχει πρόβλημα, όσο κόσμο και να έχει, εκτός και αν αυτή η γραμμή είναι κακής ποιότητας.

 

Σε γενικές γραμμές μια γραμμή με χαμηλό latency, καλή και άμεση σύνδεση με διεθνή backbones, χωρητικότητας 10Mbit σηκώνει τους ίδιους παίκτες που μπορεί να έχει μια κακή γραμμή χωρητικότητας 30Mbit. Εκεί αποτυγχάνουν οι ADSL γραμμές και δεν σηκώνουν πάνω από 60 άτομα, διότι έχουν υψηλό latency και υπερβολικό routing σε σχέση με τα backbones εσωτερικού ή εξωτερικού.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό κατάλαβες ρε CorSaIr; Μισό λεπτό να σε βοηθίσω...

 

10Mbit = 1,25Mbps

 

Εσύ πως τα έβγαλες τα 2Kbps;

 

 

Apla se rotisa posa atoma mporei na sikosei me tetioa sindesi...se eyxaristo pollu pou mou apantises!

Link to comment
Share on other sites

@nekys File mou se 8afmazo gia ola afta pou gnorizis....

ali dinoune lefta gia pc kai ola afta gia na sikosoune 300 atoma xoris lag kai eno esi me tis gnosis sou

sou ine pexnidaki!!

 

Aporia: eprepe na isouna melos tis NC i mipos ise? xDD plaka kano!

8a i8ela poli na me boi8isis kapia mera.... :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • Posts

    • Hi, my client version is Classic Kamael.   I build up the story line gradually with the option to turn different parts of the story on and off.   I mean you start a server and you only have The Kamael classic. As an admin, you will be able to gradually enable additional zones, RBs, items, instances, etc. through configs, up to Hi5 (I only have hi5 for now). Sometime in the future I want to add the GoD stuff as well because the new RB is strong and the regular S grade stuff is weak. Of course, there are some limitations of the game client, which I will not remove yet.   For example, I couldn't put Rafforty NPC on hi5 position because you can't get it here and there in the Classic client, so I put it on others.   It's a change that I like.   I'm most looking forward to coming up with zones, quests and instances for Gracia.
    • Hello. If you are looking for a reliable writing company that can provide a high level of service and high quality writing, then I recommend you to visit Essay Pro review https://nocramming.com/essaypro-review, where you can make sure for yourself that this company can be the best assistant in your difficult studies. The company's review is objective and easy to understand, which will help any user to quickly understand the information.
    • Why not making hi5 files to support login/play at the client and only make some client parts for the rest? Isnt it more easy?
    • Powerful Spells Caster & Spiritual Healer Web: lovespellsafrika.com Phone: +27780802727 WhatsApp +27789121499 Email: bbaantu@gmail.com Real Magic Spells | How To Get Back Ex-Boyfriend or Ex-Girlfriend. Real Magic Spells for all purpose; Now you can benefit through the use of spells like Love Spells, Money Spells, Talismans, Charms, Prayers, Curses and Chants. Magic Spells can be spell cast for many purposes. Talismans and Charms work as powerful Ingredients. If you need any spiritual knowledge on the power of Spells and Magic you can always Powerful Magic Rings Love Spells                     Casting of Simple and Effective Love Spells Easy Love Spells Spells for Attraction between two Lovers Binding Love Spells Get back Lost Lover Spells Spells to Strengthen Love Relation Lost Love Spells Soul Mate Spells Marriage Spell for a happy Married Life. Retrieve a Lost Love Spells Bring Back Your Love Spells Gay Love Spells, Lesbian Love Spells Anti-Love Spells, Divorce Spells, Break up Spells How to Get Back Ex-Boyfriend, or Ex-Girlfriend Casting Spells to Get Rid of Your Husband, Wife or Partner without Fights or them hating you Magic Rings, Powerful Love Rings Spells to stop a divorce Voodoo Spells for Love Love Return Spells Money & Prosperity Spells Phone: +27780802727 WhatsApp +27789121499 How to Cast Magic Money Spells Lottery Spells or Lotto Spells Voodoo Spells for Money Black Magic Spell for Money Protection & Banishing Spells Black Magic Spells and Curses to Destroy Enemy or Evil People Protection from Black Magic Spells and Curses Dark Magic Spells Voodoo Spells for Revenge Spells to win court cases &legal matters Healing spells for all purpose Stroke Diabetics Lottery Spells Phone: +27780802727 WhatsApp: +27789121499 Web: lovespellsafrika.com
  • Topics

×
×
  • Create New...