Jump to content

Το Dolby Vision IQ θα κάνει το HDR ακόμη πιο δυναμικό


Advertisements

Recommended Posts

dolby.JPG.a198e7e1534dd9cecb4b9ec3cc97fc45.JPG.0a6c82b2a592ebd011a2cf59ee7dc7d2.JPG

Το Dolby Vision αναμένεται να γίνει ακόμη καλύτερο το 2020, αφού χάρη σε μία νέα λειτουργία που θα είναι διαθέσιμη στα ακριβότερα μοντέλα τηλεοράσεων, θα απολαμβάνουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές πιο δυναμικά από ποτέ. Η λειτουργία αυτή ανακοινώθηκε μαζί με τις νέες τηλεοράσεις Panasonic HZ2000 OLED και LG Gallery OLED, οι οποίες θα ενσωματώνουν το Dolby Vision IQ.

Ο τρόπος που λειτουργεί το Dolby Vision IQ είναι χρησιμοποιώντας δυναμικά μεταδεδομένα από ταινίες και σειρές Dolby Vision (metadata) σε συνδυασμό με έναν αισθητήρα φωτός στην τηλεόραση, όπου με τα οποία προσαρμόζει τις ρυθμίσεις της εικόνας για αναπαραγωγή με περισσότερη ακρίβεια και ευκρίνεια.

Το Dolby Vision IQ μπορεί να ανιχνεύσει αν παρακολουθείς ταινία σε ένα φωτεινό δωμάτιο όπου θα είχε ως αποτέλεσμα αρκετές σκοτεινές λεπτομέρειες και σκιές να μην απεικονίζονται με ευκρίνεια. Σε αυτήν την περίπτωση, η τηλεόραση θα αυξάνει αυτόματα τη φωτεινότητα χωρίς να χρειάζεται να το κάνεις εσύ χειροκίνητα μέσα από τις ρυθμίσεις της εικόνας.

Εκτός όμως από το να προσαρμόζει την εικόνα με βάση το φωτισμό του δωματίου, το Dolby Vision IQ μπορεί επίσης να προσαρμόσει και τις υπόλοιπες ρυθμίσεις της εικόνας με βάση το περιεχόμενο που παρακολουθείς. Έτσι όταν αλλάζεις κανάλι, θα παρακολουθείς την ταινία με ρυθμίσεις που θα τονίζουν και τις πιο μικρές λεπτομέρειες.

Βέβαια, αυτό υπάρχει ήδη ως λειτουργία σε κάποιες τηλεοράσεις αλλά με τη χρήση μεταδεδομένων το τελικό αποτέλεσμα της εικόνας σε ταινίες και σειρές Dolby Vision, θα είναι ανώτερου επιπέδου. Το Dolby Vision IQ ουσιαστικά δεν πρόκειται για κάποια νέα έκδοση της ήδη υπάρχουσας τεχνολογίας, ουσιαστικά πρόκειται για ένα βοήθημα για τους θεατές, για να έχουν το καλύτερο δυνατό οπτικό αποτέλεσμα, κάθε στιγμή και σε κάθε HDR περιεχόμενο.

Για να μπορεί μία τηλεόραση να εκμεταλλευτεί την παραπάνω λειτουργία θα χρειάζεται ήδη να υποστηρίζει HDR Dolby Vision. Το καλό είναι ότι χάρη στο Netflix, Vudu, iTunes κι άλλες streaming υπηρεσίες οι οποίες επενδύουν στην HDR εικόνα, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές θα θέλουν να προσθέσουν την πιστοποίηση Dolby Vision στις τηλεοράσεις τους.

View the full article

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Create New...