Jump to content

Νέους επεξεργαστές Snapdragon 8c και 7c για Windows PCs ανακοίνωσε η Qualcomm


Maxtor

Recommended Posts

Qualcomm_Snapdragon_Compute_Platform_Por

Στο φετινό Snapdragon Tech Summit ωστόσο αποκάλυψε ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες της και για αυτό αποκάλυψε δύο νέες πλατφόρμες, τις Snapdragon 8c Compute Platform και Snapdragon 7c Compute Platform.

Ο νέος επεξεργαστής Snapdragon 8c προορίζεται για να αντικαταστήσει τον Snapdragon 850, το 2ης γενιάς ARM-based chip της για Windows. Ο Snapdragon 7c από την άλλη είναι ένα εντελώς νέο entry-level προϊόν για χρήση σε φορητούς υπολογιστές Windows που θα ανταγωνίζονται τα chips των Intel και AMD στο low-end τμήμα της αγοράς.

Ο περσινός πάντως Snapdragon 8cx θα συνεχίσει να βρίσκεται στην προϊοντική γκάμα της εταιρείας, έχοντας τον ρόλο της ναυαρχίδας για όσους θέλουν την καλύτερη δυνατή απόδοση από έναν υπολογιστή με Windows που βασίζεται στην πλατφόρμα της ARM.   

Σύμφωνα με την Qualcomm, o Snapdragon 8c προσφέρει έως και 30% υψηλότερη απόδοση από τον Snapdragon 850 και ενσωματώνει οκτώ πυρήνες Kryo 490 (χρονίζονται έως και στα 2,45GHz), την GPU Adreno 675 και το X24 LTE modem της εταιρείας για ασύρματη συνδεσιμότητα. Οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών πάντως, έχουν την δυνατότητα να τον συνδυάσουν και με το τελευταίας τεχνολογίας X55 5G modem.

Qualcomm_Snapdragon_8c_Compute_Platform___Chip_Front.jpg.5c11d14212f25f3252c1b4d6bcaa239d.jpg

Ο Snapdragon 7c, βρίσκεται ένα επίπεδο κάτω από τον «8c» και ενσωματώνει οκτώ πυρήνες Kryo 468, την GPU Adreno 618 και το X15 LTE modem (στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει επιλογή για 5G). Η Qualcomm υποστηρίζει ότι ο Snapdragon 7c, και αυτό είναι το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα, προσφέρει έως και 25% αύξηση στην απόδοση συστήματος και έως και διπλάσια αυτονομία μπαταρίας σε σχέση με τις «ανταγωνιστικές πλατφόρμες» (π.χ παραδοσιακά entry-level Windows PCs).

Με τη νέα σειρά επεξεργαστών, η προσφορά της Qualcomm αποκτά μεγαλύτερο εύρος και επομένως οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών θα μπορούν να λανσάρουν προϊόντα με ARM-based επεξεργαστές σε διαφορετικά επίπεδα απόδοσης και τιμής. Θα βρουν ωστόσο ελκυστική την προσφορά της οι κατασκευαστές υπολογιστών; Από την ανακοίνωση της πλατφόρμας Snapdragon 8cx πέρυσι, δεν είδαμε κάποιον υπολογιστή να κυκλοφορεί. Μόνο τελευταία, με το Surface X Pro είδαμε να λανσάρεται ένα μοντέλο, το οποίο ενσωματώνει μία ειδική έκδοση του 8cx (Microsoft SQ1). Η Samsung που είχε υποσχεθεί να κυκλοφορήσει το Galaxy Book S τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν το έχει λανσάρει ακόμα στην αγορά.

Αν και το πιθανότερο είναι με τις νέες ανακοινώσεις της Qualcomm να δούμε περισσότερους φορητούς υπολογιστές να λανσάρονται στην αγορά, εντούτοις η διείσδυση των ARM-based chips είναι πολύ αργή. Από την άλλη είναι και το θέμα του λογισμικού και της απόδοσης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «The Verge», αν και είναι δύσκολο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την πλατφόρμα Snapdragon 8cx –από την ώρα που δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιος φορητός υπολογιστής- το Surface Pro X με το ARM-based Microsoft SQ1 chip επέδειξε ανεπαρκή απόδοση και είχε προβλήματα συμβατότητας με εφαρμογές. Δεδομένου ότι οι νέοι επεξεργαστές της Qualcomm είναι χαμηλότερης απόδοσης από το Snapdragon 8cx, μένει να διαπιστωθεί αν τα παραπάνω προβλήματα θα εξακολουθήσουν να υφίστανται.

The Verge

View the full article

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...